Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Η ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη στη συζήτηση για τον προυπολογισμό του 2015.Είναι η ώρα να φύγετε και το γνωρίζετε. Φύγετε!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,  η Κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, γι’ αυτό και γίνεται επικίνδυνη. Βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο γιατί επέλεξε να καθυστερήσει την υλοποίηση προαπαιτούμενων μέτρων, γνωστών από πολύ πριν, πιστεύοντας ότι κάτι θα της χαρίσει η Τρόικα. Ακολούθησε δηλαδή τη λογική του καλού μαθητή, του καλού παιδιού, πιστεύοντας ότι θα έρθει η ανταπόδοση, η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ. Ήταν μάλιστα τόσο σίγουρη γι’ αυτό που έστηνε επικοινωνιακά success stories, ενώ ταυτόχρονα ο κ. Σαμαράς «έσκιζε τα μνημόνια» και σήμερα βρίσκεται στο απόλυτο αδιέξοδο.

Είναι υποχρεωμένη να εμφανίσει ένα καινούργιο μνημόνιο, όπως και να το ονομάσει αυτό, είναι δηλαδή υποχρεωμένη να εμφανίσει αυτό που πολλούς μήνες τώρα προσπαθεί να κρύψει. Ενώ βέβαια, η αποτυχία του ακραίου νεοφιλελεύθερου προγράμματος έχει αποκαλυφθεί πλήρως και μάλιστα με παταγώδη τρόπο, μας φέρνετε έναν υπό αίρεση προϋπολογισμό κομμένο και ραμμένο στην ίδια λογική. Μισθοί και συντάξεις θα περικοπούν, το προσωπικό θα μειωθεί, οι δημόσιες επενδύσεις μειώνονται με τάση εξαέρωσης, το «κοινωνικό κράτος» έχει μείνει δύο ωραίες λέξεις που απλώς υπάρχουν.
Στο ίδιο μοτίβο φυσικά κινείται και ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εσωτερικών, εμπλουτισμένος με μερικά πολιτικά τεχνάσματα που θα τα πω παρακάτω.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει 3,5 δισεκατομμύρια περίπου κι είναι μειωμένος κατά 6% σε σχέση με τον περσινό. Σημαντική μείωση σε αυτόν είναι η μείωση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, όπως ψηφίστηκε πρόσφατα στο αντίστοιχο νομοσχέδιο.
Μια καίρια μείωση, όχι πολύ μεγάλη στα νούμερα, αλλά πολύ σημαντική είναι η μείωση κονδυλίων για λειτουργικά έξοδα σχολείων, αυτά δηλαδή που δίνονται στους δήμους και κατανέμονται μετά στις σχολικές επιτροπές. Στα 2/5 μειώνονται οι πιστώσεις για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στο 1/5 οι πιστώσεις για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σας θυμίζω την περσινή κατάσταση των σχολείων και πόσο κρύο πέρασαν οι μαθητές, για να μην πούμε τι θα γίνει μετά.
Φέρνουν, λοιπόν, μέσα από αυτόν τον προϋπολογισμό την ίδια πολιτική. Εξακολουθούν να θέλουν δήμους και περιφέρειες πολιτικά απονευρωμένες, διοικητικά αποδιαρθρωμένες και οικονομικά εξοντωμένες. Θέλουν μια τοπική αυτοδιοίκηση αδύναμη να επιτελέσει τον πολύ σοβαρό ρόλο της, μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της οικονομικής κρίσης.
Το ίδιο τέχνασμα, δε, που χρησιμοποίησε η Κυβέρνηση στον κρατικό προϋπολογισμό για το πρωτογενές πλεόνασμα το εφάρμοσε και στην αυτοδιοίκηση. Έτσι, λοιπόν, οι ΟΤΑ εμφανίζουν φέτος 863 εκατομμύρια πλεόνασμα. Τι είναι αυτό το πλεόνασμα, κύριοι συνάδελφοι;
Το πλεόνασμα προκύπτει από μειώσεις στις δαπάνες της αυτοδιοίκησης σε βασικούς τομείς. Είναι ένα εικονικό, δηλαδή, πλεόνασμα, στη λογική «βελτιώνουμε τους δείκτες ανεξάρτητα από ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία και ποιες είναι οι ανάγκες της».
Ακριβώς έτσι έγινε και με τον Προϋπολογισμό του 2015. Οι μειώσεις που θα γίνουν είναι οι εξής: Λειτουργικά έξοδα κατά 85 εκατομμύρια ευρώ κάτω, δημόσιες επενδύσεις κατά 156 εκατομμύρια κάτω, δαπάνες μισθοδοσίας κατά 83 εκατομμύρια κάτω. Τα μόνα που αυξάνονται είναι τα έσοδα από τοπικούς φόρους.
Στα παραπάνω προσθέστε ότι μειώνονται οι ΚΑΠ, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται η φορολογία προς τους πολίτες, είτε αφορά το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων και Νομικών Προσώπων είτε αφορά τον ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον, δεν φαίνεται να αποδίδονται τα έσοδα από τα παρελθόντα οικονομικά έτη, παρ’ όλο που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επανειλημμένα έχει παραδεχθεί το δίκαιο του αιτήματος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
στα χρόνια του «Καλλικράτη» -για εμάς, είναι στα αλήθεια συνώνυμο των μνημονίων- μέχρι τώρα τα έσοδα των ΟΤΑ ελαττώθηκαν περίπου κατά 60%. Πρέπει, όμως, να δούμε τι έγινε με τις αρμοδιότητες. Μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες -πολλές από αυτές και εμείς θα θέλαμε να είναι στην αυτοδιοίκηση- χωρίς όμως τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους, όπως λέει η κοινή λογική, όπως έπρεπε να γίνει.
Ενώ αυτό καταγγέλλεται από όλους τους αιρετούς, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, από τα συλλογικά όργανα ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, την Πέμπτη πήραμε και την εξής καταγγελία από την ΕΝΠΕ: Με ΚΥΑ μεταφέρεται η δαπάνη για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για ηλεκτροφωτισμό του οδικού δικτύου στις αιρετές περιφέρειες, με συντήρηση ολόκληρου του οδικού δικτύου.
Αν αυτό δεν ήταν τραγικό, απλά θα βάζαμε τα γέλια. Προκειμένου να εμφανίσετε μείωση των κρατικών δαπανών, στέλνετε τον λογαριασμό όπου να είναι. Και αυτό ονομάζετε «μεταρρύθμιση».
Βλέπουμε και το αντίστροφο. Όταν η Περιφέρεια Αττικής και η Ρένα Δούρου αποφάσισαν να αλλάξουν τα διαχειριστικά σχέδια για τα απορρίμματα, εμφανίστηκε νομοσχέδιο -στη διαβούλευση είναι- που αφαιρεί την αρμοδιότητα από τις περιφέρειες.
Επιβεβαιώνετε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι της Συγκυβέρνησης, με αυτό τον τρόπο ότι αλλιώς μαζεύει τα σκουπίδια ο μνημονιακός δήμαρχος και αλλιώς ο αντιμνημονιακός! Το επιβεβαιώνετε.
Επίσης, από αυτό το βήμα θέλω να καλέσω τον Υπουργό Εσωτερικών σήμερα να διευκολύνει να υλοποιηθεί η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να διατεθούν 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την επανασύνδεση ρεύματος σε οικογένειες της Αττικής οι οποίες κινδυνεύουν να μείνουν στο σκοτάδι τα Χριστούγεννα. Και το ποσό αυτό και η απόφαση αυτή βγήκαν από την Περιφέρεια Αττικής. Ζητάμε από τον Υπουργό Εσωτερικών να διευκολύνει την υλοποίηση της απόφασης.
Η δική μας πρόταση για την αυτοδιοίκηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα αυτής της πολιτικής και εμπεριέχει εξασφαλισμένα, εγγυημένα, σταθερά έσοδα στο πλαίσιο της συνολικής φορολογικής μεταρρύθμισης, την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας ειδικού σκοπού, όπως και παρεμβάσεις στο νέο ΕΣΠΑ, ούτως ώστε η αυτοδιοίκηση να παίξει τον ρόλο της στην παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
η Κυβέρνηση δεν ήθελε μικρό, ευέλικτο και παραγωγικό κράτος. Ήθελε ένα κράτος συρρικνωμένο, πελατειακό, ελεγχόμενο απόλυτα από την πολιτική εξουσία, ισχυρό όμως, ώστε να μπορεί να επιβάλλει ένα μοντέλο που θα εξυπηρετεί μόνο τα μεγάλα συμφέροντα και τις αγορές, ένα κράτος στιβαρό για να αυξάνει την καταστολή, να καταπατά ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, να μπορεί ν’ απαγορεύει στον νεαρό Ρωμανό να σπουδάσει, να βασανίζει κρατούμενους ευτελίζοντας την ανθρώπινη ζωή και ν’ ασκεί καταστολή σε ανάπηρους, όπως είδαμε προχθές να συμβαίνει.
Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, είναι η ώρα να φύγετε και το γνωρίζετε.
Φύγετε!
Φροντίστε να το κάνετε χωρίς φασαρία και χωρίς να τορπιλίζετε το πολιτικό κλίμα.

Ολόκληρη η τοποθέτηση στο   βίντεο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου