Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Βελτιώνεται η ενοικίαση αγροτεμαχίων σε νέους αγρότες.

Κίνητρα για την προσέλκυση νέων αγροτών που θέλουν να ενοικιάσουν αγροτεμάχια που ανήκουν στο δημόσιο και να τα εκμεταλλευτούν, δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το πρόγραμμα μίσθωσης ακινήτων που έχει ξεκινήσει από πέρυσι, εμφάνιζε δυσκολίες και προβλήματα και για το λόγο αυτό το υπουργείο προχωρά σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.
 Συγκεκριμένα, όπως είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός, Αθ. Τσαυτάρης, θα κατατεθεί νέος νόμος τις επόμενες ημέρες με τον οποίο θα αίρεται για την περίπτωση των βοσκοτόπων που είναι δημόσιες εκτάσεις το όριο των 100 στρεμμάτων, όπως επίσης αίρονται και τα προβλήματα που δημιουργούσε ο παλιός νόμος  4061/2012 αναφορικά με την υποχρεωτική καταβολή εκ μέρους των κτηνοτρόφων του ποσού των 5 ευρώ ανά στρέμμα για τη μίσθωση των εκτάσεων.
   Υπενθυμίζεται ότι για να συμμετάσχει κάποιος στη διαδικασία πρέπει:
 1. Να είναι επαγγελματίας αγρότης ή νομικό πρόσωπο εγγεγραμμένο στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) ως κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης.
 2. Να είναι άνεργος εγγεγραμμένος στα αρχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.).
 3. Να είναι νέος ηλικίας έως 35 ετών, πτυχιούχος Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ).
 Η διάρκεια της παραχώρησης είναι από 5 έως 25 έτη, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια.
 Η επιλογή των αγροτών γίνεται με βάση κάποια βαθμολογία. Οι υποψήφιοι παίρνουν βαθμούς ανάλογα με το αν είναι αγρότες με όμορη έκταση, την ηλικία του, αν δεσμεύεται για συγκεκριμένη για παραγωγή τροφίμου ενταγμένου στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, αν είναι αγροτικός συνεταιρισμός ή Ομάδα Παραγωγών κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου