Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Προετοιμάζει η Δημ. Αρχή το ¨ΠΑΡΚΙΝΓΚ¨ της;

 

  Την τελευταία τετραετία η παρούσα Δημ Αρχή  από τη θέση της αντιπολίτευσης καθημερινά κατήγγειλε, στιγμάτιζε  και  διαβεβαίωνε τους πολίτες ότι μόλις έλθει στην εξουσία, τα μεγάλα  θέματα, όπως είναι οι συμβάσεις του « Ξενία»,   του Πάρκινγκ , οι παράνομες προσλήψεις  κ.ά,  θα διαλευκανθούν πλήρως και θα αναζητηθούν μάλιστα και οι ευθύνες.

   Πέρασε ένα, εξάμηνο  και  ασχολήθηκε μόνο με το θέμα των παράνομων συμβάσεων των εργαζομένων , ενώ για  όλα τα άλλα  θέματα που βάρυναν  την ψήφο των πολιτών κατά την προεκλογική περίοδο  ,το Δημοτικό  ¨Διευθυντήριο¨ όχι μόνο δεν διερευνά,  αλλά αντίθετα  ανοίγει διαδρόμους διαλόγου  και συνεργασίας, με σκοπό  να διευθετεθούν ανώδυνα για τους εμπλεκόμενους  επιχειρηματίες, σε βάρος  βέβαια του Δήμου.  

     Ένδειξη  για τη στάση  αποτελεί  η εισήγηση   του Δημάρχου  στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου  για συζήτηση και λήψη απόφασης  επί σχετικής αίτησης  της  εταιρείας  «ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α.Ε»,  για επιστροφή    του πάρκινγκ στο Δήμο ,πριν  λήξει η συμβατική προθεσμία της εκμετάλλευσης,   ύστερα από διακανονισμό  και αφού προηγηθεί η  εκτίμηση  της αξίας του από ορκωτούς εκτιμητές .

    Ειπώθηκε μάλιστα ότι το ποσοστό 8% επί των ακαθάριστων εισπράξεων που όφειλε να αποδώσει η εταιρεία  με βάση τους όρους της σύμβασης,  από το 2008 ύψους 138.000€ δεν αποδόθηκε.

 Τα  ερωτήματα όμως που  προκύπτουν  αβίαστα  από την τοποθέτηση του Δημάρχου είναι:

  Πρώτον, που οφείλεται η ριζική  αυτή αλλαγή  στάσης του κ. Δημάρχου , ο οποίος σε κοινή συνέντευξη  με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μελανίδη  δήλωνε: «  ότι  η όλη υπόθεση πήρε το δρόμο των δικαστηρίων  και πιστεύουμε ότι θα αποδειχθεί όλη η κολοσσιαία απάτη που διαπράχτηκε με την άκυρη  σύμβαση  παραχώρησης που υπογράφηκε στις 7/7/2006 από τον πρώην δήμαρχο κ. Γκόντα , προκειμένου να εισπραχθεί παράνομα από  την ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΕ η επιδότηση του δημοσίου  ποσού 4.000.000€».  

   Δεύτερον, γιατί η Δημ. Αρχή ευθύς  μετά την ανάληψη  της  εξουσίας  δεν προώθησε το μεγάλο αυτό θέμα, ώστε  να βελτιώσει με την είσπραξη του συμβατικού ποσοστού της τον προϋπολογισμό ,  να προστατέψει το δημόσιο , να  εμπεδώσει τη χρηστή διαχείριση και, το κυριότερο,  να αποδείξει τη βασιμότητα των καταγγελιών της ;

 Τρίτον,  ποια άραγε να είναι  η θέση  και η τυχόν αντίδραση  του κ. Μελανίδη στο θέμα αυτό;  

  Για μια δημ. αρχή, που στο κάθε βήμα της  ευαγγελίζεται τη διαφάνεια αποτελεί υποχρέωση απέναντι στους πολίτες η πλήρη διαλεύκανση των μεγάλων αυτών θεμάτων και τίποτε άλλο. Οι πολίτες απαιτούν διαύγεια στον πολιτικό λόγο και ευθύτητα στην πολιτική πρακτική.  Οι διφορούµενες και παλαιοκοµµατικής νοοτροπίας συµπεριφορές ακυρώνουν τις προθέσεις  δημιουργίας κλίματος  εμπιστοσύνης,  αφού  στο  δηµόσιο  βίο  η αµφισηµία του λόγου χαρακτηρίζει ένα  ξεπερασμένο είδος πολιτικής που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάµεσα σε αντιφάσκουσες θέσεις.

     Στο ερώτημα μας βεβαίως τι άλλαξε  στη στάση του σημερινού δημάρχου  εμείς απαντάμε  τίποτε παρά μόνον οι ¨Εκλογές¨.

     Δυστυχώς  όμως, φαίνεται  ότι στη  δύσκολη  οικονομική συγκυρία  που διανύει η χώρα μας,  η Δημοτική αρχή επιστρέφει στην εποχή της κρατικίστικης αντίληψης, σε αντίθεση με τη φιλοσοφία της Κυβέρνησης  και την απαίτηση  της Τρόικας η οποία  με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής  απαιτεί  για  την εξεύρεση πόρων την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά και της δημοτικής    η οποία μπορεί να αποτελέσει βασική πηγή χρηματοδότησης του κάθε δήμου. Επομένως , η εξαγορά του Πάρκινγκ, και μάλιστα  με προαναγγελλόμενο (!)  συμψηφιστικό τίμημα ύψους έως 1.500.000 € , αποτελεί πράξη αντίθεση στο οικονομικό και αναζητούμενο αξιακό πνεύμα των καιρών μας.

  Ίσως ο Δήμαρχος δεν μπορεί να αποδεσμευτεί από την πρακτική, που  υπαγορεύεται από την παλαιοκομματική λογική του   με τη συνενοχή, δυστυχώς,  ή τη σιωπή της πλειοψηφίας των συμβούλων, οι οποίοι  ανήκουν  στο  χώρο του κυβερνητικού κόμματος .

  Ίσως  με τέτοιες   ενέργειες  το Δημοτικό ¨Διευθυντήριο¨  να αποφάσισε από τώρα  να προετοιμάσει για την επόμενη δημοτική θητεία το  ¨Πάρκινγκ¨ του.    Ελπίζω ακόμη ότι η δημοτική  πλειοψηφία  δε θα το ακολουθήσει.