Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Η αποδόμηση και υπονόμευση της προσπάθειας για έλεγχο της Γερμανικής Λίστας δεν θα περάσει

 Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη λίστα που παραλάβαμε από τη Ρηνανία Βεστφαλία: 
 1. Είναι σαφής η προσπάθεια ορισμένων να αποδομήσουν και να υπονομεύσουν την όλη προσπάθεια. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας ενδυναμώσουν στις ελεγκτικές ενέργειες που ήδη ξεκίνησαν. 
2. Είναι τουλάχιστον προκλητικό, να παριστάνουν ορισμένοι τους έκπληκτους, γιατί θα υλοποιήσουμε νόμο του Αυγούστου (4336/14.08.2015) για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων στο εσωτερικό και εξωτερικό! 
 3. Είναι σίγουρο ότι η ανησυχία αυτών που έχουν χρήματα (μη φορολογημένα νόμιμα) στο εξωτερικό, θα αποτυπωθεί με διάφορους τρόπους. Τους συμβουλεύουμε να μην ανησυχούν απλά, αλλά να φροντίσουν άμεσα να τακτοποιήσουν τα φορολογικά τους θέματα, πριν δεχτούν την πρόσκληση ελέγχου. Το παράδειγμα άλλων χωρών με τη διαδικασία της αυτοκαταγγελίας (π.χ. Γερμανία) είναι ήδη στους σχεδιασμούς μας.
 4. Στη μικρή μερίδα Μ.Μ.Ε. και δημοσιογράφων που ξεκίνησαν την άμεση ή έμμεση κριτική για τη συγκεκριμένη λίστα, θα τους θυμίσουμε τι έγραψαν (ή μάλλον τι αποσιώπησαν) όταν είχε παραληφθεί η αντίστοιχη λίστα Λαγκάρντ το 2010. 

Η λίστα που παρέλαβε η κυβέρνηση έχει ήδη παραδοθεί στους οικονομικούς εισαγγελείς (από την Παρασκευή 27.11.2015) και θα ελεγχθεί με συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο που ήδη συντάχθηκε και προχωρά σε υλοποίηση.

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Εφορία: Ετοιμαστείτε για να γλιτώσετε έξτρα φόρους το 2016



Με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους μπορούν οι φορολογούμενοι να δικαιολογήσουν τυχόν πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που μπορεί να προκύψει στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν το 2016, εξαιτίας του γεγονότος ότι το άθροισμα των αντικειμενικών δαπανών ή τεκμηρίων διαβίωσης (για τη χρήση κατοικιών, Ι.Χ. αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.) και των πραγματικών δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων προσδιορίζει τεκμαρτό εισόδημα μεγαλύτερο από αυτό που έχει αποκτηθεί εντός του 2015.

  Εφόσον δικαιολογήσουν τη διαφορά αυτή, τότε θα φορολογηθούν για το πραγματικό εισόδημα που θα δηλώσουν κι όχι για το -υψηλότερο του πραγματικού- τεκμαρτό τους εισόδημα, οπότε θα γλιτώσουν σημαντικού ύψους φορολογικές επιβαρύνσεις.
      Οι λύσεις:
  Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, ο φορολογούμενος μπορεί να καλύψει τυχόν προστιθέμενη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος λόγω τεκμηρίων αναγράφοντας στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλει το 2016 (για τα εισοδήματα του 2015) έως και 8 διαφορετικές κατηγορίες ποσών. Συγκεκριμένα, τα ποσά που πρέπει να δηλώσει ο φορολογούμενος για να καλύψει και να δικαιολογήσει την πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που θα προκύψει λόγω των τεκμηρίων είναι:

Εισοδήματα και έσοδα που αποκτήθηκαν τα έτη προ του 2015 δεν ξοδεύτηκαν μέχρι τις 31-12-2014 και αναλώθηκαν εντός του 2015. Πρόκειται για τη μέθοδο κάλυψης τεκμηρίων μέσω «ανάλωσης κεφαλαίου παρελθόντων ετών»!

Με την «ανάλωση κεφαλαίου», οι φορολογούμενοι μπορούν να καλύψουν την όποια διαφορά, επικαλούμενοι εισοδήματα και έσοδα δηλωθέντα ακόμη και πριν από 10, 20 ή 30 χρόνια! Μπορούν ειδικότερα να ανατρέξουν στις φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων συνεχόμενων ετών (όσων ετών θέλουν) και να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:

* Να αθροίσουν τα ποσά των πάσης φύσεως εισοδημάτων (από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, επιχειρήσεις, τόκους καταθέσεων, μερίσματα, υπεραξίες από πώληση μετοχών κ.λπ.) και τα ποσά των εσόδων από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, τα οποία έχουν αναγράψει στις δηλώσεις των παρελθόντων ετών.

* Από το άθροισμα εισοδημάτων και εσόδων προηγούμενων ετών, που θα προκύψει, να αφαιρέσουν τα ποσά που ελήφθησαν υπόψη στις ίδιες φορολογικές δηλώσεις ως τεκμήρια διαβίωσης (για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη, υπηρετικό προσωπικό κ.λπ.) καθώς και τα ποσά που δήλωσαν στις ίδιες δηλώσεις ότι δαπάνησαν για να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη, κινητά αντικείμενα μεγάλης αξίας κ.λπ.).

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Περίπου 10.000 είναι οι offshore που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα

     Το αστρονομικό ποσό των 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται ότι αγγίζουν οι φορολογικά κρυμμένες περιουσίες σε όλο τον κόσμο. Περίπου 10.000 είναι οι offshore που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με τις 6.000 να είναι ελεγκτικά αξιοποιήσιμες.       
   Από αυτές μέχρι στιγμής έχουν διερευνηθεί μόλις 384, το 5,5%. Έχουν βεβαιωθεί 129,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 94,5 εκατ. ευρώ την περίοδο 2014-2015. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ότι αυτές οι υποθέσεις και οι λίστες είναι στο στόχαστρο… δεν θα μείνουν στην τύχη τους θα υπάρχει μηνιαία αναφορά για την πορεία των ελέγχων. Παράλληλα, με την ολοκλήρωση και του περιουσιολογίου το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να εντοπίσει όσους Έλληνες είναι μέλη νομικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρίες.
    Οι φορολογικές αρχές έχουν πλέον στα χέρια τους άλλες 2 λίστες από τη Γερμανία με στοιχεία 10.588 Ελλήνων που διατηρούν μεγάλα ποσά σε ελβετικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, από μια πρώτη επεξεργασία, σε κάποιες περιπτώσεις οι λογαριασμοί είναι μηδενικοί, αλλά υπάρχουν και κωδικοί με ποσά που φτάνουν και τα 60 εκατ. ελβετικά φράγκα.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Και άλλη πτώση στις τιμές των διαμερισμάτων!


Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, προκύπτει ότι οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν κατά 6,1% κατά το τρίτο τρίμηνο, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Μάλιστα, πρόκειται για το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο κατά το οποίο ο ρυθμός της υποχώρησης των τιμών ακολουθεί ανοδική τροχιά.


     Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΤτΕ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, η πτώση των τιμών είχε διαμορφωθεί σε 3,9%, ενώ κατά το δεύτερο τρίμηνο η ετήσια υποχώρηση των αξιών άγγιξε το 5%. Συνολικά δε κατά το 2015, οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 7,5%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, κατά το τρίτο τρίμηνο οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων (ηλικίας έως πέντε ετών) υποχώρησαν με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με αυτές των παλαιότερων, και συγκεκριμένα κατά 6,7%, έναντι 5,8% για τα παλαιότερα. Πρόκειται για αντιστροφή της τάσης που είχε επικρατήσει κατά το 2014, οπότε οι τιμές πώλησης των παλαιότερων ακινήτων υποχώρησαν κατά 8,1%, ενώ των νεόδμητων κατά 6,5%.
    Αντίστοιχα, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι κατοικίες στην Αθήνα, καθώς μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 6,8%, έναντι 5,8% στη Θεσσαλονίκη, 5,7% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 5,4% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το σύνολο του 2014 η μείωση των τιμών των διαμερισμάτων στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2013 ήταν 9,4%, 6,5%, 6,5% και 4,9% αντίστοιχα. Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει ότι για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, κατά το τρίτο τρίμηνο, οι τιμές υποχώρησαν κατά 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία για το σύνολο του 2014, η μέση ετήσια πτώση διαμορφώθηκε σε 7,9%
 
 
 

Τρία χρόνια προσπαθούσε η Γερμανία να δώσει το cd με τη λίστα στην Ελλάδα!!!


    Ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόριανς, επιχειρούσε από τριετίας να παραδώσει στις ελληνικές αρχές λίστες με ονόματα Ελλήνων καταθετών σε ελβετικές τράπεζες (κυρίως), αλλά τα κατάφερε μόλις φέτος να παραδώσει τα cd με τα ονόματα στις ελληνικές φορολογικές αρχές. Αυτό ανέφερε χθες στην «Καθημερινή» ο υπουργός Οικονομικών του μεγαλύτερου γερμανικού κρατιδίου κ. Μπόριανς. Ο Γερμανός πολιτικός που ακολουθεί μια πολύ επιθετική πολιτική έχοντας δημιουργήσει «αγορά» δεδομένων από υπαλλήλους –ελβετικών κυρίως τραπεζών– εξήγησε ότι η πολιτική αυτή «που για πρώτη φορά οδήγησε φοροφυγάδες στην ανάκριση έδωσε τη δυνατότητα σε 120.000 φορολογούμενους να αυτοκαταγγελθούν, σύμφωνα με όσα προβλέπει το γερμανικό δίκαιο (σ.σ. για να γλιτώσουν την ποινική διαδικασία) και απέφερε στο κράτος επιπλέον έσοδα 5 δισ. ευρώ».
    Στο ερώτημα από ποιες τράπεζες είναι τα στοιχεία αυτά ο κ. Μπόριανς είπε ότι πρόκειται για στοιχεία κυρίως από ελβετικές τράπεζες (αφορούν την περίοδο 2006-2008), αλλά ένα μέρος τους αφορά καταθέσεις στο Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν. «Τελευταία πήραμε ένα δίσκο με δεδομένα από ελβετική τράπεζα με 54.000 καταθέτες. Δεν είναι όλοι παράνομοι. Τα στοιχεία αυτά μας δείχνουν το μοντέλο που προτείνουν πολλές τράπεζες στους πελάτες τους...».
   Ο κ. Μπόριανς επιβεβαίωσε ότι οι γερμανικές αρχές δεν αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους σε αυτές τις επιχειρήσεις από έρευνα επί των στοιχείων αλλά από τους πολίτες που σπεύδουν να αυτοκαταγγελθούν προκειμένου να απαλλαγούν από τα περαιτέρω. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αυτό μπορεί να αφορά και το 60% των περιπτώσεων, ενώ ένα 30% αφορά τη φορολόγηση των τραπεζών. Μόνο ένα 20% των εσόδων προέρχεται από έρευνα του «υλικού» που παραδίδεται στις αρχές από τους πρώην υπαλλήλους των τραπεζών.
   Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών του μεγαλύτερου κρατιδίου της Γερμανίας είχε στο παρελθόν, από τριετίας λέει, συνεργασθεί με τον Ελληνα πρόξενο στο Ντίσελντορφ – έτσι ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει τα σχετικά στοιχεία. Παρά το γεγονός ότι η γερμανική ομοσπονδία και τα κρατίδια καταβάλλουν μεγάλα ποσά για την αγορά των στοιχείων αυτών από τη σχετική «μαύρη αγορά» δεδομένων, ο κ. Μπόριανς είπε ότι «διατέθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δωρεάν». Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών γίνεται λόγος για 10.588 λογαριασμούς Ελλήνων από τα έτη 2006-2008 με συνολικό περιεχόμενο περίπου 4 δισ. ελβετικά φράγκα. Σημειώνεται ότι η πρώτη κρούση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την παράδοση αυτών των στοιχείων αλλά και την εκπαίδευση Ελλήνων εφοριακών είχε γίνει και από την πρώην πρόεδρο της ελληνογερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ την άνοιξη του 2015 –στο γραφείο του πρωθυπουργού– χωρίς να υπάρξει η αντίστοιχη ανταπόκριση, καθώς το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών βρισκόταν στη φάση της διαπραγμάτευσης.
Πηγή: Τάσος Τέλεγλου

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για τα φάρμακα και τη φαρμακευτική δαπάνη.


    Η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για τα φάρμακα και τη φαρμακευτική δαπάνη. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην εισαγωγή συστήματος αυτόματων επιστροφών για όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια που αγοράζονται από τους δημόσιους φορείς υγείας, δηλαδή τα δημόσια νοσοκομεία, τον ΕΟΠΠΥ και τους λοιπούς φορείς υγείας.


Ειδικός φόρος στο κρασί



Ο φόρος που θα επιβληθεί τελικά μετά και τις τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής από τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, είναι  20 ευρώ ανά 1000 λίτρα που σημαίνει ότι διαμορφώνεται  σε 0,15 ευρώ για κάθε μπουκάλι κρασί των 750 ml. Ανά λίτρο κρασιού ο φόρος διαμορφώνεται στα 0,20 ευρώ. Ο φόρος αυτός θα επιβάλλεται από 1.1.2016. 


Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Γ. Στέφος: Να καταργηθουν οι διατάξεις του νόμου που βάζει εμπόδια στις διανομές προϊόντων από τις ομάδες των Δικτύων Αλληλεγγύης «Τρόφιμα Χωρίς Μεσάζοντες».


Ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος κατέθεσε ερώτηση όπου αιτείται την κατάργηση του άρθρου 25 του Νόμου 4264/2014. Με το άρθρο
αυτό απαγορεύεται η άσκηση    πλανόδιου εμπορίου σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 3000 κατοίκων, η μη τήρηση του οποίου προβλέπει πρόστιμα. Στο συγκεκριμένο άρθρο εμπίπτουν και οι διανομές προϊόντων από τις ομάδες των Δικτύων Αλληλεγγύης «Τρόφιμα Χωρίς Μεσάζοντες».Το κίνημα «χωρίς μεσάζοντες» αποδεικνύει στην πράξη ότι η διακίνηση προϊόντος μπορεί να διεξάγεται χωρίς να επιβαρύνεται από τον μεσάζοντα με...

αποτέλεσμα ο παραγωγός να εισπράττει μια αξιοπρεπή τιμή για την παραγωγή του χωρίς αντίστοιχα να επιβαρύνεται η τιμή καταναλωτή. Συνεπώς, θεωρείται επιβεβλημένο να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δράση των ομάδων αυτών, χωρίς την πιθανότητα επιβολής προστίμου στους παραγωγούς από τα αρμόδια τμήματα Δήμων και Περιφερειών.Ειδικά εν μέσω κρίσης, οι εν λόγω πρωτοβουλίες είναι πιο αναγκαίες από ποτέ και η πόλη των Ιωαννίνων το έχει βιώσει αυτό περισσότερο από κάθε άλλη, καθώς από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την αντίστοιχη πρωτοβουλία που δρα στην περιοχή μας και έχει βοηθήσει πολλούς συμπολίτες μας.

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Θ. Μπέγκας : Ποτέ πια φασισμός στη Χώρα.

Δήλωση Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, για την επέτειο του Πολυτεχνείου:Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 αποτέλεσε την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα. Ενός αγώνα ενάντια στο ολοκληρωτικό καθεστώς που επιβλήθηκε στη χώρα, γι’ αυτό και το πρώτο που θέλω να πω είναι «ποτέ πια φασισμός στη χώρα».
Οι φοιτητές με σύνθημα το «ψωμί-παιδεία-ελευθερία», ήταν πρωτοπόροι σε έναν αγώνα με ουσιαστικό ιδεολογικό περιεχόμενο, ενάντια σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δικτατορία πολλοί Έλληνες αντιστάθηκαν για να...
έχουμε δημοκρατία στον τόπο μας.Σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο και δυστυχώς σε τέτοιες περιόδους «ανδρώνονται» ακραίες αντιλήψεις. Άρα ένα από τα πιο σημαντικά που πρέπει να σκεφτούμε αυτή την περίοδο, όλες οι κοινωνίες, όλοι οι άνθρωποι που ασκούμε εξουσία, είναι ότι πρέπει να σκύψουμε με ηρεμία στα προβλήματα των σημερινών καιρών και να δώσουμε διεξόδους στην κοινωνία και τους νέους μας.Θεωρώ ότι η Αυτοδιοίκηση είναι πρωτοπόρα σε αυτή τη διεργασία. Θεωρώ ότι η Αυτοδιοίκηση είναι το τελευταίο προπύργιο και η πιο άμεση μορφή δημοκρατίας.

Ο Γ. Στέφου διαπίστωσε το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Ανατολής και κατέθεσε αναφορά προς τον κ. Υπ. Εσωτερικών

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος κατέθεσε
αναφορά προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης την επιστολή του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη Αλέξανδρου, με θέμα: «Πρόταση για τροποποίηση της αρ. 24001/2013 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 1449/τ.Β/14-06-2013) Μεταφορά µαθητών δηµόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες», καθώς και την επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Ανατολής με θέμα «Μεταφορά των...
μαθητών του 2ου Γυμνασίου Ανατολής». Πρόκειται για το 2ο Γυμνάσιο Ανατολής το οποίο λειτουργεί από φέτος στο νέο κτίριο που κατασκευάστηκε στην άκρη της πόλης των Ιωαννίνων. Η περιοχή αυτή είναι απομονωμένη και δημιουργεί προβλήματα στην προσέγγιση των μαθητών στο σχολείο, οι οποίοι δεν δικαιούνται δωρεάν μετακινήσεις, λόγω των χιλιομετρικών περιορισμών που προβλέπονται από τη σχετική ΚΥΑ. Με την αναφορά, τίθεται το πρόβλημα υπόψη του Υπουργείου και προτείνεται η τροποποίηση της σχετικής Κ.Υ.Α. ως προς τους χιλιομετρικούς περιορισμούς για τις μεταφορές μαθητών.

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Επαγγέλματα που επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ έως και 100%

Πενήντα επιχειρηματικές και επαγγελματικές δραστηριότητες ενισχύονται μέσα από το νέο ΕΣΠΑ. Τα ποσοστά επιδότησης για όσους ασχολούνται σε αυτούς τους κλάδους ή θέλουν να ανοίξουν επιχείρηση κυμαίνονται από 40% έως και 100% επί των επενδυτικών τους σχεδίων.
Την κοινοτική χρηματοδότηση μπορούν να τη διεκδικήσουν μέσα από δύο προγράμματα, την «Επιχειρηματική Ευκαιρία» και το «Επιχειρούμε Δυναμικά».
Η «Η» παρουσιάζει τη λίστα αυτών των επαγγελμάτων όπως προκύπτει από την πρώτη ανάγνωση των προδημοσιεύσεων των δύο δράσεων.
Αυτά εντάσσονται στην κατηγορία προγραμμάτων του ΕΣΠΑ «Επανεκκίνηση ΕΠΑνΕΚ» και σύμφωνα με πληροφορίες το «Επιχειρηματική Ευκαιρία» θα είναι το πρώτο πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί μέσα στον Ιανουάριο.
Το «Επιχειρηματική Ευκαιρία» απευθύνεται σε άνεργους,  εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ, για ενίσχυση των επιχειρηματικών σχεδίων τους  με κάλυψη λειτουργικών εξόδων (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, πρώτες ύλες, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.) καθώς και θέσεων απασχόλησης. Τα έργα που μπορούν να υπαχθούν κυμαίνονται  από 28.000 έως 40.000 ευρώ, με 100% ενίσχυση του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης, ενώ υπάρχει δυνατότητα προκαταβολής μέχρι και 40% της δημόσιας δαπάνης.
Τα 50 επαγγέλματα που επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ έως και 100% (Ολη τη λίστα)
Το δεύτερο πρόγραμμα «Επιχειρούμε Δυναμικά» απευθύνεται σε υπάρχουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος των ενισχύσεων είναι η αναβάθμιση της επιχειρηματικής οργάνωσης και λειτουργίας των μικρομεσαίων, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια και τη διείσδυσή τους σε νέες αγορές.  Σημειώνεται ότι η δράση αφορά επενδύσεις από 20.000 μέχρι και 300.000 ευρώ, ενώ η επιχορήγηση έχει ορισθεί μέχρι και στο 40% του συνολικού ποσού της επένδυσης. Επιπρόσθετα, υπάρχει δυνατότητα προκαταβολής μέχρι και 40% επί  της συνολικής δημόσιας δαπάνης. Ενδεικτικά οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται είναι ο μηχανολογικός εξοπλισμός, η κτιριακή αναβάθμιση, η πιστοποίηση, η προβολή σε ξένες αγορές κ.λπ.
Από το πρόγραμμα για τις υπάρχουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξαιρείται ο τομέας του τουρισμού. Αναλυτικά ανά τομέα οι επιχειρηματικές και επαγγελματικές δραστηριότητες στους κλάδους είναι:
Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων
  • Τομέας Κρέατος
  • Τομέας ψαριών και θαλασσινών γενικότερα
  • Τομέας Φρούτων και λαχανικών
  • Τομέας λαδιού
  • Τομέας Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Προϊόντα Αλευρόμυλων
  • Αμυλούχα Προϊόντα
  • Είδη Αρτοποιίας
  • Ζυμαρικά
  • Παραγωγή ειδών ζαχαροπλαστικής
  • Παρασκευή Ζάχαρης
  • Αρτύματα - Καρυκεύματα
  • Έτοιμα γεύματα
  • Παραγωγή ζωοτροφών
  • Αλκοολούχα Προϊόντα
  • Μεταλλικό Νερό
  • Χυμοί
  • Αναψυκτικά
  • Παραγωγή Προϊόντων Καπνού
Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)
  • Εκτυπωτικές δραστηριότητες
  • Αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων
  • Εκδόσεις
  • Ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις
  • Κατασκευή κοσμημάτων
  • Κατασκευή μουσικών οργάνων
  • Κατασκευή παιχνιδιών
  • Είδη ένδυσης
  • Υλικά / Κατασκευές
  • Κατασκευή πλαστικών προϊόντων
  • Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων
  • Οικοδομικά υλικά
  • Μονωτικά υλικά
Εφοδιαστική Αλυσίδα
  • Υπηρεσίες Τομέα Μεταφορών
  • Υπηρεσίες Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics) για προϊόντα τρίτων (3PL)
  • Ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες
Ενέργεια
  • ΑΠΕ
  • Αξιοποίηση οργανικών υπολειμμάτων για την κάλυψη θερμικών αναγκών
  • Αύξηση της διείσδυσης εφαρμογών γεωθερμίας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την παραγωγή θερμότητας
Περιβάλλον
  • Διαχείριση αποβλήτων
  • Ανακύκλωση
  • Συλλογή, επεξεργασία και διάθεση απορριμμάτων
Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ
  • Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακού εξοπλισμού
  • Κατασκευή εξοπλισμού επικοινωνίας
  • Έκδοση και κατασκευή λογισμικού
  • Ενσύρματες τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες
  • Ασύρματες τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες
  • Δορυφορικές τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες
  • Δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, παροχής συμβουλών και συναφείς δραστηριότητες
Υγεία
  • Κέντρα Αποκατάστασης
  • Υπηρεσίες Τηλε - Ιατρικής
  • Θεραπευτικά κέντρα
Τουρισμός (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ)
  • Ξενοδοχειακές μονάδες κλασικού τύπου
  • Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
  • Τουριστικές Οργανωμένες κατασκηνώσεις (camping)
  • Θεματικά πάρκα
Προτεραιότητα
Οι κλάδοι που έχουν προτεραιότητα σε αυτά τα προγράμματα είναι:
  • Αγροδιατροφή/Βιομηχανία Τροφίμων
  • Εφοδιαστική Αλυσίδα
  • Ενέργεια
  • Περιβάλλον
  • Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Υλικά - Κατασκευές
  • Πολιτιστική - Δημιουργική Βιομηχανία
Επιχειρούμε Δυναμικά
Το Πρόγραμμα έχει ως βασικό στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου επιχειρηματικής οργάνωσης και λειτουργίας των ΜΜΕ, στους οκτώ στρατηγικούς τομείς της χώρας, προκειμένου αυτές να αξιοποιήσουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας τη θέση τους στις εθνικές και διεθνείς αγορές. Οι στρατηγικοί τομείς προτεραιότητας είναι οκτώ, οι προαναφερόμενοι, αλλά χωρίς τον τουρισμό.
Οι επιχειρήσεις θα ενισχυθούν προκειμένου να αναβαθμιστούν μέσω της αύξησης των επενδύσεων για τον τεχνολογικό και εμπορικό εκσυγχρονισμό τους, την υιοθέτηση της χρήσης των ΤΠΕ, την αύξηση του βαθμού τυποποίησης και πιστοποίησης των προϊόντων, την ανάπτυξη ποιοτικά ολοκληρωμένων υπηρεσιών, τη βελτίωση της ποιότητας προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Συγχρόνως, με τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, αναμένεται να ενισχυθούν οι ικανότητες του παραγωγικού δυναμικού και να επιτευχθεί η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 50 εκατ. ευρώ.  Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται  έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης  από 20.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων ορίζεται σε 50% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης. Υπάρχει δυνατότητα καταβολής προκαταβολής μέχρι και το 40% της αναλογούσας δημόσιας δαπάνης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής. Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.
Στο Πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν πρόταση:
1. Υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ, που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στους οκτώ προαναφερόμενους στρατηγικούς τομείς.
2. Εξαιρούνται οι δραστηριότητες που δεν στηρίζονται από το ΕΤΠΑ (ΕΚ. 1301/2013) και τον Κανονισμό για τις Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας-De minimis, (ΕΚ.1407/2013), καθώς επίσης και οι δραστηριότητες οι σχετικές με την εστίαση, το λιανικό εμπόριο και τον τουρισμό.
Οι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων οι οποίες θα τύχουν επιχορήγησης στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης θα ορισθούν στην προκήρυξή της.
Για τις ανάγκες του προγράμματος (και μόνο) χαρακτηρίζεται ως υφιστάμενη, επιχείρηση που έχει κλείσει τουλάχιστον μία πλήρη διαχειριστική χρήση.
Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν επενδυτική πρόταση, είναι οι ακόλουθες:
  • να λειτουργούν νόμιμα εντός της ελληνικής Επικράτειας
  • να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές: επιχειρήσεις εταιρικού / εμπορικού χαρακτήρα (Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία και ΙΚΕ) και ατομικές επιχειρήσεις.
  • να μη βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση,
  • να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης
  • να διαθέτουν ή να δεσμευθούν ότι θα μεριμνήσουν για τις κατάλληλες υποδομές με σκοπό την ελαχιστοποίηση των εμποδίων πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, όπου αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο. Ως υποδομές νοούνται τόσο οι κτιριακές υποδομές όσο και οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που απευθύνονται στο πελατειακό κοινό (π.χ. ιστοσελίδες και λοιπές ηλεκτρονικές εφαρμογές όπως ηλεκτρονικά σημεία πληροφόρησης ή/και εξυπηρέτησης κ.λπ.)
  • να υποβάλουν έως μία επενδυτική πρόταση ανά ΑΦΜ
Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι δημόσιοι φορείς ή δημόσιοι οργανισμοί ή/και οι θυγατρικές τους, καθώς και οι εταιρείες στο κεφάλαιο ή τα δικαιώματα ψήφου των οποίων συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, με ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) οι ΟΤΑ και όλοι οι παραπάνω δημόσιοι φορείς μεμονωμένα ή από κοινού.
Επιλέξιμες ενέργειες είναι:
  • Πιστοποίηση διαχειριστικών Συστημάτων, Σχεδιασμός και Τυποποίηση
  • Προβολή - Προώθηση των επιχειρήσεων σε αγορές στόχους
  • Δικαιώματα Τεχνογνωσίας και αξιοποίησή της για την ενίσχυση της αποτελεσματικότερης παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών
  • Τεχνολογική αναβάθμιση μέσω της αύξησης της χρήσης Τεχνολογίας
  • Τεχνική και Συμβουλευτική Υποστήριξη/Καθοδήγηση επιχειρήσεων που θα συμβάλει στη βελτίωση της οργάνωσης και παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, στην υποστήριξη καινοτομικής και τεχνολογικής επιχειρηματικότητας και θα υποστηρίζει τον προσανατολισμό προς νέες αγορές
  • Κτιριακή αναβάθμιση υποδομών για την λειτουργία σύγχρονων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων
  • Μηχανολογικός Εκσυγχρονισμός
Ως ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 1.1.2014, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί το επιχειρηματικό σχέδιο, πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
Επιχειρηματική Ευκαιρία
Μέσα από το πρόγραμμα επιδιώκεται η στήριξη για την ανάπτυξη υγιούς νεοφυούς, επιχειρηματικότητας που θα συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για τον λόγο αυτό το πρόγραμμα στοχεύει:
  • Στη δημιουργία νέων, καινοτόμων και βιώσιμων επιχειρήσεων και
  • Στην ενίσχυση της απασχόλησης με την πρόσληψη τουλάχιστον ενός ατόμου
Δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης είναι οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, μέχρι την ημερομηνία έναρξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στη ΔΟΥ και οι οποίοι δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα ή ελευθέριο επάγγελμα από 1/1/2014 έως και την ημερομηνία προκήρυξης.
Οι επιχειρήσεις που θα συσταθούν στο πλαίσιο των επενδυτικών προτάσεων θα πρέπει:
  • Να έχουν κάνει έναρξη στη ΔΟΥ μετά την ημερομηνία προκήρυξης του Προγράμματος.
  • Να λειτουργήσουν νόμιμα εντός της ελληνικής Επικράτειας.
  • Να λειτουργήσουν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες επιχειρηματικές μορφές: Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία, Ετερόρρυθμη Εταιρεία, Ι.Κ.Ε, ατομική επιχείρηση και κοινωνική επιχείρηση.
  • Κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο να συμμετέχει στην υποβολή μίας επενδυτικής πρότασης.
  • Το επιχειρηματικό τους σχέδιο να αφορά στις επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Εξαιρούνται οι δραστηριότητες που δεν στηρίζονται από τον Κανονισμό για Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας De Minimis (EK 1407/2013).
Τα επιχειρηματικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να έχουν καινοτομικό χαρακτήρα και να αφορούν, κατά προτεραιότητα, στους εννέα  στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης  από 25.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων ορίζεται σε 100% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.
Υπάρχει δυνατότητα καταβολής προκαταβολής μέχρι και το 40% της αναλογούσας δημόσιας δαπάνης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής. Η χρηματοδότηση γίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από το ελληνικό δημόσιο.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με συνολικό ποσό 50 εκατ.
Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 24 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του επιχειρηματικού σχεδίου.
Επιλέξιμες δαπάνες είναι:
1) Λειτουργικές (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, έξοδα προβολής & διαφήμισης)
2) Εξοπλισμός, προμήθεια πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων, αποσβέσεις παγίων
3) Δαπάνες παροχής υπηρεσιών (νομικής, συμβουλευτικής, λογιστικής υποστήριξης και σύνταξης και παρακολούθησης επιχειρηματικού σχεδίου κλπ.)
4) Ασφαλιστικές εισφορές επιχειρηματία
5) Μισθολογικό κόστος για νέα θέση ή νέες θέσεις εργασίας υπό την προϋπόθεση διατήρησής τους μετά το πέρας της επιχορήγησής της/τους.
Η επιλεξιμότητα των δαπανών δύναται να ξεκινήσει από την ημερομηνία προκήρυξης.
Για την ένταξή τους στο πρόγραμμα οι δυνητικοί δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν προς αξιολόγηση το επιχειρηματικό τους σχέδιο με βάση τη διαδικασία που θα καθοριστεί στην προκήρυξη του Προγράμματος.
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολής των προτάσεων, η διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης των προτάσεων, η ένταξή τους για χρηματοδότηση, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων στην περίπτωση έγκρισης της αίτησης ενίσχυσης και οι λοιποί όροι του Προγράμματος θα περιγραφούν αναλυτικά στον Οδηγό του Προγράμματος.
Στοιχεία της Δράσης είναι δυνατόν να τροποποιηθούν στην προκήρυξη που θα ακολουθήσει την οριστική έγκριση του Προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων θα είναι συγκριτική, βάσει των κριτηρίων που θα οριστούν στην προκήρυξη.
Οι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων οι οποίες θα τύχουν επιχορήγησης στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης θα ορισθούν αναλυτικά στην προκήρυξή της. Ως ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία προκήρυξης της δράσης. Η πραγματοποίηση δαπανών πριν την έκδοση της απόφασης ένταξης γίνεται με αποκλειστική ευθύνη της επιχείρησης και δεν δεσμεύει την απόφαση της Διοίκησης σχετικά με την έγκριση ή μη του σχεδίου.