Με την επίσκεψη και τη ομιλία του στα Γιάννινα ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Σαμαράς έπεισε τους πάντες ότι το μέλλον του στην ηγεσία έχει ημερομηνία καταληκτική και σύντομη. Και πράγματι , ακούγοντας τον να δίνει χρίσματα σε υποψηφίους για Δήμαρχο Ιωαννίνων και Περιφερειάρχη, και μάλιστα αυτό τόσο νωρίς , μας έφερε σε άλλες εποχές. Έτσι γινόταν πριν από κάποια χρόνια και στο τέλος το κάθε κόμμα μέτραγε τη σοδειά του, σαν να ήταν ο δήμος ή η Νομαρχία το τσιφλίκι τους. Ήταν εποχές που τα κόμματα ήταν αξιόπιστα και δημιουργούσαν στους οπαδούς τους την ελπίδα ότι ο δικός τους άνθρωπος κάτι θα κάνει και για τον κάθε ψηφοφόρο χωριστά.
Αλλά ο κ. Πρόεδρος ονειρεύεται εποχές και χρόνια που δύσκολα θα ξανάρθουν και αυτό με ευθύνη αποκλειστική των κομμάτων, και ιδιαίτερα των μεγάλων. Ο αρχηγός της ΝΔ φαίνεται να μην έχει αντιληφτεί τη σχέση που σήμερα έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στους πολίτες του πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης και τα κόμματα. Δηλαδή , δείχνει να ζει εκτός εποχής και εκτός κλίματος. Ίσως ο ίδιος λόγω και των νεοπαγών ηγετικών του προσόντων να μην έχει αίσθηση της πραγματικότητας, όμως τι ρόλο παίζουν οι σύμβουλοί του ;
Στ΄ αλήθεια υπάρχει σήμερα πολίτης ενεργός και σκεπτόμενος που να περιμένει να χρίσει ο αρχηγός τον υποψήφιο δήμαρχο της πόλης στο δημοτικό του γραφείο; Ή είναι εύκολο να συμμορφωθεί ο πολίτης με την επιλογή του αρχηγού , όταν ο ίδιος γνωρίζει και πρόσωπα και πράγματα στον δήμο του και στην μικρή κοινωνία που ζει; Αλλά μάλλον ο κ. Σαμαράς απευθύνεται μόνο στους στρατευμένους οπαδούς του και γι΄ αυτό η ΝΔ μετατρέπεται σιγά και σταθερά σε κόμμα επαρχίας !
Εμμένοντας στα προφανή εκτιμώ ότι ο αρχηγός της ΝΔ με το να δώσει χρίσμα στον Δήμαρχο της πόλης και από τώρα στον Περιφερειάρχη της Ηπείρου, μάλλον είναι σαν να τους πρόσφερε ¨τη χαριστική βολή¨ που οδηγεί με βεβαιότητα στην αντιπολίτευση.
Οπωσδήποτε η πρωτοβουλία του για χρίσματα σε δημάρχους τούτη την εποχή είναι και μία πρόκληση τόσο για το σύνολο των πολιτών, όσο και για τους θεσμούς. Ο ¨Καλλικράτης¨ αποκεντρώνει το κράτος και επομένως απαιτεί να τον υπηρετήσουν άνθρωποι με λογικές και αρχές πάνω από το στενό κομματικό περιβάλλον και με κριτήρια όχι βέβαια ηλικιακά αλλά με ήθος, διοικητική εμπειρία και αποτελεσματικότητα. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε το κομματικό και πελατειακό σύστημα που τόσο ακριβά πληρώνουμε σήμερα.
Και το πιο παράδοξο είναι τούτο: Σήμερα οι πολίτες βιώνουμε μια πολύπλευρη κρίση οικονομική, κοινωνική και ηθική, για την οποία όλοι μας θεωρούμε υπεύθυνους τους πολιτικούς. Πως, λοιπόν , μπορεί ένας αρχηγός να επιβάλλει τους αρεστούς του και να μην κρατάει τις αποστάσεις με σεβασμό στο δικαίωμα του πολίτη να επιλέξει από μόνος του τους δημοτικούς άρχοντες;
Μάλλον οι «χρισμένοι» διάλεξαν δρόμο χωρίς διέξοδο και μακάρι να είναι οι τελευταίοι που θα πληρώσουν το τίμημα του παλαιοκομματισμού και της παλαιοκαιρίσιας νοοτροπίας. Οι πολίτες σήμερα είναι σε θέση να φροντίσουν τα του δήμου τους και σύντομα θα αναγκάσουν και κάποιους πολιτικούς να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα.
Ουδείς μπορεί, ασφαλώς, να υποχρεώσει τα κόμματα να παραβλέψουν το καλώς ή κακώς νοούμενο κομματικό συμφέρον τους. Όμως, ουδείς υποχρεώνει και τους πολίτες του πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης που αποτελεί την κοντύτερη εξουσία στο λαό να περιβάλουν με εμπιστοσύνη τα κόμματα που υπηρετούν μόνο το κομματικό συμφέρον τους.
Μία παράταξη που προέκυψε από την ίδια την αυτοδιοίκηση, για την αυτοδιοίκηση, χωρίς κομματικές παρεμβάσεις, χωρίς άνωθεν επιλογές και δίχως χρίσματα σε αρεστούς των εκάστοτε ηγεσιών, αποτελεί και το ζητούμενο της σύγχρονης αυτοδιοικητικής σκέψης.
Η σύγχρονη δημοκρατία εδράζεται στην ¨πολιτική ¨ και όχι στην ¨κομματική¨ αξιολόγηση μια και έχουν περάσει οι περίοδοι όπου κάποιοι αμφισβητούσαν τις κινήσεις των αυτοδιοικητικών πολιτών και έδιναν βάρος στα όργανα του κόμματος .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου