Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΄ΕΚΔΟΣΗ¨

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες είναι οι σημαντικές αλλαγές που επέρχονται με το φορολογικό νομοσχέδιο;
Με το νομοσχέδιο αυτό επέρχονται σημαντικές μεταβολές στο φορολογικό καθεστώς που αφορούν μεταξύ άλλων στην εισαγωγή ενιαίας φορολογικής κλίμακας , στον λογιστικό προσδιορισμό βάσει βιβλίων εσόδων - εξόδων για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ( ταξιτζήδες, μηχανικούς αρχιτέκτονες κ.α. ) , φορολόγηση των μερισμάτων στην κλίμακα και υπεραξίας μετοχών, κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων με φόρο 5% επί της αξίας του κεφαλαίου, αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από προοδευτικό φόρο στην ακίνητη περιουσία με αφορολόγητο όριο 400.000 ευρώ, φορολόγηση των ακινήτων των εξωχώριων εταιριών ακινήτων (offshore) με 10% ετησίως, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και καθιέρωση τεκμηρίων .

ΕΡ: Η νέα φορολογική κλίμακα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εσό-δων και στην αναδιανομή του εισοδήματος;
Αυτός είναι ο στόχος της όλης αλλαγής της δομής των φορολογικών εσόδων. Πιστεύω ότι οι απώλειες των εσόδων που θα προκύψουν από τις φοροελαφρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, μέχρι του ύψους των 40.000 €, θα υπερκαλυφθούν από την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας , όπου σε συνδυασμό με την έκπτωση των αποδείξεων και την εφαρμογή του νέου φορολογικού συστήματος που φέρεται να εστιάζει στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης , με απόλυτη κατάργηση των εξαιρέσεων της ειδικής αυτοτελούς φορολόγησης και της εισαγωγής ταμειακών μηχανών θα ενισχύσουν τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου.

ΕΡ: Η σύνδεση του αφορολογήτου με αποδείξεις θα βοηθήσει στο να μειωθεί η φοροδιαφυγή;
Θα έλεγα απερίφραστα ναι, αρκεί να διασφαλιστεί η διαχείριση των αποδείξεων , ώστε να αποφευχθεί η κερδοσκοπική συναλλαγή. Χρειάζεται λοιπόν ένα απλό, συνεπές και κατανοητό σύστημα εκπτώσεων με μείωση του ποσοστού 30% σε 15% σε εισόδημα μέχρι 16.000 € κατά την πρώτη εφαρμογή , επειδή πολλές επιχ/σεις δεν υποχρεούνται ακόμη στην έκδοση αποδείξεων που διαμορφώνουν το αφορολόγητο.
Πέραν του όποιου φορολογικού οφέλους που θα υπάρξει το ουσιαστικό και σημαντικό είναι η φορολογική συνείδηση που εμπεδώνεται στον φορολογούμενο , έως ότου αποτελέσει αντικείμενο της παιδείας μας.

ΕΡ: Τα τεκμήρια πρέπει να καταργηθούν ή να γίνουν ακόμη πιο αυστηρά;
Σας θυμίζω ότι τα τεκμήρια που έχουν εισαχθεί στη Χώρα μας με το ν. 820 του 1978 πολλές φορές έχουν καταργηθεί και έχουν επανέλθει αλλά και αρκετές φορές έχουν ακυρωθεί με αποτέλεσμα σήμερα κατά την γνώμη μου να είναι απολύτως αναποτελεσματικά.
Η αλλαγή της φιλοσοφίας με το νέο νομοσχέδιο που προτείνει την καθιέρωση ενός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού των δαπανών που απαιτούνται να γίνουν λόγω κατοχής και χρήσης ορισμένων περιουσιακών στοιχείων θεωρώ , εξαιτίας της σοβαρής διοικητικής ανεπάρκειας , ότι είναι αναγκαία και συμβάλλει στην απόδοση της κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης.

ΕΡ: Οι αλλαγές που επέρχονται έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα;
Οι αλλαγές του φορολογικού νομοσχεδίου θα έλεγα ότι συμπεριλαμβάνουν κυρίως μέτρα σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς αναπτυξιακό χαρακτήρα και χωρίς ουσιαστικά κίνητρα τόνωσης της κατανάλωσης στην ελληνική αγορά.

ΕΡ: Τι πρέπει να αλλάξει για να πετύχουν οι ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου ,ώστε να περιορισθεί το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα και να βγει η Χώρα μας από την κρίση;
Η ηλεκτρονική διασύνδεση του Υπ. Οικονομικών με όλα τα Υπουργεία , τους Φορείς και τις επιχ/σεις για άντληση στοιείων , σε συνδυασμό με την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού αποτελούν σημαντικά εργαλεία .
Δεν αρκούν μόνο αυτά. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι η επιβολή μόνο νέων φόρων για την ενίσχυση του κρατικού ταμείου αλλά είναι η χρηστή διοίκηση και θα έλεγα η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών στα μάτια του Έλληνα πολίτη, οι οποίοι οφείλουν να κυβερνούν, παραδειγματίζοντας και κινητοποιώντας την κοινωνία προς τα μεγάλα οράματα.
Βλέπετε , η εμπιστοσύνη κατά τον Ότο φον Μπίσμαρκ είναι ένα ευαίσθητο λουλούδι. Όταν καταστραφεί χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει .Υπομονή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου