Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ευρωπαϊκή Επιτροπή :«Δύο μέτρα και δύο σταθμά»

  Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε τα σχέδια προϋπολογισμού των χωρών της Ευρωζώνης (πλην Ελλάδας και Κύπρου επειδή βρίσκονται σε Μνημόνιο). Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη Γαλλία είναι ότι δεν θα μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2015, όπως είχε δεσμευτεί, αλλά δύο χρόνια αργότερα το 2017.
Για την ακρίβεια το Παρίσι δεν προσπάθησε καν να συμμορφωθεί με τους κανόνες, με το σκεπτικό ότι αν εφαρμόσει λιτότητα, τότε η γαλλική οικονομία θα πέσει σε ύφεση. Τα επιχειρήματα της γαλλικής κυβέρνησης μπορεί να είναι ορθά, αλλά όπως φαίνεται εφαρμόζονται μόνο στην περίπτωση της Γαλλίας. Αν οι ισχύοντες δημοσιονομικοί κανόνες δεν κάνουν πλέον για τη σημερινή εποχή όπου η Ευρωζώνη χρειάζεται μέτρα τόνωσης της οικονομίας ώστε να μην πέσει σε παγίδα στασιμότητας και αποπληθωρισμού, τότε καλό είναι να αλλάξουν οι κανόνες και όχι να γελοιοποιούνται ισχύοντας μόνο για τα «μικρά» κράτη-μέλη.
Η Κομισιόν εντόπισε προβλήματα και στους προϋπολογισμούς Ισπανίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας και Μάλτας με τον κ. Σόιμπλε να  βρίσκεται σε αφωνία!. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου