Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ



Το  Μνημείο της Εγκατάλειψης.
  Το 2005 εντάξαμε στο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ¨Λίντερ πλας¨  τη  διαμόρφωση του χώρου στη Γέφυρα Τσιμόβου του ποταμού Αράχθου, προϋπολογισμού 30.000€.
   Αν και   ο χώρος βρίσκεται στα όρια της Δημ. Ενότητας Παμβώτιδας του Δήμου Ιωαννιτών  και  αποτελεί είσοδο  για το Δήμο Τζουμέρκων,  εμείς  αποφασίσαμε   να κάνουμε αυτή την παρέμβαση,  γιατί  υπάρχουν αρκετοί χρήστες που ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση της θέσης αυτής, μια  και  αποτελεί  την είσοδο στο ποτάμι για τους αθλητές του κανόε –καγιάκ , χώρο  ψαρέματος , χώρο αναψυχής και χώρο  περιβαλλοντικής θέασης.
     Φιλοδοξία μας  ήταν να μετατρέψουμε την περιοχή αυτή  που  βρίσκεται μια αναπνοή από την πόλη  σε  ένα οργανωμένο  σύνολο  οικοανάπτυξης με σεβασμό  στο περιβάλλον.
   Δυστυχώς καίτοι πέρασαν  τέσσερα και πλέον χρόνια  και θα ήταν δυνατό  να γίνουν   και άλλες παρεμβάσεις,  παρατηρεί κανείς μια πλήρη  εγκατάλειψη και μια τελεία απαξίωση του έργου . Σκουπίδια, φθορές, λεηλασίες   και πλήρη   αδιαφορία,  μολονότι εκεί διέρχεται  ο αντιδήμαρχος επί των έργων   κ . Μασαλάς και ο αντιδήμαρχος  Παμβώτιδας από το Χαροκόπι κ. Βίνης.
  Με την εικόνα αυτή που  γεμίζει θλίψη ,  δικαιολογημένα  διαμαρτύρεται  η  Ευρωπαϊκή Ένωση για την αξιοποίηση των πόρων της  και  αγανακτεί ο πολίτης  για τα χρήματα  που ξοδεύθηκαν.
  Θέλω να πιστεύω ότι η νέα δημ. αρχή  θα ενδιαφερθεί όχι μόνο να γνωρίσει  αλλά και να προβεί  και  σε  άλλες τέτοιες παρεμβάσεις  αξιοποίησης χώρων  απαράμιλλου  φυσικού κάλλους,  όπως είναι ο χώρος που  διαμορφώσαμε  στον  ¨Αετό¨ Δαφνούλας,   προκειμένου στη συνέχεια  να σχεδιάσει ένα τουριστικό οδηγό,  ο οποίος θα περιέχει εκτός από αξιοθέατα της πόλης και τα σημαντικότερα  ιστορικά ,πολιτιστικά και περιβαλλοντικά στοιχεία του νέου Καλλικρατικού Δήμου.

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΑΘΩΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΑ Η ΠΡΩΗΝ Δ. ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΡΑΝΑ


Το Τριμελές Εφετείο αθώωσε την πρ. Δημ. Αρχή του Δήμου Παμβώτιδας για τη μη χορήγηση νέων αδειών ίδρυσης πτηνοτροφείων.

   Την Παρασκευή ( 8/7/2011), ύστερα από δίκη δύο ημερών!  το  Τριμελές  Εφετείο   αθώωσε την παράταξή μας που ήταν κατηγορούμενη  για παράβαση καθήκοντος ,  επειδή   ανέστειλε τη  χορήγηση   αδειών   για την εγκατάσταση νέων πτηνοτροφικών  μονάδων στο Δήμο Παμβώτιδας μέχρι την ολοκλήρωση του Γ.Π.Σ., απόφασή μας την οποία είχε  υιοθετήσει μετέπειτα  και η πρώην  Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση απαγορεύοντας τη χορήγηση νέων αδειών ίδρυσης  πτηνοτροφείων στο λεκανοπέδιο μέχρι να γίνουν τα Γ.Π.Σ.
    Με αφορμή  την αθωωτική απόφαση και με σκοπό να συνεισφέρουμε στα αυτοτελώς προστατευτέα  αγαθά, που είναι το περιβάλλον και η δημόσια υγεία, δηλώνουμε ότι  για την παράταξή μας  δεν έχει καμιά σημασία το ότι χάσαμε  τις εκλογές το 2006, αλλά, αντίθετα, σημασία έχει η μικρή συνεισφορά μας  στην προστασία  του  βεβαρημένου περιβάλλοντος ,    στην προστασία της  Δημόσιας   Υγείας,  στην προστασία των ίδιων των πτηνοτρόφων καθώς και  στην διατήρηση της Αξίας της περιουσίας των δημοτών .
    Ευχόμαστε   η τοπική εξουσία και η νέα δημ. Αρχή, η οποία   έλαμψε με την απουσία της σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που απασχολεί το σύνολο του λεκανοπεδίου , να την  αξιοποιήσει  και να την ενσωματώσει  στο Ρυθμιστικό, για να πάψει πλέον η σύγκρουση συμφερόντων,  ώστε να καταστεί το λεκανοπέδιο   βιώσιμο.
 Όλοι αγωνιζόμαστε για την προστασία των παραπάνω αγαθών  με τη διαφορά ότι κάποιοι στέκονται μπροστά σε μια κάμερα εκτοξεύοντας  απειλές και άλλα γνωστά κλισέ, ενώ  εμείς  κάναμε  τη ρήξη  στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
   Ως παράταξη  περάσαμε μια δοκιμασία τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές μας με τις απειλές  και τις συκοφαντίες που εκτοξεύονταν τόσο από την προηγούμενη δημ. αρχή όσο και από τους θιγόμενους πτηνοτρόφους, και για το λόγο αυτό θα συζητήσουμε την παραπέρα στάση μας .
   Κλείνοντας , θα ήθελα να ευχαριστήσω  όλους , όσους ενεργά  μας συμπαραστάθηκαν στον αγώνα μας,  όπως είναι  οι αυτόκλητοι μάρτυρες υπεράσπισης κ.κ. Σαϊνης πρώην πρόεδρος του Φορέα Λίμνης, Μιλτ. Μπούκας, εκπρόσωπος οικολόγων, Τσόδουλος  κάτοικος Χαροκοπίου  καθώς και  οι  δικηγόροι  κ.κ. Σπανός και  Κάντζιος  ,όχι γιατί  υπερασπίστηκαν εμάς ως άτομα,   αλλά γιατί υπερασπίστηκαν, χωρίς  μεγαλοστομίες   και ανέξοδη διατύπωση καλών  προθέσεων, τα δημόσια αγαθά της  υγείας και του περιβάλλοντος.
   Τέλος , ας αναρωτηθούμε ποιοι σήμερα παραμένουν απολογούμενοι και υπόλογοι  για τα όσα κακά έφεραν στο τόπο μας  αφού σιγά- σιγά και όσο περνάει  ο καιρός θα γίνονται πλέον ορατά σε όλους.

