Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Τι φέρνει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

Εκπλήξεις κρύβει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.  Ο νέος κώδικας διατηρεί σταθερές τις φορολογικές κλίμακες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, αλλά επιφέρει επιπλέον επιβαρύνσεις για απολυμένους αλλά και για όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητη περιουσία.
Συγκεκριμένα, αυξάνεται η φορολογία για όσους έχουν εισοδήματα από

ενοίκια έως 12.000 ευρώ ετησίως, από 10 σε 11%.
Tαυτόχρονα καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% που προβλέπεται σήμερα για τα ενοίκια από κατοικίες ο οποίος είναι 3% για τα ενοίκια από επαγγελματικά ακίνητα και τις κατοικίες άνω των 300 τμ., ενώ μειώνεται από 20% σε 15% ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις από ακίνητα.
Επιπλέον, το κλιμάκιο του φόρου για όσους λαμβάνουν αποζημιώσεις απόλυσης μεταξύ 100.001-150.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 25%, από 20% που είναι σήμερα.
Παράλληλα, καταργείται η έκπτωση 1,5% που ίσχυε για τη μηνιαία παρακράτηση στους μισθούς και διευκρινίζεται ότι η παρακράτηση θα διαμορφώνεται από το υπουργείο Οικονομικών, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το παράθυρο για αυξήσεις.
Ο νέος Κώδικας ρυθμίζει τον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και τις δαπάνες που μπορούν να μειώσουν τον φόρο.
Δεν γίνεται αναφορά στο σύστημα των αποδείξεων, κάτι που ενδεχομένως να σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να βάλει ένα τέλος στο σύστημα συλλογής αποδείξεων.
Ο νέος φορολογικός κώδικας, που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις 15 Ιουλίου, θα ισχύσει για τα εισοδήματα από 1η Ιανουαρίου του 2014.
Τέλος, διατάξεις του νέου Κώδικα προσπαθούν να εναρμονίσουν την ελληνική νομοθεσία με τη νομοθεσία της ΕΕ και τον ΟΟΣΑ, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή κυρίως των offshore εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου