Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Εξόφληση του φόρου κληρονομιάς με... ακίνητο θα δέχεται η Εφορία.

Το Υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξετάζουν την ενεργοποίηση διάταξης του νόμου 4276/14, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο προκειμένου να καλυφθούν οφειλές από φόρο κληρονομιάς. Αυτό προκύπτει από έγγραφο το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση βουλευτών.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση στο ελληνικό δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος.
Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η διαδικασία εξόφλησης του φόρου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.
Με την υπό έκδοση απόφαση αναμένεται να καθοριστούν, μεταξύ άλλων, η διαδικασία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει ο φορολογούμενος και να συγκεντρώσει ο αρμόδιος Προϊστάμενος ΔΟΥ παραλαβής της αίτησης, καθώς και το όργανο στο οποίο θα αποσταλεί ο φάκελος της υπόθεσης, συμπληρωμένος καταλλήλως, προκειμένου να αποφασίσει για την αποδοχή του αιτήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου