Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Bloomberg :Αυτό είναι το σχέδιο της Ελλάδας για την έξοδο από το Μνημόνιο

Η ελληνική πρόταση για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο θα περιλαμβάνει τη μετατροπή των μη χρησιμοποιούμενων κεφαλαίων από το ισχύον πρόγραμμα για τις τράπεζες σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή, σύμφωνα με το Bloomberg. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορέσει να εξασφαλίσει ένα backup σχέδιο στην περίπτωση που δυσκολευτεί να πουλήσει ομόλογα.
Το μέγεθος της πιστωτικής γραμμής του πακέτου μπορεί να φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2016, συμπεριλαμβανομένων των κερδών που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν και τα οποία οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν ήδη δεσμευτεί να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Με αυτόν τον τρόπο, αναφέρει το πρακτορείο, η ελληνική πλευρά πιέζει έτσι ώστε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας να δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο από τα χρήματα της διάσωσης της Ελλάδας που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και που διατηρούνται για την κεφαλαιοποίηση -αν χρειαστεί- του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αυτό θα παρακάμψει την ανάγκη χρήσης της προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM, την οποία η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει καθώς συνοδεύεται από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.
Πάντως, από την πλευρά τους οι πιστωτές εκφράζουν την ανησυχία ότι ένα τόσο μικρό ποσό δεν θα μπορέσει να πείσει τους επενδυτές ομολόγων ότι το δίχτυ ασφαλείας είναι αρκετά ισχυρό.
Πάντως, οι αξιωματούχοι που διαπραγματεύονται το deal δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το είδος της εποπτείας που θα συνδέεται με αυτό, ενώ το Bloomberg τονίζει ότι το σχέδιο εξαρτάται και από τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών που θα ανακοινωθούν την προσεχή Κυριακή 26 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου