Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

ΦΟΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΧΡΗΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( ΑΠΛΟΠΟΙΗΜΕΝH & ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ)



Μετά την ψήφιση των διατάξεων σχετικά με το Σύμφωνο Συμβίωσης και την μη εφαρμογή των τεκμηρίων για  φορολογούμενους με εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση από τη Βουλή την Τρίτη το μεσημέρι, αναμένεται να ανοίξει τις προσεχείς ημέρες το Taxis – μετά τη δημοσίευση του Νομοσχεδίου σε ΦΕΚ -  για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Εκκρεμεί βέβαια η έκδοση της εγκυκλίου για τον καθορισμό του τύπου και περιεχομένου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το 2015, καθώς και ο καθορισμός τόσο της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων όσο και του χρονοδιαγράμματος εξόφλησης των φόρων.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο η καταληκτική προθεσμία είναι στις 30 Απριλίου, η οποία όμως στην ουσία αφήνει περιθώριο ενός μήνα για την υποβολή 6 εκατομμυρίων δηλώσεων, χρόνος που προφανώς δεν επαρκεί.
1ο ΘΕΜΑ: Τραπεζικες Χρεωσεις πιστωτικων ή χρεωστικων καρτών
Θετική εξέλιξη στο θέμα των τραπεζικών χρεώσεων αποτελεί η τροποποίηση του νόμου για την προστασία του καταναλωτή σύμφωνα με την οποία καμία επιβάρυνση δεν θα έχουν πλέον οι καταναλωτές λόγω της χρήσης μέσων πληρωμής, όπως είναι η πιστωτική ή η χρεωστική κάρτα. Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομίας και η οποία ισχύει από 7 Μαρτίου, καθίσταται σαφές ότι οι χρεώσεις αυτές απαγορεύονται, όπως επιτάσσει η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.
2ο ΘΕΜΑ: Υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία στον «νόμο Κατσέλη».
Με την  ΠΟΛ 1036 /2016 εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες και οι συνέπειες υπαγωγής των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία στον «νόμο Κατσέλη». Σύμφωνα με την εγκύκλιο δίνεται η δυνατότητα σε εκατομμύρια φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς την εφορία, τους δήμους ή και τα ασφαλιστικά ταμεία να εντάξουν το σύνολο των οφειλών τους στις ευνοϊκές ρυθμίσεις τουΝ 3869/2010, πιο γνωστού ως «νόμου Κατσέλη».
Μπορούν δηλαδή να υπαγάγουν στο νόμο αυτό και τα χρέη τους προς το δημόσιο τομέα και να επιτύχουν μερική ή ολική διαγραφή τους, καθώς και εξόφληση του υπολοίπου που απομένει σε χρονική περίοδο τριών ετών, εφόσον αποδείξουν στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο ότι αδυνατούν να πληρώσουν όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους λόγω ανεπάρκειας εισοδημάτων και έλλειψης ρευστότητας.
3ο ΘΕΜΑ: Μη επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα παραγεγραμμένων ετών,
Δόθηκε στη δημοσιότητα η με αριθμό πρωτ. ΔΕΑΦ Α 1044454 ΕΞ 2016/18.3.2016 εγκύκλιος διαταγή της Γ.Γ.Δ.Ε. με θέμα «Μη επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα παραγεγραμμένων ετών, τα οποία δηλώνονται στο επόμενο μη παραγεγραμμένο έτος, προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά το σχηματισμό ανάλωσης κεφαλαίου προηγούμενων ετών».
Με την εγκύκλιο διαταγή, ορίζεται μεταξύ των άλλων ότι: «εισοδήματα παλαιότερων ετών, που αποκτήθηκαν πριν από την επιβολή της εισφοράς και δεν ήταν υποχρεωτικό να δηλωθούν, δύνανται να δηλώνονται εκπρόθεσμα στο πρώτο μη παραγεγραμμένο έτος, που σήμερα είναι η χρήση 2010 (οικονομικό 2011), στου οποίου τα εισοδήματα άρχισε να επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Η δυνατότητα αυτή έχει δοθεί, διότι κάποια εισοδήματα που δεν είχαν υποχρέωση να δηλωθούν και συνεπώς δεν καθιστούν παράβαση για τον φορολογούμενο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ληφθούν υπόψη κατά το σχηματισμό κεφαλαίων προηγούμενων ετών.»
4ο ΘΕΜΑ:  Αιτήσεις  για τη  συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Διανομής  Παιδιών σε παιδικές  κατασκηνώσεις.
   Την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016  ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων κατασκηνωτικών επιχειρήσεων για τη   τη  συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Διανομης  Παιδιών σε παιδικές  κατασκηνώσεις, έτους 2016, το οποίο θα υλοποιηθεί από τις 15 Ιουνίου 2016 έως τις α) 3 Σεπτεμβρίου 2016 για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και β) 10 Σεπτεμβρίου 2016 για τα παιδιά με αναπηρία.
Η υποβολή αιτήσεων γίνεται από πιστοποιημένους χρήστες, αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ και μέχρι τις 4 Μαΐου 2016.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι και άνεργοι με πραγματικό οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2014 μέχρι 26.000 ευρώ, οι οποίοι το έτος 2015:
·         είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ ή
·         έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας ή
·         έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή
·         συγκεντρώνουν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας),
καθώς και εγγεγραμμένοι άνεργοι με συνεχόμενη ανεργία 4 τουλάχιστον μηνών κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.
5ο ΘΕΜΑ : Ενεργοποίηση της Κάρτας Αλληλεγγύης
 Ενεργοποιήθηκε από την Πέμπτη  από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για ένατη φορά η κάρτα αλληλεγγύης. Η οικονομική ενίσχυση που γίνεται μέσω της χρήσης αυτής της κάρτας, αποτελεί την επιδότηση σίτισης που λαμβάνουν οι δικαιούχοι και ανέρχεται στο ποσό των 70 – 220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το πόσο χαμηλό είναι το εισόδημα που έχουν δηλώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου