Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Παρατηρητήριο στους δήμους θεσπίζεται με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2013 – 2016 .



    Την οικονομική διαχείρισή τους θα χάνουν όσοι δήμοι δεν μπορούν να υλοποιήσουν  από μόνοι τους , τους  στόχους  των προϋπολογισμών τους.
   Μάλιστα, τυχόν υπερβάσεις και στρεβλώσεις  θα διορθώνονται  υποχρεωτικά  με την  επιβολή  τοπικών φόρων και τη λήψη μέτρων, όπως  είναι  οι υποχρεωτικές μετατάξεις και οι  πληρωμές  μόνο των μισθών.
   Μηχανισμός παρακολούθησης (προς ρύθμιση).
    Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2013 - 2016, το υπουργείο Εσωτερικών θα δημιουργήσει, εντός της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, ένα Παρατηρητήριο Οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ. 
    Μέσω αυτού θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση η εκτέλεση του προϋπολογισμού όλων των ΟΤΑ.  Σε περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις θα ενημερώνεται ο φορέας ότι υποχρεούται σε άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού του και υποβολή αυτού προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Μετά πάροδο τριμήνου και εφόσον ο φορέας εξακολουθεί να παρουσιάζει αποκλίσεις, τότε με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών θα υπάγεται υποχρεωτικά στο (αναθεωρημένο) πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, με μερική απώλεια της διαχειριστικής του αυτονομίας.
   Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται στο Μεσοπρόθεσμο, αυτό σημαίνει ότι ο εν λόγω φορέας θα:
α. Περιορίζει τις δαπάνες του μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως μη ανελαστικές δαπάνες, χρησιμοποιώντας προς τούτο, καθ’ όλο ή κατά μέρος, και τη ΣΑΤΑ.
β. Προχωράει σε υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού και
γ. Λαμβάνει μέτρα για αύξηση των ιδίων εσόδων (τέλη, τοπικοί φόροι).
    Ρύθμιση δανείων
Βέβαια , σημαντική τομή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί  και η  δυνατότητα   που παρέχεται με το ν.4038/2012, στους δήμους που δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, να εγγράψουν στο σκέλος των εσόδων το ποσό που αντιστοιχεί αποκλειστικά και μόνο στα χρέη που έχουν προκύψει μέχρι 31/12/2011, το οποίο θα καλυφθεί με συνομολόγηση δανείου με το Τ. Π. & Δανείων ή με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κατόπιν εγκεκριμένου  Σχεδίου Οικονομικής Υποστήριξης ( άρθρο 262  ν.3852/2010 ).
                                             ΣΧΟΛΙΟ     
 Με το νέο "Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016" (ΜΠΔΣ)  επιχειρείται  μια περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους (μισθολογικού κόστους) των φορέων Τ.Α. και σε συνδυασμό με τις μειώσεις των ΚΑΠ καθώς και των  επιχορηγήσεων  για επενδύσεις (ΣΑΤΑ), το μέλλον των Δήμων διαγράφεται δυσοίωνο.
  Ειδικότερα, το οικονομικό μέλλον του Δήμου Ιωαννιτών , όπως αποτυπώνεται  στις οικονομικές καταστάσεις (ισολογισμός και ο απολογισμός χρήσης 2011), που πρόσφατα συζητήθηκαν στο δημ. συμβούλιο, θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, ώστε να  υποχρεώσει τους εύπορους  οφειλέτες να πληρώσουν, για  να μην υποφέρουν οι νομοταγείς και συνεπείς πολίτες. Εφόσον αυτοί οι εύποροι δεν έχουν το φιλότιμο από μόνοι τους να πληρώσουν ούτε λίγα από όσα οφείλουν,  οφείλει η δημ. αρχή  να δείξει την πολιτική  βούλησή της και  να τα εισπράξει αναγκαστικά κατά τον κώδικα δημ. εισπράξεων και ο κ. Δήμαρχος ας αφήσει κατά μέρος   την υποκριτική του  αγωνία  και τα   γλωσσικά  εφευρήματα  με τις γιαννιώτικες ατάκες.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου