Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016

Ο <μάγος> που μπόρεσε να δει στην κρυστάλλινη σφαίρα του DNA είναι επιστήμονας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
               Κάποιοι μελετούν τα αστέρια, άλλοι ρίχνουν τα χαρτιά, οι μάγοι κοιτούν την κρυστάλλινή τους σφαίρα, οι καφετζούδες διαβάζουν τον καφέ.   Όλοι προσπαθούν να δουν το μέλλον. Οι μόνοι όμως που έχουν πραγματικά τη δυνατότητα να δουν ένα μικρό κομμάτι του είναι οι επιστήμονες. Πως; Διαβάζοντας το DNA. 
 Φαίνεται πως σε αυτή την κρυστάλλινη σφαίρα του ανθρώπινου σώματος υπάρχουν κρυμμένα όλα όσα το αφορούν, μόνο που το διάβασμά της δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση γι αυτό και κάθε βήμα σε αυτή την κατεύθυνση γίνεται θέμα παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
  Τις τελευταίες μέρες ενημερωθήκαμε πως ο μάγος που μπόρεσε να δει στην κρυστάλλινη σφαίρα του DNA είναι επιστήμονας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ως Ηπειρώτες δεν μπορούσαμε παρά να νιώσουμε  περήφανοι.
   O Επικ. Καθηγητής Κλινικής και Μοριακής Επιδημιολογίας  κος Ευάγγελος Ευαγγέλου του  εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει εντοπίσει δεκάδες γενετικές περιοχές που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση .     Μια από τις μεγαλύτερες μελέτες, με περισσότερους από 347.000 συμμετέχοντες από την Ευρώπη, Αμερική κι Ασία, έχει ήδη αναδείξει 31 γονίδια που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση του αίματος.
   Επιπλέον οι ερευνητές έχουν εντοπίσει σπάνιες  αλλαγές  σε τρία γονίδια με σχεδόν διπλάσια επίδραση στην αρτηριακή πίεση, τα οποία πιθανόν να αποτελέσουν μελλοντικούς θεραπευτικούς στόχους
   Σε μια δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα, 17 νέες περιοχές στο γονιδίωμα βρέθηκαν να σχετίζονται με τη  ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Για τις δύο μελέτες συνεργάστηκαν ερευνητές από 15 χώρες μεταξύ των οποίων ο Δρ Ευάγγελος Ευαγγέλου.
   Οι δύο μελέτες δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Nature Genetics και πλέον ο συνολικός αριθμός των γονιδίων που εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι περίπου 100, αποκρυπτογραφώντας τη γενετική αρχιτεκτονική της αρτηριακής πίεσης και προσφέροντας νέους θεραπευτικούς στόχους.
  Ο Δρ Ευαγγέλου ηγείται μια τρίτης διεθνούς μελέτης σε περισσότερα από 700.000 άτομα και τα πρωταρχικά αποτελέσματά  της  έχουν δείξει πως δεκάδες επιπλέον γενετικές περιοχές σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση.
Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Συνέδριο Γενετικής Επιδημιολογίας που θα λάβει χώρα στο Τορόντο του Καναδά, στις 24-26 Οκτωβρίου.    Για τη μελέτη αυτή μάλιστα ο Δρ Ευαγγέλου έχει επιλεγεί να τιμηθεί με το βραβείο Illumina Geographic Diversity Award. 
    Όμως  κανένα ερευνητικό  επίτευγμα όπως   και  η νέα μεγάλη ανακάλυψη γονιδίων που σχετίζονται με την  αρτηριακή πίεση και την υπέρταση,  δεν  ολοκληρώνεται,  αν δεν τεθεί στην υπηρεσία  του ανθρώπου. Για να γίνει αυτό απαιτούνται δύο πράγματα. Πρώτον, η Προώθηση- Ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων της Περιφέρειας με κύριους πρωταγωνιστές το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων   και Δεύτερον,  η  Προώθηση διμερών δράσεων συνεργασίας επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων με τις γείτονες χώρες στο πλαίσιο των προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας αλλά και του ΠΕΠ Ηπείρου . Σημειώνεται ότι τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη δίνονταν και δίνονται πάρα πολλά  κονδύλια για τον ερευνητικό αυτό σκοπό.
    Θα έλεγα ότι αποτελεί χρυσή ευκαιρία για τους αρμόδιους   Φορείς  να αναλάβουν  να αξιοποιήσουν προς όφελος  της ανθρωπότητας  το  πλούσιο ερευνητικό έργο που έχει το εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων , μέλος του οποίου είναι και  ο Δρ Ευάγγελος Ευαγγέλου .
  Η αξία αυτή της έρευνας για την ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη, αφού αποσκοπεί στην ακριβέστερη διάγνωση, στην αποκατάσταση  και στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων, καθώς  και στην προαγωγή της επιστήμης.  Μακάρι οι νέες ανακαλύψεις γονιδίων που σχετίζονται με την  αρτηριακή πίεση και την υπέρταση και που  στο άκουσμα  γέννησαν ελπίδες,   να  ανοίξουν  νέους ερευνητικούς και θεραπευτικούς δρόμους.
    Κλείνοντας , θα ήταν περιττό να πούμε ότι κάθε ευρώ που κόβεται από την παιδεία και την έρευνα στερεί την ανθρωπότητα  από ανάλογα επιτεύγματα.

1 σχόλιο:

  1. Πολλά συγχαρητήρια στους εξαίρετους επιστήμονες μας! Εύχομαι τέτοια μυαλά να παραμείνουν στην πατρίδα μας και να μας κανουν περήφανους με τα επιτεύγματα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή