Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Τι θεωρείται ως Βασική Οφειλή στη ρύθμιση εξπρές και των 100 δόσεων.

     Επειδή  δημιουργείται εύλογη σύγχυση αναφορικά με την έννοια της βασικής  οφειλής διευκρινίζουμε τα εξής:
    Ως  βασική οφειλή   θεωρείται η οφειλή που προκύπτει από την καταλογιστική πράξη  ή το οριστικό  φύλλο ελέγχου των Δ.Ο.Υ.  που περιλαμβάνει τον κύριο και πρόσθετο φόρο ( λόγω ανακρίβειας ή μη  δηλώσεως της φορολογητέας  διαφοράς ).
   Κατόπιν αυτού   η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση  δεν οδηγεί  στη διαγραφή του προσθέτου φόρου ( λόγω ανακρίβειας ή μη δηλώσεως ) ,  αλλά στη  διαγραφή ή τη ρύθμιση σε δόσεις των προσαυξήσεων, των τόκων  και των προστίμων  που έχουν επιβληθεί από το χρόνο  που η βασική οφειλή  κατέστη ληξιπρόθεσμη.
   Για παράδειγμα,, ας υποθέσουμε  ότι  καταλογίστηκε από έλεγχο του 2.000  διαφορά φόρου και προσθέτων λόγω ανακρίβειας 100.000 ευρώ,  το οποίο κατέστη ληξιπρόθεσμο και  επιβλήθηκαν οι νόμιμες προσαυξήσεις , τόκοι και πρόστιμα  120.000 ευρώ . Στην περίπτωση αυτή  με την ένταξη  στην εξπρές ρύθμιση  διαγράφονται  οι προσαυξήσεις των 120.000 ευρώ ,εφόσον  καταβληθεί  εφάπαξ η βασική οφειλή έως 27/3/2015 . Σε περίπτωση που καταβληθεί μέρος  της βασικής οφειλής ήτοι 50.000 ευρώ , τότε θα διαγραφεί και η αναλογούσα   προσαύξηση ποσοστού 50% ήτοι 60.000ευρώ. 
   Διαγραφή των πρόσθετων φόρων που συμπεριλάμβανε το φύλλο ελέγχου ή  η καταλογιστική πράξη δεν γίνεται , καθότι  αποτελεί μέρος της βασικής οφειλής.Διαγραφή γίνεται στις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα  πρόστιμα που έχουν  επιβληθεί στις βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες  οφειλές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου