Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Από τον Άννα στον Καϊάφα οι φορολογικοί έλεγχοι!



   ΄Οπως προκύπτει από την επιστολή  του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Παναγιώτη Δάνη προς τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα περίπου 1.000 υποθέσεις από τις οποίες το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να έχει όφελος άνω των 250 εκατ. ευρώ κατέληξαν στις εφορίες ως πληροφοριακά δελτία.
   Οι  υποθέσεις αυτές αφορούν σε θέματα διαφθοράς, πολιτικά πρόσωπα καθώς και σημαίνοντα πρόσωπα της οικονομικής ζωής του τόπου και ως εκ τούτου ο οποιοσδήποτε χειρισμός τους πρέπει να αποκλείει και την παραμικρή υποψία συγκάλυψης.
   Σύμφωνα με πληροφορίες που  είδαν το  φως της δημοσιότητας του κ. Δάνη , πρώην προϊσταμένου του ΣΔΟΕ υπάρχουν εφοριακοί, τελωνειακοί, δικηγόροι, κατασκευαστές, υπάλληλοι πολεοδομιών κ.λπ. 
  Οι εκθέσεις ελέγχου αν και απεστάλησαν στις εφορίες, παραμένουν ορφανές καθώς ουδείς ελεγκτής ασχολείται με τις υποθέσεις αυτές αν και έχουν «ψωμί», επειδή  δεν έχει γίνει καμία προτεραιοποίηση των υποθέσεων και των εκθέσεων ελέγχου.
  Με νόμο που ψήφισε η Βουλή όλες οι εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ έγιναν απλά πληροφοριακά δελτία, με αποτέλεσμα σημαντική εργασία που είχε γίνει το 2015 να πηγαίνει στον κάλαθο των αχρήστων, αφού ουδείς ασχολείται με αυτές, καθώς οι εντολές προς τις εφορίες είναι να δίνουν προτεραιότητα σε φορολογικές υποθέσεις του 2010 και μετά.
  Όπως τονίζει στην επιστολή παραίτησής του ο αδιάφθορος του ΣΔΟΕ (τίτλος τον οποίο του απέδωσαν πολλοί συνάδελφοί του) η αναδρομική κατάργηση της νομοθεσίας με την οποία οι εκθέσεις ελέγχου έγιναν πληροφοριακά δελτία «έχει βλαπτικές επιπτώσεις από τη σημαντική καθυστέρηση καταλογισμού φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ όχι μόνο σε εξακόσιες υποθέσεις μείζονος σημασίας που έχουν διαβιβαστεί στις εφορίες, ειδικότερα σε μία περίοδο ανάγκης άμεσης είσπραξης από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και στις μελλοντικές». Τονίζει επίσης ότι στα τέλη του 2015 θα ολοκληρωνόταν ο έλεγχος 350 σοβαρών φορολογικών υποθέσεων, εκ των οποίων 20 της λίστας Λαγκάρντ, με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, που θα απέφεραν ποσά άνω των 100 εκατ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο.
  Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η αποδυνάμωση αρμοδιοτήτων και έμψυχου δυναμικού του ΣΔΟΕ που αποτελεί τη νευραλγικότερη υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών αποβλέπει και μόνο «σε ικανοποίηση προσώπων και θεσμών».
   Επισημαίνεται ότι οι πιστωτές της χώρας ζήτησαν οι εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ να γίνουν πληροφοριακά δελτία, καθώς θεωρούσαν ότι η νέα ανεξάρτητη αρχή θα πρέπει να κάνει τους ελέγχους χωρίς να εμποδίζεται από πολιτικές παρεμβάσεις και ελέγχους με διαφορετικά ελεγκτικά πρότυπα. Ωστόσο, ζήτησαν τα στοιχεία των εκθέσεων να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, χωρίς αυτό να έχει γίνει μέχρι σήμερα.
  Αυτό που ανησυχεί τους γνωρίζοντες  τις διαδικασίες  των φορολογικών  ελέγχων  και την πολιτικάντικη ιστορία της πολιτικής ηγεσίας είναι ότι κάθε φορά που εξαγγέλλεται  η δημιουργία  νέων ελεγκτικών  μηχανισμών  με σκοπό τη μεταφορά των εκκρεμών υποθέσεων  καταλήγει συνήθως  στην απαλλαγή είτε λόγω παραγραφής είτε λόγω καλύτερου χειρισμού εκ  των έσω.      Και αυτό γιατί  η μεταφορά  του τακτικού ελέγχου  στο ΣΔΟΕ αποδυνάμωσε τον φοροελεγκτικό μηχανισμό των υφιστάμενων  ελεγκτικών υπηρεσιών  και  αντί να ελέγξουμε  του λόγους της τυχόν αποτυχίας του ΣΔΟΕ επανερχόμαστε  στο πρότερο  καθεστώς. Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι ; οι φοροφυγάδες.
  Θα κλείσω με  μια επισήμανση προς τον  Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα , ότι κάθε μείωση του ηθικού πλεονεκτήματος  οδηγεί στην  συντριβή  και την επαναφορά των επαγγελματιών της διαπλοκής  γνωστών πολιτικών  κομμάτων.