Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Οι Ευρωπαίοι να εγκαταλείψουν τους βολικούς μύθους για την Ελλάδα

Στα πέντε χρόνια που πέρασαν από τότε που ξέσπασε η κρίση της Ευρωζώνης δεν περίσσεψε η καθαρή σκέψη. Τώρα όμως πρέπει να τελειώσει αυτή η ασάφεια. Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα αποτελούν θεμελιώδη πρόκληση για την Ευρώπη: Μπορεί να ξεπεράσει τους μύθους και την ηθικολογία και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα με τρόπο που να σέβεται τις θεμελιώδεις αξίες της ηπείρου; Αν όχι ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, η προσπάθεια να οικοδομηθεί ειρήνη και δημοκρατία θα υποστεί τρομακτικό, ενδεχομένως και μοιραίο, χτύπημα.
Ας αρχίσω με τους μύθους: Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα δάνεια που έλαβε η Αθήνα από τότε που εμφανίστηκε η κρίση επιδοτούν τις δαπάνες της. Ομως η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δανεικών χρησιμοποιήθηκε για την πληρωμή των τόκων και του κεφαλαίου του χρέους. Ενας τρόπος για να εξετάσει κανείς τις απαιτήσεις της νεοεκλεγείσας ελληνικής κυβέρνησης είναι να θεωρήσει ότι ζητάει να μειωθεί αυτή η συνεισφορά της. Κανείς δεν μιλάει για αύξηση των δαπανών πάνω από τα έσοδα. Ομως δεν είναι υποχρεωμένη η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη που επέλεξε να συσσωρεύσει η κυβέρνησή της; Εδώ αρχίζει η ηθικολογία.
Είναι αληθές ότι η Ελλάδα (ή ακριβέστερα η κεντροδεξιά κυβέρνηση που κυβέρνησε τη χώρα μεταξύ 2004-2009) δανείστηκε με τη θέλησή της τεράστια ποσά. Ομως είναι εξίσου αληθές ότι οι τράπεζες στη Γερμανία και αλλού δάνεισαν επίσης με τη θέλησή τους τα χρήματα στην Ελλάδα. Κανονικά θα περίμενε κανείς να πληρώσουν το τίμημα και οι δύο πλευρές. Ομως οι ιδιώτες επενδυτές διασώθηκαν σε μεγάλο βαθμό (παρά το «κούρεμα» του 2012) και στο μεταξύ περιμένουν από την Ελλάδα να εξακολουθήσει να πληρώνει. Η αλήθεια είναι πως κανένας δεν περιμένει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει πλήρως τα δάνεια. Οπότε, γιατί να μην παραδεχτεί κανείς την πραγματικότητα και να μειώσει τις πληρωμές σε επίπεδο που να μην ισούται με ατελείωτο βάσανο;
Είναι στόχος να γίνει η Ελλάδα παράδειγμα για άλλους δανειολήπτες; Αν ναι, πώς συμβαδίζει κάτι τέτοιο με τις αξίες μιας υποτιθέμενης ένωσης κυρίαρχων, δημοκρατικών κρατών; Το ερώτημα περί αξιών ενισχύεται ακόμη περισσότερο εάν αναλογιστούμε γιατί εξακολουθούν να έχουν δύναμη οι πιστωτές της Ελλάδας. Αν επρόκειτο απλώς για ζήτημα δημοσίων οικονομικών, η Ελλάδα θα μπορούσε, απλούστατα, να κηρύξει χρεοκοπία. Ωστόσο, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι ευάλωτες τράπεζές της, οι οποίες έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ. Οπότε, για όσο διάστημα η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ, θα εξαρτάται από την καλή θέληση της κεντρικής τράπεζας, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να εξαρτάται από την καλή θέληση της Γερμανίας και των υπολοίπων πιστωτών. Αναλογιστείτε όμως πώς μπορεί να επηρεάσει αυτό τις διαπραγματεύσεις για το χρέος. Είναι πράγματι προετοιμασμένη η Γερμανία να πει ουσιαστικά σε μια άλλη ευρωπαϊκή δημοκρατία «πλήρωσε αλλιώς θα καταστρέψουμε το τραπεζικό σου σύστημα;».
Σκεφτείτε τώρα τι θα γίνει εάν αρνηθεί να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο, πολύ εύκολα μπορεί να εξαναγκαστεί η Ελλάδα να βγει από το ευρώ με δυνητικά καταστροφικές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες για ολόκληρη την Ευρώπη. Οπότε αυτό που πρέπει να γίνει είναι απλό: Επιτρέψτε στην Ελλάδα να έχει μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και επιτρέψτε στη νέα κυβέρνηση να πει ότι πέτυχε, παροπλίζοντας τις αντιδημοκρατικές δυνάμεις που περιμένουν στο περιθώριο. Το κόστος για τους φορολογουμένους των χωρών-πιστωτριών θα ήταν ελάχιστο. Για να γίνει όμως αυτό που είναι σωστό, θα πρέπει οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, ιδίως οι Γερμανοί, να εγκαταλείψουν τους βολικούς μύθους και να πάψουν να υποκαθιστούν την ανάλυση με ηθικολογία. Μπορούν να το κάνουν; Θα το διαπιστώσουμε σύντομα.
PAUL KRUGMAN / THE NEW YORK TIMES

Ενας παλιός κόσμος σε κρίση


​Την είδηση την πέτυχα στην «Οικονομική Καθημερινή» της Πέμπτης: ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poors και οι αμερικανικές αρχές οδεύουν σε συμβιβασμό, ο οποίος περιλαμβάνει καταβολή προστίμου 1,37 δισ. δολαρίων για ηθελημένη παραπλάνηση επενδυτών. Η υπόθεση αφορά τη θετική αξιολόγηση του οίκου για τα διαβόητα πλέον τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια, η κατάρρευση της αγοράς των οποίων οδήγησε στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τη δεκαετία του 1930. Κρίση που «μόλυνε» με τοξικά ομόλογα το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ενώ επέτεινε την ύφεση που ταλανίζει ακόμη την Ευρώπη.

Σκέφτομαι ότι η ποινή που μοιάζει εξοντωτική, είναι στην ουσία σχεδόν συμβολική... Αν οι ισχυρισμοί των δικηγόρων του αμερικανικού υπουργείου είναι ακριβείς και υπήρξε δόλος, η τερατώδης αυτή πρακτική δεν θα μπορούσε να τιμωρηθεί παρά με αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.

Θα ήταν η μόνη ποινή που θα μας εξασφάλιζε ότι η εταιρεία δεν θα συνέβαλλε ποτέ ξανά στο μέλλον στη δημιουργία ενός παρόμοιου εφιάλτη. Σ’ ένα σχετικώς πρόσφατο αφιέρωμα της «Καθημερινής», είχε καταγραφεί με επιστημονική τεκμηρίωση το πρόβλημα που δημιουργείται με τις αξιολογήσεις των εταιρειών αυτών, ειδικά όσον αφορά το αξιόχρεο των κρατών. Μου είχε κάνει εντύπωση ένα συγκλονιστικό στοιχείο: έπειτα από κάθε αξιολόγηση είναι απολύτως προβλεπόμενες οι αντιδράσεις των αγορών...

Σκεφτείτε πόσα δισ. αλλάζουν χέρια σε ελάχιστες ημέρες και πόσο παντοδύναμοι είναι όσοι γνωρίζουν, λίγο πριν, μια επικείμενη αξιολόγηση. Στις ΗΠΑ, πάντως, το κράτος υπερασπίζεται τα δικαιώματά του και τους πολίτες του. Η δημοκρατία λειτουργεί ακόμη και απέναντι στα μεγαθήρια του συστήματος. Η δυσφήμιση που υφίσταται σε παγκόσμιο επίπεδο η S&P μετά την καταδίκη της είναι τεράστια. Η ρετσινιά της δόλιας αξιολόγησης, της ηθελημένης παραπλάνησης ανυποψίαστων επενδυτών, δεν θα εκλείψει εύκολα. Η δημοκρατία στην Αμερική δείχνει γενναία. Στην Ευρώπη, αντιθέτως, με ψιθύρους πίσω από κλειστές πόρτες, με ιδεοληψίες κάθε αποχρώσεως και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, δειλιάζουμε. Ενας παλιός κόσμος σε κρίση χωρίς πυξίδα.
Του Σ. Τσιχλια

Βαρουφάκης: Το θέμα δεν είναι ποιος θα κάνει πρώτος πίσω

«Χαθήκατε στη μετάφραση», δηλώνει στο BBC ο υπουργός Οικονομικών. Θέλουμε συζήτηση με Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ αλλά όχι με την ομάδα παρακολούθησης του Μνημονίου.
Βαρουφάκης: Το θέμα δεν είναι ποιος θα κάνει πρώτος πίσω
«Δεν είναι θέμα τελεσιγράφων ή ποιος θα κάνει πίσω πρώτος», δηλώνει ο Γιάννης Βαρουφάκης στο BBC λίγες ώρες μετά την επεισοδιακή συνέντευξη τύπου με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Αυτό που έχουμε στην ευρωζώνη είναι μια κρίση από την οποία οι μόνοι που επωφελούνται είναι οι αντιευρωπαϊστες, όπως εδώ στην Ελλάδα οι φασίστες».
«Αυτό που λέμε είναι πολύ απλό», προσέθεσε. «Κερδίσαμε τις εκλογές έχοντας συγκεκριμένες εντολές. Ζητάμε λίγες εβδομάδες για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Αυτές έχουν μόνο ένα στόχο. Να ελαχιστοποιήσουν το κόστος για το μέσο ευρωπαίο φορολογούμενο, όχι μόνο για τον Έλληνα».
Απαντώντας πώς θα γίνει αυτό, δεδομένης της εκροής καταθέσεων και της μείωσης των τιμών των μετοχών, σημείωσε ότι πρόκειται για σύμπτωμα αλλά όχι για την αρρώστια. «Πρόκειται για το σύμπτωμα μιας αρρώστιας που συνεχίζεται εδώ και πέντε χρόνια. Η αρρώστια που αντιμετωπίζουμε εδώ στην Ελλάδα είναι ότι το πρόβλημα της χρεοκοπίας για πέντε χρόνια αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα ρευστότητας».
Εκανε λόγο για ανακριβές ρεπορτάζ από το BBC. «Δεν είπα ότι δεν μιλάμε με τους δανειστές. Θέλουμε συζήτηση με τους θεσμούς, Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ με κάθε μέλος της ευρωζώνης. Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να προσποιούμαστε ότι ακολουθούμε ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει».
Ερωτηθείς αν θα συζητήσει με αυτούς ως ένα «σώμα», είπε ότι «στη συνέντευξη ίσως θα έπρεπε να μιλήσω αγγλικά για να μην χαθείτε στη μετάφραση. Αυτό που σημείωσα είναι ότι είμαστε πρόθυμοι να βρούμε λύσεις και να έχουμε μια νέα συμφωνία με τους δανειστές. Η τρόικα που μιλάτε έχει δυο επίπεδα: τους δανειστές μας και μια ομάδα από πολύ καλούς ανθρώπους που όμως έχουν στόχο να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα που για εμάς έχει αποτύχει εντελώς».
Όχι μόνο δεν θα ανατρέψουμε τις μεταρρυθμίσεις, θέλουμε να τις εμβαθύνουμε, να τις κάνουμε πιο εκτενείς, τόνισε, συμπληρώνοντας πως ζούμε σε μια χώρα που χρειάζεται απελπισμένα μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν τις έχει. Τα τελευταία χρόνια δεν μεταρρυθμίζουμε, αλλά «απομεταρυθμίζουμε», υποστήριξε, σημειώνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της οικονομίας.
Απαντώντας για την ιδιωτικοποίηση των λιμένων, δήλωσε πως στηρίζει πλήρως την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά και πως θα ήθελε να πάρει μέρος στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων, που έχουν παρόμοια επίπτωση στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Όμως, οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν επιδιωχθεί τα τελευταία χρόνια γίνονται σε πολύ χαμηλές τιμές εν μέσω μιας αποπληθωριστικής κρίσης, και ουσιαστικά περιουσιακά στοιχεία που είναι δυνητικά πολύτιμα, πωλούνται για ψίχουλα, και ακόμα και αυτά τα ψίχουλα «πετιούνται» σε μια «μαύρη τρύπα» μη βιώσιμου χρέους.

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνουν αλλαγές στο χώρο της Τ.Α.

Με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στο χώρο της τοπικής αυοδιοίκησης θα λάβουν χώρα πολλές αλλαγές, με σημαντικότερη τη νέα χωροταξία (επαναφορά στα προγενέστερα διοικητικά όρια του «Καποδίστρια» ή των Συμβουλίων Περιοχής) των Δήμων, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η κατάργηση του θεσμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Πιο συγκεκριμένα θα προωθηθεί η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες με τη δημιουργία Δημοτικών Ενοτήτων σε όλους τους Δήμους (είτε προέκυψαν από συγχώνευση «καποδιστριακών» ΟΤΑ είτε όχι) στην κατεύθυνση της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και σύνδεση του θεσμού με τη συμμετοχή των πολιτών, την αλλαγή του τρόπου εκλογής και λειτουργίας των...Συμβουλίων των Δημοτικών Ενοτήτων σε δημοκρατική, πλουραλιστική και συμμετοχική κατεύθυνση, τη διαμόρφωση των ορίων των Δημοτικών Ενοτήτων από τους ίδιους τους Δήμους, με βάση τις ιδιαίτερες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές κ.λπ. συνθήκες κάθε γειτονιάς/περιοχής, την εκχώρηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στα Συμβούλια των Δημοτικών Ενοτήτων και τη δέσμευση ενός ποσοστού του δημοτικού προϋπολογισμού υπέρ των Δημοτικών Ενοτήτων.Παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη προθεσμίας για τη νέα χωροταξία (επαναφορά στα προγενέστερα διοικητικά όρια του «Καποδίστρια» ή των Συμβουλίων Περιοχής) των Δήμων που πληρούν τα εθνικά, κοινοτικά και διεθνή κριτήρια περί νησιωτικότητας και ορεινότητας, όπου έχει διαπιστωθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, λόγω της χωροταξίας του «Καλλικράτη». Η ισχύς της νέας χωροταξικής δομής προγραμματίζεται από τις επόμενες ή τις μεθεπόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται η ανάληψη από τους Δήμους των αρμοδιοτήτων που προκύπτουν εκ του ρόλου τους (πολιτική έκφραση/εκπροσώπηση, κοινωνική αλληλεγγύη, εξασφάλιση βασικών υποδομών, πολιτιστική αναπαραγωγή, αντιμετώπιση έκτακτων περιστάσεων, αναπτυξιακός σχεδιασμός). Θα προωθηθεί η επιπλέον ανάληψη από τους Δήμους εκείνων των κρατικών αρμοδιοτήτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και αποσκοπούν στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή τους, ο διαχωρισμός αρμοδιότητας μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με βάση τον κύκλο των δημόσιων πολιτικών, ενώ οι ΟΤΑ αναλαμβάνουν στο χωρικό τους επίπεδο, αφενός την υλοποίηση των εθνικών δημόσιων πολιτικών, στα πλαίσια του δημοκρατικού προγραμματισμού, και αφετέρου την ανάπτυξη (σχεδιασμό, υλοποίηση και έλεγχο) τοπικών δημόσιων πολιτικών. Για το εκλογικό σύστημα των δήμων σχεδιάζεται η καθιέρωση της απλής αναλογικής – ως πάγιου εκλογικού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες και τα Όργανα της Αυτοδιοίκησης. Αναφορικά με τη λειτουργία ΟΤΑ α΄ βαθμού, οι σχεδιασμοί μεταξύ άλλων προβλέπουν τη λειτουργία των ΟΤΑ με όρους στρατηγικής διοίκησης. Μακροπρόθεσμα και επιχειρησιακά προγράμματα, στοχοθεσία-μετρήσεις, λογοδοσία, την κατάργηση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, την υποχρεωτική λειτουργία και αναβάθμιση των οργάνων, θεσμών και μηχανισμών συμμετοχής των πολιτών και δέσμευση των Δημοτικών Αρχών από τις αποφάσεις τους, την αναδιάρθρωση και απλοποίηση των μηχανισμών εποπτείας επί των ΟΤΑ – Διασφάλιση ότι πραγματοποιείται αυστηρά και μόνο έλεγχος νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας – Θέσπιση διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου. Στο χώρο της αυτοδιοίκησης β΄ βαθμού, σχεδιάζεται η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, η κωδικοποίηση του συνόλου της νομοθεσίας που αφορά την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, η μεταβίβαση στις Περιφέρειες συνόλου των σχετικών με περιφερειακά ζητήματα αρμοδιοτήτων (των κρατικών συμπεριλαμβανομένων) που αυτές μπορούν να ασκήσουν και η υποχρεωτική γνωμοδότηση των Περιφερειών για κάθε σημαντικό κρατικό μέτρο/απόφαση που αφορά την περιοχή ευθύνης τους.

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Το χρέος μας και το χρέος της νέας κυβέρνησης



Εδώ και πέντε χρόνια μονοπωλεί τον δημόσιο διάλογο. Κι όμως, παρά τις αιματηρές θυσίες που κάναμε, όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά... διπλασιάστηκε (μαζί με το PSI)! Τι έφταιξε λοιπόν; Αφού κάναμε το «αυτονόητο». Μειώσαμε τα έξοδα και αυξήσαμε τα έσοδα. Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

Το πρόβλημα είναι μεθοδολογικής φύσεως. Απομονώσαμε τον κρατικό προϋπολογισμό από την υπόλοιπη οικονομία και προσπαθήσαμε να τον εξυγιάνουμε βίαια χωρίς να σκεφτούμε τις αρνητικές επιπτώσεις στον ήδη προβληματικό ιδιωτικό τομέα. Η δραστική μείωση δαπανών και αύξηση φόρων αφαίρεσε αντίστοιχη αγοραστική δύναμη από το οικονομικό κύκλωμα, μειώνοντας δραματικά τη ζήτηση. Το πλήγμα ήταν μοιραίο για την ελληνική οικονομία, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εγχώρια ζήτηση και όχι στις εξαγωγές.

Το ελληνικό πρόγραμμα ήταν εκ κατασκευής λανθασμένο. Το αναγνώρισε και η τρόικα. Στο βαθμό που επιτυγχάνεται - είπε - ο στόχος ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας μέσω εσωτερικής υποτίμησης, διογκώνεται το χρέος. Εξ ου και τα τραγικά αποτελέσματα: ρεκόρ ύφεσης, ανεργίας και χρέους, χωρίς βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Αλλά η κυβέρνηση εθελοτυφλεί. Αντί να κάνει αυτοκριτική, πανηγυρίζει. Πρώτον, γιατί πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα. Και δεύτερον, γιατί τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν άκουγε την αντιπολίτευση.

Το πρώτο επιχείρημα δείχνει οικονομική και ιστορική ασχετοσύνη. Σε περιόδους ύφεσης δεν εφαρμόζεις πολιτική πλεονασματικού προϋπολογισμού, πολιτική βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα προκαλέσεις Μεγάλη Υφεση (Great Depression). Το λέει ο Κέινς και ακόμα καλύτερα ο Φίσερ, ο οποίος τονίζει ότι οι Μεγάλες Υφέσεις προκαλούνται μέσω του αποπληθωρισμού, που διογκώνει την πραγματική αξία των χρεών. Αποτέλεσμα; «Οσο περισσότερα πληρώνουν οι οφειλέτες τόσο περισσότερα χρωστάνε»! Φαίνεται όμως ότι το σκιάχτρο του αποπληθωρισμού δεν πτοεί τους ημεδαπούς φωστήρες. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι αποτελεί επίσημο στόχο(!) του ελληνικού προγράμματος, χωρίς να αντιδρά κανείς; Ούτε η αντιπολίτευση.

Το δεύτερο επιχείρημα ξεφεύγει από τα όρια της επιστημονικής κριτικής. Οι οικονομικές πολιτικές αξιολογούνται με ορθολογικά κριτήρια. Συγκρίνοντας τα συγκεκριμένα, μετρήσιμα, αποτελέσματά τους με τους συγκεκριμένους, μετρήσιμους, στόχους. Οχι με μη επαληθεύσιμες ή διαψεύσιμες υποθέσεις…  Χρέος της επόμενης κυβέρνησης είναι να καταργήσει την (αποδεδειγμένα) καταστροφική αυτή πολιτική και να επιδιώξει μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους. Είναι εφικτή μια τέτοια στρατηγική υπό τις παρούσες συνθήκες; Νομίζω ναι. Προφανώς με μεγάλες δυσκολίες. Αποτελεί όμως μονόδρομο. Δεν υπάρχει άλλη λύση.

Στις διαπραγματεύσεις για το χρέος θα γίνουν παραχωρήσεις. Εκκρεμεί άλλωστε η σχετική υπόσχεση για το πρωτογενές πλεόνασμα που πετύχαμε. Δεν υλοποιήθηκε γιατί η κυβέρνηση αυτή πνέει τα λοίσθια. Δεν αρκεί όμως η αναδιάρθρωση. Χρειάζεται και αλλαγή πολιτικής. Γιατί η λιτότητα πυροδοτεί το χρέος και το χρέος εμποδίζει την ανάκαμψη. Το μεγαλύτερο πάντως ρίσκο είναι η συνέχιση της ευρωλιτότητας. Οδηγεί εκ του ασφαλούς σε διάλυση ή συρρίκνωση της ευρωζώνης, με πρώτο θύμα την Ελλάδα. Άρα είναι χρέος μας να βάλουμε στην ευρωπαϊκή ατζέντα το θέμα της λιτότητας και του χρέους…

Ο κ. Γιώργος Δουράκης είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.
Πηγή: Το ΒΗΜΑ

Γενιά G»: Ο Guardian για τους 200.000 νέους Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα

«Γενιά G»: Ο Guardian για τους 200.000 νέους Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα


«Ας τους αποκαλέσουμε Generation G (Γενιά G): νέοι, ταλαντούχοι, Έλληνες -τμήμα μίας από τις μεγαλύτερες "διαρροές μυαλών" σε μία αναπτυγμένη δυτική οικονομία της σύγχρονης εποχής».

Έτσι ξεκινά η βρετανική εφημερίδα The Guardian το άρθρο της για τους περίπου 200.000 νέους Έλληνες που εγκατέλειψαν την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Γιατροί στη Γερμανία, ακαδημαϊκοί στη Βρετανία, καταστηματάρχες στην Αμερική -ο αποδεκατισμός του πληθυσμού στην Ελλάδα αποτελεί ίσως την πιο ολέθρια συνέπεια της οικονομικής κατάρρευσης» που έχει πλήξει τη χώρα από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Η δημοσιογράφος του Guardian αναφέρεται σε αριθμούς. Σύμφωνα με στοιχεία της μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ομάδας Endeavour που στηρίζει την επιχειρηματικότητα, από το 2% του πληθυσμού που έχει εγκαταλείψει τη χώρα, περισσότεροι από τους μισούς έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία και τη Βρετανία.

Η μετανάστευση έχει αυξηθεί κατά 300% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την κρίση, ενώ η ανεργία των νέων έχει ξεπεράσει το 50%.

Όπως αναφέρει στον Guardian η Αλίκη Μουρή, κοινωνιολόγος στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, «πρόκειται για τεράστια απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου, οι συνέπειες της οποίας θα αρχίσουν να διακρίνονται μόλις την επόμενη δεκαετία».

«Οι άνθρωποι που έχουν σπουδάσει με μεγάλο κόστος, τόσο για τις οικογένειές τους, όσο και για το δημόσιο χρήμα, εργάζονται πλέον σε πιο πλούσιες χώρες που δεν έχουν επενδύσει καθόλου σε αυτούς» προσθέτει η ίδια.

Μιλώντας στον Guardian, νέοι άνθρωποι που έχουν φύγει από την Ελλάδα εκθέτουν τις απόψεις τους.

«Θα έπρεπε να είμαι στην Ελλάδα τώρα» λέει η 28χρονη Μαριτίνα Ρώππα, εκπαιδευόμενη γιατρός που εγκατέλειψε την Ελλάδα πριν από τρία χρόνια για το Μίντεν της βορειο-δυτικής Γερμανίας. «Είναι κρίμα που άνθρωποι σαν εμένα, στη δεύτερη δεκαετία τους, πρέπει να φύγουν» τονίζει.

Η εφημερίδα αναφέρεται σε στατιστικές που δημοσιεύουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες περίπου 35.000 έλληνες γιατροί έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία. Σε αντίθεση με τους μετανάστες της δεκαετίας του 1950, οι σύγχρονοι μετανάστες έχουν υψηλή εκπαίδευση, τονίζει ο Guardian.

Η νέα αυτή γενιά έχει στραμμένο το βλέμμα της στις εκλογές της Κυριακής και πολλοί θα επιστρέψουν για να ψηφίσουν.

Πολλοί από τους Έλληνες που έχουν μεταναστεύσεις θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όταν η οικονομία της χώρας ανακάμψει. Ειδικοί αναλυτές λένε ότι οι νέες τους δεξιότητες και η νοοτροπία τους θα μπορούσαν να γίνουν οι παράγοντες της αλλαγής που έχει ανάγκη η Ελλάδα.
Πηγη: Ξενιτημένος επιστήμονας

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Όταν ο κ. Σαμαράς μιλάει για «φοροελαφρύνσεις» οι πολίτες πρέπει να ψάχνουν τις τσέπες τους.


  Πώς μπορεί κανείς να ερμηνεύσει τις εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαρά , ο οποίος μας θύμισε ξανά ανεκπλήρωτα «Ζάππεια» , τις υποσχέσεις του πριν τις εκλογές του 2012 αλλά και τις δεσμεύσεις του ως Πρωθυπουργού για δωρεάν παροχή ιντερνέτ; 
    Μπροστά στον κίνδυνο να χάσει τις εκλογές, θυμήθηκε τη μεσαία τάξη, για να της εξαγγείλει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος στο 33%, από 45% που ήταν πριν από την κρίση και 42% που είναι σήμερα. 
   Εξετάζοντας κανείς την εξαγγελία, διαπιστώνει ότι κερδισμένη θα είναι μόνο η μεσαία τάξη με εισοδήματα τουλάχιστον πάνω από 42.000 ευρώ! Για τα λοιπά εισοδήματα κάτω των 42.000 ευρώ , τα χαμηλά δηλαδή εισοδήματα της μεσαίας τάξης , τους άνεργους και τους μικροεισοδηματίες, ο Πρωθυπουργός μας ετοιμάζει επιβαρύνσεις και όχι φοροελαφρύνσεις.  
   Και όλα αυτά γιατί; 
  Γιατί δεν υιοθέτησε και ούτε θέλει να υιοθετήσει την προτροπή της φίλης ου Task Force, για σύλληψη των φοροφυγάδων. «Πιάστε τη φοροδιαφυγή αν θέλετε να μειώσετε τους φόρους» είχε τονίσει ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την παρουσίαση της έβδομης έκθεσης των δραστηριοτήτων της Ομάδας Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα. 
    Ο ίδιος αξιωματούχος είχε επισημάνει ότι «εάν η φορολογική διοίκηση ήταν πιο αποτελεσματική, θα μπορούσαμε να έχουμε μειώσει το φορολογικό βάρος», υπογραμμίζοντας ότι για τη φορολογική δικαιοσύνη αυτό θα ήταν επιθυμητό.   
    Δυστυχώς η κυβέρνηση της νέας παροχολογίας επέβαλε σειρά άδικων φόρων, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι πολίτες δεν μπορούν να τους πληρώσουν και για να καλύψει την υστέρηση των εσόδων, προετοιμάζει σύμφωνα με το email της ακόμα μεγαλύτερη περικοπή δαπανών, με δραματικές συνέπειες στις παροχές του κοινωνικού κράτους αλλά και στην ανάπτυξη.  
   Τουλάχιστον η εξαγγελία για μείωση του φορολογικού συντελεστή εισοδήματος στο 33%, από 42% που είναι σήμερα και όχι για αύξηση του αφορολόγητου αλλά και για μείωση του συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ , επιβεβαιώνει την ιδεολογική της αντίληψη. 
    Ο πολίτης βρίσκεται μπροστά στην κάλπη και έχει να επιλέξει ανάμεσα στις ζάπειες «φοροελαφρύνσεις» και στις φορολογικές ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην ανακατανομή των βαρών, ώστε να ελαφρυνθούν τα χαμηλότερα στρώματα και να πληρώσουν επιτέλους οι πλούσιοι το μερίδιο που τους αναλογεί και που συνειδητά λιμνάζει με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης στις διάφορες λίστες.  
    Μην εκπλαγείτε αν δείτε να μιλάει ο Πρωθυπουργός και για μικρές αυξήσεις των συντάξεων τον μήνα Ιανουάριο , οι οποίες βέβαια θα προέλθουν από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης σε ποσοστό 30 % , της οποίας ο χρόνος επιβολής έληξε στις 31.12.2014 και νομοθετήθηκε εκνέου από 1.1.2015 με το πρόσχημα της φοροελάφρυνσης.

Του Γ. Κρανά

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Πόρισμα-σεισμός από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περβάλλοντος: ΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ για Βογιάνου-Κ.Μεσαρέ



 Με ένα φλογοβόλο πόρισμα η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) παρεμβαίνει στην 5ετή οξύτατη διαμάχη μεταξύ Δήμου και εκατοντάδων νοικοκυριών των περιοχών Λασπότοπου-Κιάφας-Βρυσούλας που έχουν θιγεί αποφασιστικά από τις νεότευκτες οδούς ταχείας κυκλοφορίας Κ.Μεσαρέ και Βογιάνου και κατακεραυνώνει όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες. Οι 1400 κάτοικοι   εξορθολογισμό της λειτουργίας των δυο οδών που αποδείχτηκαν καρμανιόλες για τους χρήστες τους και διχοτόμησαν βίαια τα Γιάννενα. Εξ αιτίας της άρνησης του Δήμου να ανταποκριθεί στις συνεχείς εκκλήσεις τους αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε δεκάδες εθνικές και ενωσιακές Υπηρεσίες με εκατοντάδες αποκαλυπτικά έγγραφα όμως οι προσπάθειές τους προσέκρουαν σε ένα «αβάσιμο έγγραφο» της ΕΥΕΠ του 2011 το οποίο, όπως αποδεικνύεται, συγκάλυπτε ξεδιάντροπα την αλήθεια. Η τεράστια υπομονή και επιμονή των κατοίκων προκάλεσε την επανεξέταση του θέματος από την ίδια Υπηρεσία ενώ ο συντάκτης του εγγράφου του 2011 έπαψε να την «υπηρετεί». Το νέο πόρισμα, προϊόν αυτοψιών και «ξεσκονίσματος» 49 νόμων, σχεδίων και εγγράφων επιβεβαιώνει όλα όσα κατάγγελλαν οι κάτοικοι και κατακεραυνώνει τους εδώ αρχιτέκτονες της σωρείας παρανομιών καλώντας τους σε απολογία εντός 5ημέρου. Ενημερώνει ταυτόχρονα τις ανώτατες κρατικές αρχές και, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, το πόρισμα θα σταλεί στην Εισαγγελία για τα περαιτέρω.  
ζητούν ενυπόγραφα τη βελτίωση και
 Η Δημοτική Αρχή αντί να προστατέψει τους κατοίκους της πόλης (εκατοντάδες μπλεγμένοι σε «τροχαία συμβάντα», δεκάδες στο Νοσοκομείο) και τους δεκάδες εμπλεκόμενους μέσω διατεταγμένων υπογραφών υπαλλήλους, προέκρινε την «περίεργη» και «παράλογη» εμμονή της εφευρίσκοντας την, τάχα, απαγόρευση της ΕΕ να γίνουν παρεμβάσεις για την ασφάλεια την ίδια στιγμή που η ΕΕ έστελνε 7 επιστολές-παρακλήσεις για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων και παρεμβάσεων ασφαλείας! Ταυτόχρονα περιφρόνησε προκλητικά τις Ανεξάρτητες Αρχές της Δικαιοσύνης και του Σηνηγόρου του Πολίτη φτάνοντας στο σημείο να «τσαλακώσει» εν ψυχρώ και αυτή ακόμα την από 10μήνου επείγουσα Παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιωαννίνων!
Παρεμπιπτόντως, οι δυο οδοί μας κόστισαν 15.000.000 ευρώ και εύκολα κάποιος αντιλαμβάνεται πως θα ήταν τα Γιάννενα αν τα χρήματα διοχετεύονταν και σε άλλα απαραίτητα έργα.  Νομικοί κύκλοι διαβεβαιώνουν πως μεγάλο μέρος των χρημάτων θα αναγκασθούν να τα επιστρέψουν στο Δημόσιο όσοι τα σκόρπισαν.
Η ΕΕ δεν έλαβε τα άμεσα προβλεπόμενα μέτρα επικαλούμενη το «πόρισμα» του 2011. Αν υπάρξει νέα προσφυγή είναι βέβαιη η επιστροφή των επιδοτήσεων και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στο νέο ΕΣΠΑ Ηπείρου, γι αυτό απαιτείται άμεση ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ. Οι προτάσεις των κατοίκων είναι έτοιμες και συμπίπτουν απολύτως με αυτές της Περιφέρειας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Τροχαίας, του ΤΕΕ έστω και αν «δεν τις καταλάβαιναν» έως τώρα οι  υπεύθυνοι του Δήμου.

Η ΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ

Α. ΚΕΝΑΝ ΜΕΣΑΡΕ.
Με πολύ λίγες λέξεις, η 14σέλιδη «κλήση σε απολογία» μεταξύ των άλλων διαπιστώνει:

1.       Η Κ.Μ. αδειοδοτήθηκε παράνομα, χωρίς την απαραίτητη Μ.Π.Ε. δίχως να γίνεται καμία αναφορά στις επιπτώσεις.
2.       «…αναφέρεται ρητά ότι ο δρόμος θα διαθέτει 2 λωρίδες κυκλοφορίας» ενώ σήμερα λειτουργούν 3.
3.       «Η οδός Κ.Μ. όπως κατασκευάστηκε παρουσιάζει εμφανείς διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με την οδό Κ.Μ. όπως …τελικά εγκρίθηκε…».
4.       «…δεν έχουν κατασκευαστεί οι προβλεπόμενες παράπλευρες βοηθητικές οδοί».
5.       Δεν κατασκευάστηκαν τα πεζοδρόμια μεταξύ του κεντρικού τμήματος και των παράπλευρων οδών.
6.       Δεν έχουν κατασκευαστεί οι πεζόδρομοι που αναφέρονται στις μελέτες.
7.        Δε βρέθηκαν τα σχέδια που περιγράφει η Αδειοδότηση.
8.       Ο Δήμος κατέθεσε και η Αποκεντρωμένη Δ/ση ενέκρινε μελέτη και τοπογραφικά με αντικρουόμενα μεταξύ τους στοιχεία.
9.       Οι εργασίες που αφορούν στη δημιουργία χώρων πρασίνου σε νησίδες και πεζοδρόμια δεν έγιναν όπως προβλέπονται από τη μελέτη.
10.    Αν και πληρώθηκε στο ακέραιο η κατασκευή όλων των καθέτων, οι πιο πολλές από αυτές δεν κατασκευάστηκαν.

ΟΔΟΣ ΒΟΓΙΑΝΟΥ
1.       «Στην Απόφαση Ε.Π.Ο. (της ΓΓ Αποκ. Δ/σης) αναφέρεται πως το (τότε) πλάτος της οδού ανέρχεται στα 33μ. … Η συγκεκριμένη αναφορά είναι παραπλανητική».
2.       «Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεν είχαν ποτέ αξιολογηθεί στο πλαίσιο της νομοθεσίας... Συνεπώς η έγκριση του έργου …εκτιμάται ως εσφαλμένη.»
3.       Λαμβάνοντας υπόψη την έκταση των επεμβάσεων…  που τελικά θα άλλαζαν ριζικά τα κυκλοφοριακά δεδομένα, έπρεπε να κριθεί ως αναγκαία η σύνταξη ΜΠΕ (που θα οδηγούσε σε άλλης μορφής κατασκευή). Η χρήση του όρου ΄΄ανανέωση υφιστάμενης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης΄΄  στερείται νοήματος. Η επίκληση αποφάσεων του ΣτΕ για την απαλλαγή από Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ήταν παραπλανητική.
4.       «Βάσει του… Ν.2947/2001 …ο Δήμος Ιωαννιτών καλείται σε γραπτή απολογία εντός 5 εργάσιμων ημερών…» «Η παρούσα έκθεση αποστέλλεται στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης …» κ.λπ.

Για την Επιτροπή Κατοίκων, Βαγγέλης Λιβιτσάνος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΝΕ Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ για τις προεκλογικές πιστώσεις των αθλητικών υποδομών.



 Ο εκνευρισμός και η πρωτόγνωρη επίθεση της Περιφερειακής Αρχής ενάντια στους Συμβούλους της Παράταξης ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης δεν εκπλήσσει πλέον κανένα. Δικαιολογείται απόλυτα από το
γεγονός ότι μέρα με τη μέρα, αποκαλύπτονται ξεκάθαρα στα μάτια των Ηπειρωτών οι παλαιοκομματικές πολιτικές και πρακτικές που ο «ανεξάρτητος» «αυτοδιοικητικός» κ. Καχριμάνης, σε αγαστή συνεργασία με τους Υποψήφιους Βουλευτές της ΝΔ και ιδιαίτερα με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Τασούλα, χρησιμοποιούν προκειμένου να παραπλανήσουν και να υφαρπάξουν την ψήφο στις επερχόμενες εκλογές των Γιαννιωτών φιλάθλων, αθλητών και πολιτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αθλητισμού.
  Έτσι, η επισήμανση εκ μέρους των συμβούλων της Παράταξης της προεκλογικής ένταξης των έργων: 1) Ανακατασκευή γηπέδων Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου (Ε.Π.Σ.ΗΠ.), 2) Ανακατασκευή γηπέδων Σταυρακίου και Βελισσαρίου του Δήμου Ιωαννιτών, και 3) Ανακατασκευή συνθετικού χλοοτάπητα γηπέδου ΕΑΝΚΙ (Λιμνοπούλα) του Π.Ε.Α.Κ.Ι., συνολικού προϋπολογισμού  περίπου 1.000.000€, για τα οποία προβλέπονται πιστώσεις μόνο 2.200€ για το 2014 ενώ δεν έχουν προβλεφτεί πιστώσεις για το 2015, αποκαλύπτει το μέγεθος της παραπλάνησης και του εμπαιγμού που επιχειρείται σε βάρος των Γιαννιωτών. Ο προεκλογικός χαρακτήρας των εξαγγελιών αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η ολοκλήρωση των έργων προβλέπεται σε μια πενταετία, όπως σαφώς προκύπτει από τη διάρκεια των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας και των Π.Ε.Α.Κ.Ι, Ε.Π.Σ.ΗΠ., και Δήμου Ιωαννιτών αντίστοιχα  που εγκρίθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης.
Από τα παραπάνω γίνεται ολοφάνερη η προσπάθεια προεκλογικής εξαπάτησης των ψηφοφόρων που επιχειρείται με απόλυτη σύμπνοια των κκ Καχριμάνη  και Υπουργού Πολιτισμού. Η συνειδητοποίηση, εκ μέρους των στελεχών αυτών της ΝΔ, της επερχόμενης εκλογικής τους καταδίκης, τους οδηγεί σε πρακτικές καταδικασμένες στη συνείδηση του Λαού και σε ακραίες επιθέσεις ενάντια σε όσους αποκαλύπτουν το πραγματικό τους ρόλο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί του Γιαννιώτες, να γυρίσουν την πλάτη σε όσους ευθύνονται για τα προβλήματα που βιώνουν και την εξαθλίωση σημαντικής μερίδας της τοπικής κοινωνίας και να ενισχύσουν αποφασιστικά, χωρίς διλλήματα και φόβο το ψηφοδέλτιό του. Η ελπίδα σ΄αυτές τις εκλογές έχει όνομα: ΣΥΡΙΖΑ για να σταματήσουμε την ανθρωπιστική κρίση, να αποκαταστήσουμε τα αυτονόητα, και να βάλουμε τις βάσεις για μια ανάπτυξη προς όφελος του Λαού.  

  
Ιωάννινα 15/1/2015
Το Γραφείο Τύπου της ΝΕ Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ

Οι αθλητικές υποδομές στην Ηπειρο τρέχουν προεκλογικά με ασήμαντες πιστώσεις και χωρίς ιεράρχιση.



ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Καταρχήν σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αθλητισμού στην Ήπειρο φαίνεται ότι δεν έχει γίνει μια ανοιχτή συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για αλληλοενημέρωση και ιεράρχηση των αιτημάτων και επομένως δεν υπάρχει  ένας συνολικός σχεδιασμός παρεμβάσεων. Αντί αυτού συνεχίζεται η πεπατημένη ενός πελατειακού μοντέλου όπου απλά σπαταλώνται χρήματα.  Να το πούμε σύντομα ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει χάρτη  για τον αθλητισμό. Και εδώ μπαίνουν ορισμένα ερωτήματα για την τελευταία χρηματοδότηση:

Πώς εντάχτηκαν αυτά τα έργα και με τι προϋπολογισμό και ακόμα τι προβλέπεται για το 2015;

Χρειάζονται 5 χρόνια για να μπει ένας πλαστικός τάπητας;

Ποια είναι αυτά τα γήπεδα για τα οποία δίνονται  τα χρήματα και πώς επιλέχτηκαν;

Πώς βαφτίζουμε γήπεδα αυτά που δεν πληρούν τους όρους όπως  π.χ.το γήπεδο ΕΠΣΗΠ και τα χρηματοδοτούμε:

Γιατί δεν μπαίνει tartan στο Ζωσιμάδων;

Ποιός φταίει που τόσα χρόνια το κλειστό λειτουργούσε χωρίς άδεια και τώρα δεν γίνεται ενεργειακή αναβάθμιση;

Συνοπτικά φαίνεται ότι ο πατριώτης μας Υπουργός κος  Τασούλας υπέγραψε ασθμαίνων περίπου 30 έργα πανελλαδικά,  «κατόπιν ενεργειών» για προεκλογικούς πελατειακούς λόγους και φαίνεται ότι δεν θέλει να ξαναβγεί βουλευτής στα Γιάννενα αφού π.χ. παρέχει 4,5 εκ. στον Πολύγυρο και 1εκ. περίπου στα Γιάννενα. Και αυτά τα λίγα  χωρίς προηγούμενη δημόσια συζήτηση και προτεραιότητες, χωρίς όραμα για την αναζωογόνηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας αλλά και ολόκληρη η Ήπειρος.

Έχουμε διατυπώσει και στο παρελθόν την άποψη ότι είμαστε αντίθετοι στον τρόπο με τον οποίο εντάσσονται διάφορα έργα με μικρούς προϋπολογισμούς και ύποπτο πελατειακό τρόπο και στη συνέχεια καρκινοβατούν σε άγνωστο χρόνο.


Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Αν νικήσει η ΝΔ...

Αν, λοιπόν, νικήσει η ΝΔ:
1. Θα επιβεβαιωθεί ότι ο Ελληνας  ψηφοφόρος είναι λογάς  και φοβιτσιάρης, αφού άλλα δηλώνει στις δημοσκοπήσεις κι άλλα κάνει μόλις μπει στο παραβάν.
2. Θα αποδεχθεί ότι καμιά Μεταπολίτευση δεν τελείωσε και θα συνεχιστεί η 40χρονη κυριαρχία των κατεστημένων κομμάτων εξουσίας.
3. Θα σχηματισθεί εύκολα κυβέρνηση συνεργασίας, αφού η ΝΔ θα βρει  πρόθυμους συνεταίρους  ευκολότερα απ’ ό τι ο ΣΥΡΙΖΑ.
4. Στις θέσεις εξουσίας και ευθύνης θα δούμε τα ίδια πρόσωπα.
5. Δεν θα υπάρχουν αναταράξεις στις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους και δανειστές της.
6. Ο κ. Σαμαράς θα έχει λυμένα τα χέρια του να πάρει όσα μέτρα δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να πάρει στην προηγούμενη θητεία του, λόγω πολιτικού κόστους.
7. Θα επέλθει απογοήτευση σε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της απέναντι όχθης, που είχε πιστέψει ότι «κάτι θ’ αλλάξει».
8. Ο κ. Σαμαράς θα κυριαρχήσει στο χώρο της Δεξιάς (η νίκη του προϋποθέτει εξαφάνιση των ΑΝΕΛ και συρρίκνωση της Χρυσής Αυγής).
9.  Θα επαναπροσδιοριστούν οι συσχετισμοί και οι σχέσεις στο χώρο της παραδοσιακής αριστεράς και της κεντροαριστεράς, καθώς θα αμφισβητηθεί η ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει την, σχεδόν απόλυτη σήμερα, κυριαρχία του.
10. Ο Αδωνις θα συνεχίσει να πουλάει τα βιβλία του σε… ευρώ! Και οι παππούδες θα έχουν εκδικηθεί τον Καμένο, που είχε ζητήσει να τους κλειδώσουν στο σπίτι, για να μην ψηφίσουν(είπαμε να κλείσουμε με κάτι εύθυμο)!
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Τι είναι μέχρι σημερα κυβέρνηση;

Είναι λίγο μεγάλο αλλά αξίζει η υπομονή


Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

¨ Στη σέντρα η πρόταση Πάτση για την εξαγορά του ΠΑΣ¨


  Ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης μιλώντας «με την ιδιότητα του φιλάθλου» παρενέβη στην υπόθεση εξαγοράς του ΠΑΣ και στην εμπλοκή με τη Δ.Ο.Υ. επιχειρηματιών που συμμετείχαν σε διάφορες διοικήσεις της ΠΑΕ τα τελευταία χρόνια .
  Μεταξύ των άλλων ο περιφερειάρχης είπε ότι, ο κ. Χριστοβασίλης προσφεύγει για βοήθεια στις τοπικές αρχές, χωρίς ωστόσο να είναι εντάξει στις οικονομικές υποχρεώσεις και ζήτησε να αναλάβει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του για να απεμπλέξει από τις οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο μέλη της Διοίκησης . Προχώρησε όμως ο κ. Καχριμάνης και πιο πέρα αποκαλύπτοντας ότι ήταν και αυτός αποδέκτης της πρότασης που κατέθεσε ο Ανδρέας Πάτσης, δικηγόρος και πρώην ιδιοκτήτης της Νίκης Βόλου, παρουσιάζοντας μάλιστα το σχετικό φαξ με την πρόταση για εξαγορά της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα.
    Για την πρόταση αυτή της εξαγοράς ο κ. Χριστοβασίλης δηλώνει άγνοια για το ενδιαφέρον του κ. Πάτση και η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα αναφέρει ότι ουδέποτε, έως σήμερα, της κατατέθηκε πρόταση που να αφορά την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της εταιρείας. Διευκρινίζει μάλιστα ότι ,οποιαδήποτε
πρόταση κατατίθεται οπουδήποτε αλλού κι όχι επίσημα στην ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα δεν μπορεί να εκληφθεί ως σοβαρή και ως εκ τούτου δεν τον απασχολεί.
     Θέση στο θέμα που δημιουργήθηκε με τα χρέη της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα πήρε και ο δικηγόρος Γιώργος Βήτας που υπήρξε παλαιότερα νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ και στενός συνεργάτης του προέδρου κ. Χριστοβασίλη λέγοντας ( μετά το λιβανιστήρι για ΚΟΡΥΦΑΙΟ Περιφερειάρχη στην Ελλάδα ) ότι με τις δηλώσεις του υπέπεσε σε σφάλμα και τον κάλεσε , να ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ο ίδιος την πρόταση εξαγοράς που έχει στα χέρια του.
    Ύστερα, από τις παραπάνω αντεγκλήσεις και αλληλοκατηγορίες , ο αγνός φίλαθλος κόσμος που αγαπάει τη φανέλα του ΠΑΣ και που δεν έπαψε ποτέ να τον στηρίζει -όχι από τη θέση του διακοσμητικού μέλους της Διοίκησης-, οφείλει να πληροφορηθεί την αλήθεια για την ¨ύποπτη¨ και σκοτεινή αυτή πρόταση εξαγοράς ώστε να γίνει πιο διακριτή η στόχευση.
   Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πρόταση αυτή δεν έχει καμία ομοιότητα με παλαιότερες παρεμβάσεις του κ. Καχριμάνη για αλλαγές στη Διοίκηση του ΠΑΣ . Μία μάλιστα , μας την εξομολογήθηκε με τα μελανότερα λόγια ο πρόσφατα βρισκόμενος στην πόλη μας πρώην πρόεδρος του ΠΑΣ κ. Κούγιας , για την οποία και θα αναφερθούμε σε επόμενο σχόλιο μας.

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΑΠΛΟ , ΔΙΚΑΙΟ & ΣΤΑΘΕΡΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΌ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ!


   Κάνοντας  έναν απολογισμό του έτους 2014, είδαμε ότι  μέσα στο έτος που πριν λίγες μέρες μας αποχαιρέτησε, ψηφίστηκαν συνολικά 92 νόμοι από τους οποίους, οι 80 περιείχαν διατάξεις φορολογικών, εργατικών, ασφαλιστικών και αναπτυξιακών διατάξεων. Επιπροσθέτως, εκδόθηκαν 2.119 εγκύκλιοι/αποφάσεις, οι οποίες αφορούσαν σε εργατικά, ασφαλιστικά, φορολογικά, και λοιπά θέματα .    Από τα απολογιστικά  αυτά στοιχεία αβίαστα κανείς καταλήγει στο πολυδιαφημιζόμενο απλό, σταθερό  και δίκαιο φορολογικό σύστημα!!!

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Ποιος πληρώνει τις ζημίες των ΠΑΕ;

Για καταστροφές ποσού 10.000 ευρώ μίλησε ο πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ στο γήπεδο
από τους φιλάθλους του ΠΑΟ. Έγινε φαίνεται συνήθεια η καταστροφή ξένης περιουσίας για κάποιους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τη ζημία η διοίκηση του ΠΕΑΚΙ θα την αναπληρώσει και δεν θα την μετακυλίσει στις πλάτες των φορολογούμενων. Με την ευκαιρία αυτή καλούμε τον πρόεδρο να ενημερώσει τους πολίτες και ιδιαίτερα τους φιλάθλους για το πως έκλεισε η προηγούμενη ζημία , που κατά σύμπτωση έγινε από την ίδια ΠΑΕ στον αγώνα της 15/1/2012.

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Αλήθεια και Ευθύνη ή Ψέμα και ανευθυνότητα;


Ο κ. Σαμαράς , αντί της αλήθειας  και της ευθύνης , επέλεξε  στην προεκλογική του  εκστρατεία το Ψέμα και την Ανευθυνότητα.
  Είπε,  λοιπόν  ο κρινόμενος  Πρωθυπουργός στο ξεκίνημα της προεκλογικής του εκστρατείας  στη Λάρισα,  ότι    δε θα φορολογηθούν οι επιδοτήσεις των αγροτών ,για να προσθέσει ότι , μετά τη συμφωνία με την τρόικα, θα καταρτίσει και οδικό χάρτη για τη μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών μαζί με την προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης.
   Ακούγοντας  τις παραπάνω δηλώσεις ο λαός δεν έχει παρά να επιβεβαιώσει  τη συνεχιζόμενη λαϊκίστικη  και πολιτικάντικη  τακτική της αναλήθειας και της  ανευθυνότητας , όπως προκύπτει από την πρόσφατη φορολογική και οικονομική του πολιτική.
 Ενημερώνουμε,  λοιπόν, για μια ακόμα φορά ,ότι σύμφωνα με όσα ισχύουν, οι επιδοτήσεις φορολογούνται  και την αλήθεια των λεγομένων μας επιβεβαιώνει η   προσπάθεια που έγινε,  δύο φορές μάλιστα, από μερίδα βουλευτών της συμπολίτευσης  να καταθέσουν τροπολογία για την απαλλαγή των επιδοτήσεων από τη φορολόγηση (οι οποίες απορρίφθηκαν και τις δύο φορές).
   Την πρώτη φορά μάλιστα  η τροπολογία κατατέθηκε από  δέκα επτά  (17)  βουλευτές της ΝΔ στο νομοσχέδιο  για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα, που ψηφίστηκε την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, με το αιτιολογικό ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί «αξιολόγηση των συνεπειών της και ποσοτικοποίηση των ενδεχόμενων οικονομικών αποτελεσμάτων της από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους»
  Αυτό σημαίνει ότι στους υπολογισμούς των καθαρών κερδών  θα πρέπει να  ληφθούν  υπόψη και να φορολογηθούν και οι  επιδοτήσεις , εκτός και αν υπάρξει κάποιου είδους διευκρινιστική.
  Το πότε θα υπάρξει η διευκρινιστική δεν το ξέρει κανείς, σίγουρα πάντως μετά τις εκλογές, αφού  απαιτείται νομοθετική παρέμβαση.
  Αναφορικά  με την κατάρτιση του οδικού χάρτη  για τη μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών, πρόσθεσε  πολύ ¨κομψά¨  ότι αυτό θα γίνει μετά τη συμφωνία με την τρόικα !!!.
   Οι δύο παραπάνω  αναλήθειες όχι μόνο αποδομούν  τα συνθήματα   «Αλήθεια και Ευθύνη» της Ν.Δ.,  αλλά συνεχίζουν να επαναφέρουν μνήμες παλαιοκομματισμού . Σαν να μην άλλαξε τίποτε!. Και μετά την προκήρυξη των εκλογών τα κυβερνητικά κόμματα συνεχίζουν την επικίνδυνη ρητορική των μισών αληθειών. Αντί να φωτίζουν και να εκπέμπουν ένα μήνυμα  αλλαγής  και αισιοδοξίας , αντί να απολογούνται για το άδικο και πολύπλοκο φορολογικό σύστημα,  για την έλλειψη στρατηγικής ανάπτυξης σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας: εξαγωγές, βιομηχανία, τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία κ.λπ.,  και πρωτίστως να δεσμεύονται με τι  μέτρα θα πάρουν, για να συλλάβουν τον πλούτο που δεν φορολογήθηκε ποτέ και αναπαύεται στο εξωτερικό,   συνεχίζουν  προεκλογικά να συσκοτίζουν την πραγματικότητα.
  Άραγε , τι μεσολάβησε  από την απόρριψη  των τροπολογιών για  τη φοροαπαλλαγή των αγροτικών επιδοτήσεων; Ασφαλώς  οι εκλογές. Στις 25 Ιανουαρίου  πάντως ο λαός θα είναι ο κυρίαρχος .