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΠΙΤΕΣ ΑΝΤΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ



Πίτες αντί  πολιτικού πολιτισμού
Πραγματοποιήθηκε  στη θέση  ¨Αετός¨ της  Δαφνούλας το Σάββατο (2/7/11) η   Συναυλία της  Φιλαρμονικής του Πνευματικού Κέντρου  Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα Δαφνούλας με  τίτλο ¨Αναζητώντας τα μονοπάτια του Αράχθου ¨.
     Για την επιλογή της θέσης  αισθανόμαστε την υποχρέωση ως πρώην Δημ. Αρχή  του Δήμου Παμβώτιδας να  συγχαρούμε τους διοργανωτές , αφού ύστερα από  τέσσερα  χρόνια τέλειας απραξίας από την προηγούμενη δημ. αρχή  αλλά και τους σημερινούς τοπικούς παράγοντες αντιλήφθηκαν τη σημασία της παρέμβασης  για την τουριστική ανάδειξη της χαράδρας, των μονοπατιών, των κονακίων και, γενικότερα, την ανάπτυξη της  απαξιωμένης αλλά  απείρου φυσικού κάλλους περιοχής.
   Μάλιστα σε σχετικές δηλώσεις μου για το έργο στις  7/7/2005 ως  Δήμαρχος σημείωνα ότι :
«Αυτά τα τοπία προσπαθούμε να αναδείξουμε, αφενός μεν προσφέροντας μία επιπλέον επιλογή στους φίλους της φύσης και του περιβάλλοντος, αφετέρου, ανοίγοντας άλλους δρόμους ανάπτυξης για το Δήμο Παμβώτιδος.
 Η διαμόρφωση του οδικού δικτύου, η κατασκευή λιθόκτιστου πλατώματος θέας, τα πέτρινα πεζούλια και οι ειδικές πινακίδες πληροφόρησης, θα συμβάλουν στην ανάδειξη ενός από τα πιο υπέροχα φυσικά τοπία της περιοχής, που μέχρι σήμερα παραμένουν  σχεδόν απρόσιτα στο ευρύ κοινό, λόγω της παντελούς απουσίας έργων υποδομής».
  Δυστυχώς,  στην πρεμιέρα  αυτής της εκδήλωσης δεν έγινε καμιά αναφορά στο ιστορικό του έργου , κάτι που αφήνει μεγάλα ερωτηματικά  για το περιεχόμενο  και τη φιλοσοφία του πολιτισμού που υπηρετεί και προωθεί το Πνευματικό  Κέντρο Ιωαννίνων, αλλά   έγινε αναφορά μόνο στις καλές πίτες που πρόσφεραν οι  γυναίκες του χωριού .  Πίστευα ότι το κενό του τοπικού προέδρου θα καλύψει ο  παρευρισκόμενος Πρόεδρος του Πνευματικού κέντρου  κ. Μ. Ελισάφ ή ο    αντιδήμαρχος της Δημοτικής ενότητας  Παμβώτιδας κ. Βίνης , οι οποίοι  όχι μόνο αγνόησαν ως οικοδεσπότες  την παρουσία  μας – σημεία άραγε του πολιτικού  πολιτισμού μας; -,  αλλά  ούτε και πήραν το λόγο  για να αποκαταστήσουν ιστορικά  την αλήθεια του έργου.  
  Επειδή όμως οι αφορισμοί είναι για τους μοναχούς και όχι για την Τ.Α.,  καλούμε  τη Δημ. Αρχή  να στηρίξει το έργο,  αφού δεν υπάρχει τίποτε για  να αφαιρεθεί, αντιθέτως  πολλά μπορούν να προστεθούν, όπως ο φωτισμός της χαράδρας , η αναπαλαίωση των κονακίων , η ανακατασκευή των μονοπατιών προς τη γέφυρα  Παπαστάθη κ.ά.
 Το οφείλουμε άλλωστε στην περιοχή μας  και στο αύριο των παιδιών  μας.  Θεσμικό  πλαίσιο  και σημαντικό εργαλείο  ανάπτυξης αποτελεί το  Πάρκο των Τζουμέρκων,  αλλά και η περιβαλλοντική μελέτη που έχει εκπονηθεί για την συγκεκριμένη περιοχή.