Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

ΚΟΜΒΟΛΟΓΙΑ


Τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα  μετά την παράδοση του τμήματος της Εγνατίας Οδού  που διασχίζει το λεκανοπέδιο,   γίναμε   μάρτυρες  μιας   διαμάχης μεταξύ τοπικών φορέων,    ( Νομαρχίας , Δήμων, Εγνατίας, Κυβερνητικών προσώπων κλ.π)  σχετικά  με τη δημιουργία κόμβου  στο Δροσοχώρι,  για την εξυπηρέτηση του Β.Δ λεκανοπεδίου.  Η  ¨κομβολογία¨  κατάντησε  βαρετή,  αφού μέχρι σήμερα δεν απέφερε κανένα  αποτέλεσμα, παρά τις  κατά καιρούς  βαρύγδουπες δηλώσεις   αρχόντων της  Τοπικής  Αυτοδιοίκησης ότι θα είναι  υπόλογοι απέναντι στις επερχόμενες  γενεές, αν δε συνεργήσουν  στην κατασκευή του  προαναφερόμενου κόμβου. 

Ως πρώην  Δημ Αρχή  του Δήμου Παμβώτιδας  είχαμε  επισημάνει  - χωρίς και να εισακουστούμε-   την  ανεπάρκεια  του κεντρικού κόμβου της πόλης , ο οποίος υπολείπεται πολλαπλασίως  του κόμβου  Μετσόβου.

Ενημερωτικά , το Δημ. Συμβούλιο  Παμβώτιδας στη συνεδρίαση  της 19-6-2004, ύστερα  από εισήγησή μου , είχε αποφασίσει  τη  δημιουργία ημικόμβου  στο Κουτσελιό  αλλά  και την εξέταση  δημιουργίας  ενός κόμβου  στην έξοδο  του Δρίσκου  και   συγκεκριμένα  στην περιοχή  Ηλιόκαλης- Δροσοχωρίου, με το σκεπτικό   ότι το λεκανοπέδιο  δεν είχε μια ευρεία παράκαμψη, γι’  αυτό  ήταν αναγκαία η δημιουργία ενός κόμβου  που θα λειτουργούσε ως δακτύλιος  και θα απάλλασσε το λεκανοπέδιο από το κυκλοφοριακό φορτίο προς Κόνιτσα, Αλβανία κλπ .

Την απόφασή μας  αυτή   διαβιβάσαμε  προς τον τότε Πρόεδρο  της Εγνατίας κ. Γούλα  καθώς και προς την πολιτική ηγεσία του  ΥΠΕΧΩΔΕ,  ζητώντας   συνάμα  και τη στήριξη  των ωφελούμενων  Β.Δ. του λεκανοπεδίου  Δήμων. Η άριστη συνεργασία που αναπτύχθηκε  με την Εγνατία Α.Ε. έφερε  αποτελέσματα,  καθόσον πέραν των ημικόμβων στο Κουτσελιό πετύχαμε την κατασκευή πρόσθετων  διαβάσεων  στο Δροσοχώρι, την κατασκευή  δεύτερης γέφυρας στη θέση ¨Ζουμπουλέϊκα ¨ και τη γραπτή δέσμευση της ¨ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΣ¨Α.Ε.,  για την εγκατάσταση  Σταθμού  Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων ( ΣΕΑ) και τη σύνταξη  διερευνητικής – προκαταρκτικής μελέτης ( Αρ. πρ.  25073/14-4-2006)   για τη  δυνατότητα κατασκευής κόμβου ή  ημικόμβου στην περιοχή περί τη Χ.Θ. 24+823,50 ( τεχνικό Α/Δ Πλατανιάς Γ10).

Όλα   τα παραπάνω βέβαια δεν  τα πετύχαμε,  επειδή    υπήρξαμε  αρεστοί   ως Δημ.  Αρχή , αλλά επειδή  εργαστήκαμε  μεθοδικά , διορατικά  και κυρίως  επειδή ο Δήμος Παμβώτιδας συνεισέφερε   στην κατασκευή αυτού του έργου χωρίς την ανάλογη αντιπαροχή.

Ατυχώς, η νέα Δημ. Αρχή       δεν επιδίωξε την υλοποίηση των παραπάνω δεσμεύσεων  της Εταιρείας , αλλά απλώς  προσέτρεξε  σε  συμπαράσταση άλλου τοπικού άρχοντα , για την κατασκευή  κόμβου   στην ¨Μπαλντούμα¨,  μετά την ολοκλήρωση  του τμήματος της Εγνατίας  οδού στο λεκανοπέδιο.

Τελευταία, αντιλήφθηκε  και ο κ. Νομάρχης  τη σημασία και αναγκαιότητα κατασκευής κόμβου στο Δροσοχώρι για την εξυπηρέτηση του Β.Δ. λεκανοπεδίου , πράγμα που  δείχνει  ότι πολύ  αργά ανακάλυψε  το έργο, τις παρεμβάσεις και τις  δεσμεύσεις της εταιρείας  που είχε   πετύχει  η δική μας  Δημ. Αρχή.
Επιπλέον , αναρωτιέμαι  αν η Δημ . Αρχή του Δήμου Ιωαννιτών  εξακολουθεί να  μένει στην άποψή της  ότι οι  κόμβοι δεν αποτελούν   δομικό  και αναπτυξιακό στοιχείο της πόλης, αφού  σε αντίθετη  περίπτωση  όφειλε να  παρέμβει, όταν κατασκευάζονταν οι κόμβοι .

Κλείνοντας, μετά την  αλλαγή που επιφέρει το σχέδιο ¨ Καλλικράτης¨ στο χωροταξικό του Δήμου Ιωαννιτών,  θα ήθελα να κάνω  μια  πρόταση προς τη  νέα  Δημ. Αρχή που θα προκύψει  στις εκλογές του Νομβρίου: θα είναι πολύ χρήσιμο οι  αποφασιστικές  συνεδριάσεις της εκτελεστικής επιτροπής του Δημ. Συμβουλίου να γίνονται στους Λιγκιάδες  με θέα  το λεκανοπέδιο, ώστε οι  αποφάσεις  που θα λαμβάνονται να  στοχεύουν  στη  σύμμετρη  και ισομερή ανάπτυξη  του  διευρυμένου Δήμυου.   Τότε  θα γίνει κατανοητό και πόσο αναγκαία  και χρήσιμη είναι η κατασκευή σύγχρονων κόμβων.
   Οι παραλείψεις και τα λάθη  είναι ανθρώπινα . Το να  ρίχνεις όμως το φταίξιμο στους άλλους είναι  ακόμα  χειρότερο. Γι’ αυτό και  απαιτείται   διάλογος.  Ένας διάλογος ουσιαστικός , συλλογικός , ειλικρινής και προσαρμοσμένος    στη δύσκολη περίοδο που η Χώρα μας   διέρχεται με τα χρέη που κληρονόμησε . Η μη κατασκευή σύγχρονων κόμβων  στο λεκανοπέδιο έχει ονοματεπώνυμο , και ευχή  όλων μας  είναι να μη  συνδέσουν  για μια ακόμα  φορά το ονοματεπώνυμό  τους  στο σήμερα για το αύριο .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου