Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΠΙΤΕΣ ΑΝΤΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ



Πίτες αντί  πολιτικού πολιτισμού
Πραγματοποιήθηκε  στη θέση  ¨Αετός¨ της  Δαφνούλας το Σάββατο (2/7/11) η   Συναυλία της  Φιλαρμονικής του Πνευματικού Κέντρου  Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα Δαφνούλας με  τίτλο ¨Αναζητώντας τα μονοπάτια του Αράχθου ¨.
     Για την επιλογή της θέσης  αισθανόμαστε την υποχρέωση ως πρώην Δημ. Αρχή  του Δήμου Παμβώτιδας να  συγχαρούμε τους διοργανωτές , αφού ύστερα από  τέσσερα  χρόνια τέλειας απραξίας από την προηγούμενη δημ. αρχή  αλλά και τους σημερινούς τοπικούς παράγοντες αντιλήφθηκαν τη σημασία της παρέμβασης  για την τουριστική ανάδειξη της χαράδρας, των μονοπατιών, των κονακίων και, γενικότερα, την ανάπτυξη της  απαξιωμένης αλλά  απείρου φυσικού κάλλους περιοχής.
   Μάλιστα σε σχετικές δηλώσεις μου για το έργο στις  7/7/2005 ως  Δήμαρχος σημείωνα ότι :
«Αυτά τα τοπία προσπαθούμε να αναδείξουμε, αφενός μεν προσφέροντας μία επιπλέον επιλογή στους φίλους της φύσης και του περιβάλλοντος, αφετέρου, ανοίγοντας άλλους δρόμους ανάπτυξης για το Δήμο Παμβώτιδος.
 Η διαμόρφωση του οδικού δικτύου, η κατασκευή λιθόκτιστου πλατώματος θέας, τα πέτρινα πεζούλια και οι ειδικές πινακίδες πληροφόρησης, θα συμβάλουν στην ανάδειξη ενός από τα πιο υπέροχα φυσικά τοπία της περιοχής, που μέχρι σήμερα παραμένουν  σχεδόν απρόσιτα στο ευρύ κοινό, λόγω της παντελούς απουσίας έργων υποδομής».
  Δυστυχώς,  στην πρεμιέρα  αυτής της εκδήλωσης δεν έγινε καμιά αναφορά στο ιστορικό του έργου , κάτι που αφήνει μεγάλα ερωτηματικά  για το περιεχόμενο  και τη φιλοσοφία του πολιτισμού που υπηρετεί και προωθεί το Πνευματικό  Κέντρο Ιωαννίνων, αλλά   έγινε αναφορά μόνο στις καλές πίτες που πρόσφεραν οι  γυναίκες του χωριού .  Πίστευα ότι το κενό του τοπικού προέδρου θα καλύψει ο  παρευρισκόμενος Πρόεδρος του Πνευματικού κέντρου  κ. Μ. Ελισάφ ή ο    αντιδήμαρχος της Δημοτικής ενότητας  Παμβώτιδας κ. Βίνης , οι οποίοι  όχι μόνο αγνόησαν ως οικοδεσπότες  την παρουσία  μας – σημεία άραγε του πολιτικού  πολιτισμού μας; -,  αλλά  ούτε και πήραν το λόγο  για να αποκαταστήσουν ιστορικά  την αλήθεια του έργου.  
  Επειδή όμως οι αφορισμοί είναι για τους μοναχούς και όχι για την Τ.Α.,  καλούμε  τη Δημ. Αρχή  να στηρίξει το έργο,  αφού δεν υπάρχει τίποτε για  να αφαιρεθεί, αντιθέτως  πολλά μπορούν να προστεθούν, όπως ο φωτισμός της χαράδρας , η αναπαλαίωση των κονακίων , η ανακατασκευή των μονοπατιών προς τη γέφυρα  Παπαστάθη κ.ά.
 Το οφείλουμε άλλωστε στην περιοχή μας  και στο αύριο των παιδιών  μας.  Θεσμικό  πλαίσιο  και σημαντικό εργαλείο  ανάπτυξης αποτελεί το  Πάρκο των Τζουμέρκων,  αλλά και η περιβαλλοντική μελέτη που έχει εκπονηθεί για την συγκεκριμένη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου