Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Bloomberg: Η Γερμανία “αδειάζει” τον Γκ. Χαρδούβελη

Δεν υπάρχει καμία ελληνογερμανική συμφωνία για περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας, σπεύδει να ξεκαθαρίσει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, στον απόηχο της πρόσφατης  συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον Γερμανό ομόλογό του Wolfang Schaeuble στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας η χθεσινή συζήτηση ανάμεσα στον Schaeuble και τον Χαρδούβελη ήταν μη δεσμευτική.
Παράλληλα η Γερμανία αρνείται ότι ο Schaeuble υποστήριξε την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.
 
Σιγά, ο θείος κοιμάται ή σκέπτεται την προληπτική γραμμή; Όπως πάντα  θα μας στηρίξει...

Δημ. Υπάλληλοι "λαδιάρηδες" με 1,5 δισεκ. εμβάσματα


   Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν είναι σημαντικός ο έλεγχος που έγινε στους λαδιάρηδες Δημ. Υπαλλήλους με τις καταθέσεις 1.5 δισεκ. ΕΥΡΩ σε τράπεζες του Εξωτερικού. Όμως ,μήπως οι ελεγκτικές Αρχές δια της πλαγίας οδού προσπαθούν να εκτρέψουν τη δικαιολογημένη οργή των πολιτών για το μεγάλο κουκούλωμα της Λίστας Λαγκάρντ ,όπου περίπου 2200 μεγαλοκαρχαρίες έχουν καταθέσεις σε χώρες του Εξωτερικού που ανέρχονται -σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα του Τύπου-στο αστρονομικό πόσο των 500Δισεκ. ΕΥΡΩ! Γιατί δεν γίνεται τίποτε με εκείνες τις περίφημες   λίστες  (Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργου κλπ);  
   Όσοι νομίμως τα κατέχουν με γεια τους με χαρά τους να'ναι  καλά και να τα απολαύσουν. Αλλά τα κλεμμένα  πότε θα αποδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να ανασάνει η  Χώρα από την οικονομική ασφυξία που την έριξαν οι ανεύθυνοι εναλλασσόμενοι πολιτικοί μας .        Δικαιολογημένα  λοιπόν δε  δημιουργείται έτσι η απορία για τη διαφορετική, κατά περίπτωση, ταχύτητα με την οποία διενεργούν ελέγχους και φτάνουν σε διαπιστώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες;

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100.000 ΕΥΡΩ

Βασικές διαπιστώσεις:
1. 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι, οι ή και με τους / τις συζύγους, έχουν βγάλει από το 2010 σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού εμβάσματα που το σύνολό τους ανέρχεται σε 1.450.000.000 ευρώ.
2. Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των Υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ.
3. Μετά την εντολή του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς το ΣΕΕΔΔ για έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης, 415 από τους 5.260 υπαλλήλους με συνολικό ποσό αποστολής εμβασμάτων 117.000.000 ευρώ (μέσος όρος 283.000 ευρώ ανά υπάλληλο) αποχώρησαν πρόσφατα από το Δημόσιο για διάφορους λόγους.
Ο έλεγχος του ΣΕΕΔΔ αφορά:
Το σύνολο σχεδόν των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, πλην ορισμένων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων που εξαιρούνται από την αρμοδιότητά του, όπως αιρετά όργανα, δικαστές, μετακλητοί υπάλληλοι, αστυνομικοί, λιμενικοί, κ.λπ.
Ιστορικό:
Στο πλαίσιο της εντολής του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων που υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΣΕΕΔΔ, οι οποίοι από το 2010 έστειλαν στο εξωτερικό εμβάσματα αθροιστικά άνω των 100.000 ευρώ, οι αρμόδιοι επιθεωρητές του Σώματος συνεργάστηκαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθώς και τις Διευθύνσεις Διοικητικού / Προσωπικού όλων των Υπουργείων, για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων.
Τον Ιούνιο του 2014 εκδόθηκαν οι πρώτες εντολές ελέγχου περιουσιακής κατάστασης, με κριτήριο το συνολικό ύψος των εμβασμάτων.
Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί προκύπτουν τα ακόλουθα:
- 5.260 υπάλληλοι, οι ίδιοι ή και με τους/τις συζύγους τους έστειλαν σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού από το 2009 εμβάσματα αθροιστικά άνω των 100.000 ευρώ. Το σύνολο των ποσών που έστειλαν οι ανωτέρω ανέρχεται σε 1.450.000.000 ευρώ.
- Ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο αγγίζει τα 275.000 ευρώ. Από αυτούς 329 έχουν στείλει εμβάσματα που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ
Τα αποτελέσματα από τους πρώτους ελέγχους περιουσιακής κατάστασης αναμένονται το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί τη συνεργασία των τραπεζών και των λοιπών εμπλεκομένων αρχών.
Έλεγχος εμβασμάτων και αποχωρήσεις από το δημόσιο
Από τους ανωτέρω 5.260 υπαλλήλους, 415 υπάλληλοι, με συνολικό ποσό εμβασμάτων 117.000.000 ευρώ (με μέσο όρο 283.000 ευρώ), αποχώρησαν πρόσφατα από το δημόσιο για διαφόρους λόγους, με αποτέλεσμα, ο αριθμός των προς έλεγχο περιπτώσεων από το ΣΕΕΔΔ να ανέρχεται σε 4.845. Για τις ως άνω περιπτώσεις αποχωρήσεων, μετά από εντολή του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΕΔΔ, ενημέρωσε σχετικά τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου, για τις ενέργειες αρμοδιότητάς της.
Η διάρθρωση των αποχωρήσαντων
- 241 από τους 415 αποχωρήσαντες, είναι ιατρικό προσωπικό ηλικίας από 42 έως 67 ετών, με την μεγάλη πλειοψηφία να είναι μεταξύ 50 και 60 ετών. Το σύνολο του ποσού που έστειλαν ανέρχεται στα 65.000.000 ευρώ
- 101 είναι πρώην εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων. Απέστειλαν 27.300.000 ευρώ
Σημαντική σημείωση: Η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό αποτελεί νόμιμη ενέργεια στο πλαίσιο της ελευθερίας διακίνησης κεφαλαίων που συνιστά θεμελιώδη αρχή της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο έλεγχος αφορά αποκλειστικά και μόνο την περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων και συγκεκριμένα εάν τα ποσά που έχουν αποσταλεί δικαιολογούνται από νόμιμα εισοδήματα.

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Μήνας του μέλιτος


Δύο Σκοτσέζοι είχαν πάει για μήνα του μέλιτος σε ένα φτηνό ξενοδοχείο. Ξαφνικά το πρωί που ξυπνάει η Σκοτσέζα, βλέπει τον άντρα της πεθαμένο. Αρπάζει αμέσως το τηλέφωνο και φωνάζει ανήσυχη στη ρεσεψιόν: - Σας παρακαλώ κύριε, γρήγορα ακυρώστε το ένα πρωινό..!
 Tromaktiko

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. - Αρχές Νοεμβρίου ανοίγει η εφαρμογή για τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκκαθαρίσεων για τη χορήγηση εκπτώσεων επί του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) σε φυσικά πρόσωπα, έτους 2014.
Ειδικότερα με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προέκυψε ότι:
Α) 1.296.801 φορολογούμενοι, που αντιστοιχούν σε 1.097.309 οικογένειες, έτυχαν μείωσης κατά 50% επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και το ποσό μείωσης ανήλθε σε 82.986.698,03 €.
Β) 80.805 φορολογούμενοι, που αντιστοιχούν σε 50.623 οικογένειες, έτυχαν μείωσης κατά 100% επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και το ποσό μείωσης ανήλθε σε 10.362.703,67 €.
Γ) Μείωση 20% χορηγήθηκε σε 110.170 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (εμπράγματα δικαιώματα) κατηγορίας 1, 2, ή 3 (διαμέρισμα, μονοκατοικία, επαγγελματική στέγη). Το συνολικό ποσό της μείωσης ανέρχεται σε 4.685.611,80 € και αφορά σε 78.399 ιδιοκτήτες.
Συνολικά, η νέα εκκαθάριση αφορά 1.456.955 ιδιοκτήτες και το αντίστοιχο ποσό μείωσης είναι 98.284.820,05 €.
Διευκρινίζεται ότι:
1. Αρχές Νοεμβρίου, οι φορολογούμενοι, οι οποίοι επιθυμούν να τροποποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου, δήλωση Ε9, με την οποία θα είναι δυνατή η διόρθωση, η διαγραφή και η συμπλήρωση στοιχείων των ακινήτων τους, ώστε η εικόνα τους στο σύστημα να είναι η πραγματική.
2. Εφόσον από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 €, ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν το λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής.
3. Στην περίπτωση που, μετά την υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης, υποβληθεί και νέα τροποποιητική δήλωση, μέχρι 30/11, θα διενεργείται σε κάθε περίπτωση νέα εκκαθάριση του φόρου μετά από έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών αυτής, εφόσον προκύπτει μείωση του φόρου.
4. Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής εκκαθάρισης των ανωτέρω περιπτώσεων μέσα στο Δεκέμβριο και εφόσον παρουσιασθούν υποθέσεις φορολογουμένων, οι οποίες δεν μπορούν να υποστηριχθούν ηλεκτρονικά, λόγω της έλλειψης ουσιωδών στοιχείων, καθώς και διορθώσεις υπολογισμού του φόρου, για τις οποίες είτε απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών είτε δεν καλύπτονται από την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης, αυτές θα εκκαθαρισθούν ανά υπόθεση με την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ενδιαφερόμενο και με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, όπου απαιτείται.
Για τις περιπτώσεις 3 και 4 θα εκδοθούν οι απαραίτητες εγκύκλιοι και αποφάσεις και θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες που θα αναρτηθούν στους διαδικτυακούς τόπους της Γ.Γ.Δ.Ε..

Πώς χάνουν τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ χιλιάδες οικονομικά εξαθλιωμένοι Έλληνες πολίτες.


Εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικά εξαθλιωμένοι Έλληνες πολίτες, στους οποίους περιλαμβάνονται και πάρα πολλοί άνεργοι, ανάπηροι, τυφλοί, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, χάνουν οριστικά το δικαίωμα να απαλλαγούν φέτος από το 50% ή το 100% του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Αιτία το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να συμπεριλάβει στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ ακόμη και εισοδήματα τα οποία είναι έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα όπως οι αποζημιώσεις απολύσεων, καθώς επίσης και ποσά κοινωνικών παροχών τα οποία δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως είναι τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%! Στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάθε φορολογούμενου που θα λαμβάνεται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν δικαιούται ή όχι την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα συνυπολογίζεται επίσης και το ΕΚΑΣ και τα φοιτητικά επιδόματα.
Όλα αυτά τα ποσά θα προστίθενται στα λοιπά εισοδήματα των φορολογουμένων τα οποία υπόκεινται κανονικά σε φόρο ή φορολογούνται αυτοτελώς. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις τα συνολικά ποσά ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος θα «φουσκώνουν» υπέρμετρα και θα ξεπερνούν τα σχετικά χαμηλά όρια ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που έχουν τεθεί ως προϋποθέσεις για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί Έλληνες πολίτες, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι που έχασαν τα εισοδήματά τους και εξαθλιώθηκαν οικονομικά εξαιτίας των καταστροφικών μέτρων «δημοσιονομικής προσαρμογής» που επιβλήθηκαν με το Μνημόνιο. Κανονικά, οι πολίτες αυτοί θα έπρεπε, με βάση την πραγματική οικονομική τους κατάσταση, να είχαν απαλλαγεί μερικώς ή και ολικώς από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. Όμως η εμμονή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών στην πιστή τήρηση των εντολών της τρόικας για σημαντικό περιορισμό των δικαιούχων των απαλλαγών από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. ώστε τα έσοδα που θα βεβαιωθούν να μην πέσουν κάτω από τα 3,3 δισ. ευρώ οδήγησε στη δόλια αυτή μεθόδευση σε βάρος των φτωχών συμπολιτών μας.
Η δόλια αντιμετώπιση όλων αυτών των πάμφτωχων πολιτών από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτεται από μια πολύ προσεκτική ανάγνωση της απόφασης της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών κας Αικ. Σαββαϊδου με την οποία καθορίζεται η «διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε φυσικά πρόσωπα για το έτος 2014».
Για να γίνει όμως πλήρως κατανοητή η μεθόδευση θα πρέπει πρώτα να επισημάνουμε ότι η απόφαση αυτή εκδόθηκε για να καταστεί δυνατή η πρακτική εφαρμογή των νομοθετικών ρυθμίσεων που προβλέπουν ότι:
1) Σε περιπτώσεις διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα χορηγείται έκπτωση 50% επί του συνολικού φόρου. Για τη χορήγηση της έκπτωσης θα πρέπει να πληρούνται ταυτόχρονα οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο  μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχουν ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Συνεπώς, αν μια οικογένεια ανέργων γονέων με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ κατέχει ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. και ένα σπίτι στο χωριό 75 τ.μ. δεν θα δικαιούται έκπτωσης 50% από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και θα καλείται να τον πληρώσει ολόκληρο!
γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένεια να μην υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τις 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
2) Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω θα χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους, να μην έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας  ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα διευκρινίζονται στο άρθρο 2 της απόφασης της κυρίας Σαββαϊδου, για να προσδιοριστεί το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα κάθε φορολογούμενου για το έτος 2013, ώστε στη συνέχεια να διαπιστωθεί εάν αυτός είναι ή όχι δικαιούχος απαλλαγής από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα αθροίζουν:
α) Όλα τα ποσά των καθαρών εισοδημάτων που αναγράφηκαν στον πίνακα 4 της φετινής φορολογικής δήλωσης, δηλαδή τα καθαρά εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, ατομικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα, γεωργικές δραστηριότητες κ.λπ.
β) Όλα τα ποσά που δηλώθηκαν στις παραγράφους 3 έως 10 του πίνακα 6 της φετινής φορολογικής δήλωσης, δηλαδή:
* Τα απαλλασσόμενα από το φόρο ή φορολογούμενα με ειδικό τρόπο ποσά εισοδημάτων τα οποία υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%. Στα ποσά αυτά περιλαμβάνονται το εξωιδρυματικό επίδομα και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη των μερικώς τυφλών και των προσώπων με απόλυτη αναπηρία (όχι με κινητική αναπηρία άνω του 80%), τα κέρδη από την πώληση μετοχών, τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας, τα μερίσματα από ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, οι τόκοι από καταθέσεις σε τράπεζες, οι τόκοι ομολόγων και ρέπος.
* Τα ποσά τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο και ταυτόχρονα απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται όλα τα ποσά των επιδομάτων στήριξης τέκνων και των ειδικών επιδομάτων τριτέκνων και πολυτέκνων τα οποία καταβλήθηκαν από τον ΟΓΑ, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%, το εξωιδρυματικό επίδομα και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη των ολικώς τυφλών ή των κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80% καθώς επίσης και οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν λόγω διακοπής της εργασιακής σχέσης, δηλαδή οι αποζημιώσεις απόλυσης ή εθελουσίας εξόδου.
* Τα επιδόματα ανεργίας που εισπράχθηκαν από τον ΟΑΕΔ.
* Τα ποσά του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) τα οποία καταβλήθηκαν στο φορολογούμενο εφόσον ήταν χαμηλοσυνταξιούχος.
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, από την απόφαση της κας Σαββαϊδου προκύπτει ότι στο άθροισμα όλων αυτών των ποσών που προαναφέρθηκαν θα προστίθεται στη συνέχεια και η τυχόν προστιθέμενη διαφορά εισοδήματος η οποία θα προκύπτει σε περίπτωση που το συνολικό δηλωθέν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του φορολογούμενου είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης) για τα σπίτια και τα ΙΧ αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποίησε!
Όπως γίνεται αντιληπτό με βάση τα παραπάνω, το συνολικό καθαρό οικογενειακό εισόδημα κάθε φορολογούμενου το οποίο θα συγκρίνεται με τα εισοδηματικά όρια τα οποία προβλέπονται για την χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, τόσο πολύ «φουσκωμένο» ώστε να ξεπερνά τα όρια αυτά και ο φορολογούμενος που είναι στην πραγματικότητα οικονομικά εξαθλιωμένος να χάνει την απαλλαγή!
Ειδικά δε ο συνυπολογισμός των επιδομάτων των τριτέκνων και των πολυτέκνων στα συνολικά ετήσια καθαρά οικογενειακά εισοδήματά τους αναμένεται να οδηγήσει πολλούς από αυτούς στην απώλεια του δικαιώματος πλήρους απαλλαγής από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. καθώς τα ποσά των επιδομάτων αυτών είναι σχετικά μεγάλα (υπερβαίνουν στις περισσότερες περιπτώσεις τα 2.000 ευρώ) και θα ανεβάσουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τα τελικά ποσά ετησίου καθαρού οικογενειακού εισοδήματος. Κι αυτό αναμένεται να συμβεί παρά το γεγονός ότι με νόμο που ψηφίστηκε από την Βουλή τον Μάρτιο του 2014 προβλέπεται ότι από 1.1.2013 και μετά το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων που καταβάλλεται από τον ΟΓΑ δεν πρέπει να προσμετράται στο ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα κάθε φορολογούμενου. Συνεπώς, ο συνυπολογισμός του στο ποσό αυτό είναι παράνομος.
Με την απόφαση της κας Σαββαϊδου προβλέπεται, εξάλλου, ότι:
- Ως συνολική επιφάνεια κτισμάτων για να διαπιστωθεί αν πληρούται το όριο των 150 τ.μ. θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των τετραγωνικών μέτρων των κύριων και των βοηθητικών χώρων όλων των κατηγοριών κτισμάτων είτε είναι αποπερατωμένα είτε ημιτελή.
- Ως συνολική αξία ακίνητης περιουσίας θα λαμβάνεται υπόψη αυτή η οποία προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., δηλαδή η αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικοπέδων που κατείχε ο φορολογούμενος την 1η-1-2014. Σε κάθε περίπτωση θα λαμβάνονται υπόψη το ποσοστό συνιδιοκτησίας και το είδος του εμπράγματου δικαιώματος που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος στη δήλωση Ε9.
- Το ποσοστό της αναπηρίας θα λαμβάνεται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2014 ή από άλλα αρχεία, που είναι στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών. Στις περιπτώσεις στις οποίες δεν υπάρχει η πληροφορία για το ποσοστό της αναπηρίας στα αρχεία του υπουργείου Οικονομικών, για τη χορήγηση της έκπτωσης θα απαιτείται βεβαίωση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) για την πιστοποίηση και το ποσοστό της αναπηρίας. Επίσης, δεκτές θα γίνονται αποφάσεις πιστοποίησης αναπηρίας, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την 1/9/2011 από Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές των Νομαρχιών ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ή τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές των Ενόπλων Δυνάμεων, την Ανώτατη Στρατιωτική Υγειονομική Επιτροπή, την Ανώτατη Ναυτική Υγειονομική Επιτροπή, την Ανώτατη Αεροπορική Υγειονομική Επιτροπή ή την Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, εφόσον πρόκειται για επ’ αόριστον κρίση ή άλλως μέχρι την ημερομηνία λήξης της ισχύος τους και εφόσον ισχύουν κατά την 1η Ιανουαρίου 2014.
- Οι εκπτώσεις κατά 50% ή 100% θα χορηγούνται στο συνολικό ποσό κύριου και συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. κεντρικά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ, σε δύο εκκαθαρίσεις, οι οποίες θα πραγματοποηθούν τους μήνες Οκτώβριο και Δεκέμβριο του έτους 2014. Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο αυτών εκκαθαρίσεων, κάθε εκκαθάριση, που θα πραγματοποιείται λόγω υποβολής αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α., δεν θα μεταβάλλει το ποσοστό της ήδη χορηγηθείσας έκπτωσης ούτε θα χορηγεί ποσοστό έκπτωσης σε περίπτωση που δεν είχε χορηγηθεί με την πρώτη εκκαθάριση μηνός Οκτωβρίου 2014.
- Δεν θα πρέπει να προσκομίζονται παραστατικά για το ποσοστό της χορηγηθείσας μείωσης ΕΝΦΙΑ, όταν αυτή έχει χορηγηθεί κεντρικά από τη ΔΗΛΕΔ.
- Στην περίπτωση στην οποία, κατά την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου 2014, διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος δεν δικαιούται τη χορηγηθείσα μερική ή ολική απαλλαγή, λόγω της υποβολής ή της εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη μέχρι τη νέα εκκαθάριση, με αποτέλεσμα να μην πληρούνται οι προϋποθέσεις, η απαλλαγή θα αίρεται με αιτιολογημένη απόφαση της Φορολογικής Διοίκησης και θα εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, ο οποίος θα πρέπει να καταβάλλεται σε ισόποσες δόσεις μέχρι και την 27/2/2015.
- Μετά την ολοκλήρωση των δύο κεντρικών εκκαθαρίσεων, στις περιπτώσεις στις οποίες έχει εκδοθεί δήλωση − πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2014 χωρίς να χορηγηθεί μείωση ΕΝΦΙΑ, ενώ ο φορολογούμενος τη δικαιούται, ο δικαιούχος θα πρέπει να υποβάλει στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ., που έχει εκδώσει τη δήλωση − πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2014, αίτηση μείωσης του φόρου, προσκομίζοντας, όπου απαιτείται, τα σχετικά δικαιολογητικά. Ο αρμόδιος προϊστάμενος Δ.Ο.Υ., μετά την παραλαβή της αίτησης, ελέγχει τα δικαιολογητικά, τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 και την εκκαθάριση αυτής, ως προς το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, τη δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2014 του ιδίου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, ως προς το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τους και το ύψος της ακίνητης περιουσίας, κατά περίπτωση, και στη συνέχεια αποφαίνεται για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Σε περίπτωση αποδοχής του αιτήματος, η έκπτωση θα χορηγείται στο συνολικό ποσό κύριου και συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α.

ΣΦΙΓΓΕΣ!


Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Άγρια φορολόγηση στα αγροτικά εισοδήματα από φέτος

    Με το  νέο  Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013)  προβλέπεται συντελεστής  φορολόγησης 13%  από το πρώτο ευρώ για τα εισοδήματα από γεωργικές εκμεταλλεύσεις , δηλαδή για εισοδήματα  αγροτών, κτηνοτρόφων , αλιέων , δασεργατών κλπ. , υπό την προϋπόθεση ότι  ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από ατομική αγροτική επιχείρηση

 
 
Σε κάθε περίπτωση που το πραγματικό  αγροτικό εισόδημα θα είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες  διαβίωσης για τις κατοικίες, τα ΙΧ αυτοκίνητα κλπ ,η πρόσθετη διαφορά μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος θα θεωρείται ως «εισόδημα από επιχειρηματική εμπορική δραστηριότητα» και  θα φορολογείται με συντελεστή διπλάσιο, δηλαδή με 26% αντί με 13% που προβλέπεται κανονικά για τα γεωργικά εισοδήματα!

    Επίσης και σε κάθε περίπτωση που ένας  αγρότης θα δηλώνει ζημιά, θα φορολογείται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

 Φέτος  οι αγρότες για τα εισοδήματα του 2013 δεν πλήρωσαν  καθόλου φόρο, λόγω του ότι φορολογήθηκαν, κατ’ εξαίρεση και μόνο για τα εισοδήματα του 2013, με την κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών και των συνταξιούχων στην οποία προβλέπεται αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ.

 Από το τρέχον έτος τα   αγροτικά εισοδήματα του 2014 ( οικον. έτος 2015)  θα φορολογηθούν από το πρώτο  ευρώ  με συντελεστή 13%.

    Με τροπολογία που κατατέθηκε  καταργείται   η διάταξη η οποία οδηγούσε σε διπλασιασμό του συντελεστή από 13% σε 26% για τους αγρότες των οποίων το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του πραγματικού ( αγροτικού) και  η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος θα φορολογείται πλέον με 13%.
   Την  απάλειψη αυτής της διάταξης,  το Υπ. Οικονομικών εμφανίζει  ως μεγάλη  βελτίωση για τη φορολόγηση των αγροτών , αποκρύπτοντας  θα λεγα  σκόπιμα,  το δυσβάστακτο   συγκριτικά με πέρυσι  φορολογικό βάρος  που θα προκύψει   στα χαμηλά  αγροτικά εισοδήματα.
 Έτσι, φέτος  για τα αγροτικά εισοδήματα  του 2014 ( οικον. Έτος 2015)  ο φορολογούμενος  θα κληθεί να πληρώσει δυσβάστακτο φόρο συγκριτικά με πέρυσι.
    Για παράδειγμα, αγρότης  με εισόδημα  9.550 ευρώ  πέρυσι  ήταν  αφορολόγητος , φέτος θα πληρώσει συνολικά  μαζί με την προκαταβολή (55%)  1.924 ευρώ.
    Βέβαια, η  υπερφορολόγηση   αυξάνει στις περιπτώσεις που το πραγματικό εισόδημα  είναι μικρότερο από το τεκμαρτό  εισόδημα    που προκύπτει με βάση  τις αντικειμενικές δαπάνες  διαβίωσης .
   Για παράδειγμα , έγγαμος αγρότης κάτοχος ενός Ε.Ι.Χ αυτοκινήτου 1.400 κ.ε.  με  επιφάνεια   μονοκατοικίας  100 τ.μ. και  αγροτικό εισόδημα  9.550 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο  2.639 ευρώ    έναντι  782 ευρώ πέρυσι.
.Με δεδομένο ότι το συνολικό  οικογενειακό αγροτικό εισόδημα, που δηλώθηκε από 16.792  φορολογούμενους  της Ηπείρου ,  το 2011 ανήλθε με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Γ.Γ.Π.Σ  ( τα επόμενα έτη δεν έχουν  αναρτηθεί)  σε 171.041.000 ευρώ ,( ήτοι  μέσο εισόδημα ανά αγρότη     10.185  ευρώ ) , σε συνδυασμό και με τα  αυξημένα  τεκμαρτά  εισοδήματα  που προκύπτουν  από τις  αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης,  γίνεται  ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση στηρίζει  την εκτέλεση του προϋπολογισμού  στην υπερφορολόγηση  που θα προκύψει  στα χαμηλά  αγροτικά εισοδήματα  από 1 έως 9.550 ευρώ.

   Επειδή   οι αδικίες  διαπιστώνονται  με τη λήψη των εκκαθαριστικών σημειωμάτων , οφείλουν οι αγρότες , πριν να είναι αργά , να προλάβουν την  υπερφορολόγηση, μια και η μόνιμη επωδός των βουλευτών που ψήφισαν το νόμο  είναι γνωστή:  ¨Δεν ξέραμε τι ψηφίζαμε! ¨ Το σίγουρο είναι ότι οι  αγρότες   θα το μάθουν  καλά με την πληρωμή  των επόμενων εκκαθαριστικών, αν δεν  αγωνιστούν  για  βελτιωτικές ρυθμίσεις. Βέβαια,  το ίδιο Φορολογικό σοκ  θα υποστούν  και οι  ιδιοκτήτες ακινήτων,  εργαζόμενοι με "μπλοκάκια", άνεργοι και φοιτητές.

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Ο ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ

Πάει ο μπαμπάς στο κρεβάτι του παιδιού του, για να το καληνυχτίσει και το ακούει να λέει...

- Θεούλη μου, θέλω να έχεις καλά τη μαμά μου, το μπαμπά μου, τη γιαγιά μου και
δώσε χαιρετίσματα στον παππού μου!


Το ακούει ο μπαμπάς αλλά δε δίνει σημασία!
Την επόμενη μέρα χτυπάει το τηλέφωνο και είναι η γιαγιά. Πέθανε ο παππούς!!!
Το ίδιο βράδυ πάει πάλι ο μπαμπάς να καληνυχτίσει το παιδί και ακούει:
- Θεούλη μου, θέλω να έχεις καλά τη μαμά μου, το μπαμπά μου και δώσε χαιρετίσματα στη γιαγιά μου!
Το ακούει ο πατέρας αλλά και πάλι δε δίνει σημασία! Την επόμενη μέρα πέθανε η γιαγιά! Ο πατέρας τα είδε όλα! Το βράδυ πήγε επίτηδες να κρυφακούσει:
- Θεούλη μου, θέλω να έχεις καλά τη μαμά μου και δώσε χαιρετίσματα στον μπαμπά μου!

Με το που το ακούει αυτό ο μπαμπάς τρελαίνεται! Την επόμενη μέρα φεύγει απ' το σπίτι νωρίς για τη δουλειά και γυρίζει αργά το βράδυ ευτυχισμένος που μέχρι στιγμής ήταν ζωντανός! Μπαίνει στο σπίτι καλησπερίζει τη γυναίκα του και της λέει:
- Συγνώμη αγάπη μου, που άργησα αλλά είχα μια πολύ άσχημη μέρα...
Και η γυναίκα:
- Μιλάς εσύ; Εγώ τι να πω που πέθανε ο κουμπάρος μπροστά στην πόρτα μας;

Φοροδιαφυγή €2-10 εκατ. για 7 μεγαλοεπιχειρηματίες «έδειξε» η Λίστα Λαγκάρντ

list_lagarde
Φοροδιαφυγή από (τουλάχιστον) 2-10 εκατομμύρια ευρώ για εφτά μεγαλοεπιχειρηματίες που συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ εντοπίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες οικονομικού ελέγχου δρομολογώντας τις επόμενες κινήσεις σε βάρος τους.
Μεταξύ αυτών βρίσκονται μεγαλοεπιχειρηματίας που ασχολείται με τα δημόσια έργα, δυο επιφανή ονόματα που κατά το παρελθόν είχαν τεράστιες εταιρίες τροφίμων και ποτών, μεγαλοεπιχειρηματίας στο χώρο του εμπορίου, και ένας βιομήχανος, ενώ επίκειται εντός δεκαημέρου και η ολοκλήρωση του ελέγχου για συγγενικά τους πρόσωπα τα οποία επίσης βρίσκονταν στη λίστα ανεβάζοντας τα ποσά της απόκλισης κατά πολύ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι από τις αρμόδιες ΔΟΥ έχουν ήδη ολοκληρωθεί για τους 7 και άμεσα θα υποβληθούν οι μηνυτήριες αναφορές που συνέταξαν οι ΔΟΥ σε βάρος αυτών των προσώπων στους οικονομικούς εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρή καθώς και τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα, που επιβλέπει την έρευνα για τη λίστα, Γιάννη Δραγάτση.
Ανοίχτηκαν λογαριασμοί από 2000-2013
Η έρευνα για τα συγκεκριμένα πρόσωπα προηγήθηκε να μην υπάρχουν σκιές, λόγω της ιδιότητας και της επιχειρηματικής ισχύς τους, όχι κατ΄ ανάγκην για το μέγεθος των καταθέσεων στην HSBC. Η έρευνα έγινε, ως εξής:

- Το ποσό που βρέθηκε να έχουν στην HSBC της Ελβετίας το 2006 λειτούργησε ως αφετηρία. - Ανοίχτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί από το 2000-2013 και στη συνέχεια συγκρίθηκαν με τις φορολογικές τους δηλώσεις το ίδιο διάστημα.
Όλοι εντοπίστηκαν με αποκλίσεις που εκτιμάται ως φοροδιαφυγή από 2-10 εκατομμύρια, αλλά το ποσό αυτό πιθανόν θα αυξηθεί κατά πολύ όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και στα συγγενικά τους πρόσωπα. Όπως μάλιστα έλεγε πηγή από τις υπηρεσίες οικονομικού ελέγχου για πολλούς από τους ελεγχόμενους ισχύει ότι «καλύτερα να δήλωναν εξ αρχής το ποσό που είχαν στην HSBC γιατί τώρα θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά».
Διώξεις;
Όλοι οι εμπλεκόμενοι κλήθηκαν ήδη από τις ΔΟΥ και έδωσαν εξηγήσεις ενώ τώρα η υπόθεση θα φτάσει στους οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι πιθανόν με βάσει την δικαστηριακή πρακτική θα απαγγείλουν κατηγορίες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα. Βέβαια αν προχωρήσουν στην καταβολή του οφειλόμενου φόρου (που με τις προσαυξήσεις μπορεί να φτάνει το 50% της απόκλισης) ουσιαστικά θα λήξει η ποινική εμπλοκή τους.

Σχέδιο: " Ξένο - Κράτος "

Tα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται μετά το κυνήγι, μετά το σεξ και μετά τα στρες τεστ των τραπεζών.
Το λέω κι από δω. Οι τράπεζες είναι εξίσου δυνατές με την Ελλάδα. Το ’πε ο πρωθυπουργός, τι δεν καταλαβαίνετε;
Αμέσως πήρε μπρος η μηχανή. Οι κατασχέσεις κατοικιών δεν γίνονται σε 100 δόσεις αλλά σε μία, αν δεν πληρωθεί εντός 5 ημερών όλο το ποσόν!
Κατασχέσεις μέσω πώλησης των δανείων σε ξένες τράπεζες ή μέσω θυγατρικών...

με ξένο όνομα, για να μην καταλάβουμε ότι είναι Katasxesis bank ή Kleftonbank.
Ο Δένδιας, διάβασα, πάει να καθαρίσει για τα δάνεια των επιχειρηματιών. Οπου «καθαρίσει» βλέπε να τα σβήσει. Ανέλαβε ο ξεσκέπαστος, γιατί είναι ληγμένα δάνεια, όπως λέγαμε παλιά ληγμένα δακρυγόνα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ντινόπουλος πήγε στις περιοχές που επλήγησαν ή πνίγηκαν με εντολή πρωθυπουργού για να τον ενημερώσει στις Βρυξέλλες. Δηλαδή, αν δεν του το ζητούσε ο Σαμαράς, δεν θα πήγαινε. Στα τέτοια του τι γινόταν. Αλλά έπεσε το τηλεφώνημα.
Ρεσιτάλ έδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Αφού ο Σήφης ο κροκόδειλος από Ρεθυμνιώτης έγινε Κοκκινιώτης και Νικαιώτης, η Υπηρεσία μάς έδωσε μια μέρα μετά οδηγίες πώς να προστατευτούμε όταν έχουμε πλημμύρες!
Σε καλό βγήκε του Ντινόπουλου που πήγε στο Περιστέρι. Αποθεώθηκε. Είχε σταματήσει η βροχή, αλλά νόμιζε ότι έβρεχε γιατί τον έφτυναν.
Πολύ σωστή και η τοποθέτηση Σαμαρά. Δεν καθάρισαν τα φρεάτια όσοι δήμοι είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, τα μπάζωσαν.
Φοβερή και η εμφάνιση της Ρένας Δούρου κατόπιν εορτής και βροχής πάνω στα δελτία ειδήσεων. Είχε προσέξει πιο πολύ το μαλλί της και από τη Βούλτεψη.
Στρες τεστ ήταν και για την κυβέρνηση αυτή η νεροποντή. Εφαρμόστηκε με επιτυχία για πρώτη φορά το σχέδιο επικίνδυνων καταστάσεων «Ξένο – Κράτος».
Χαμός με το τζακ ποτ στο τζόκερ. Πιο εύκολο είναι να πιάσεις το τζόκερ, παρά να μπεις στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Οι ουρές ήταν μεγαλύτερες από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.
Ο Ταμήλος είπε στο ραδιόφωνο να μην πληρώνει κανείς μέχρι τον Μάρτιο για να καταστούν οι δόσεις ληξιπρόθεσμες. Μεγάλε! Και πιο πολύ καιρό αν θες.
Δεν ήταν κι άσχημες οι πλημμύρες για την κυβέρνηση. Προέκυψαν οικονομίες κλίμακας:
1. Παρασύρθηκαν όλα τα σχολεία των δυτικών προαστίων και συγχωνεύτηκαν σε ένα.
2. Με τον ίδιο τρόπο συγχωνεύτηκαν όλα τα νοσοκομεία σε ένα. Εγινε ένα παθολογο-ορθοπεδικο-αιματολογο- καρδιολογο-παιδολογικο-κυτταρολογο-μαιευτηριο-ωτολαρυγγορολογικό Γενικό Νοσοκομείο.
Ολα τα νοσοκομεία δηλαδή σε ένα. Νοικοκυρεμένα.
 Του Λάκη Μπέλλου

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Αλλά εμείς τους ανεχόμαστε κι εσύ ψάχνεις το γιατί!

Άλλο ένα χαμένο καλοκαίρι...
Τριακόσια εκατομμύρια χωρίζουν τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από αυτές της Κομισιόν, σχετικά με το ελληνικό χρηματοδοτικό κενό του 2015 -που πάντως συμφωνούν ότι θα ξεπεράσει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα διπλά και βάλε, θα χρειαστούν για ολόκληρη τη διετία 2015-16. Οι διάφορες εκτιμήσεις κυμαίνονται από 25 έως 30 δισεκατομμύρια, για τη διετία που έρχεται, χωρίς να συνυπολογίζεται το γεγονός ότι η φοροδοτική ικανότητα του ραγιά όχι μόνο είναι πεπερασμένη, αλλά, επιπρόσθετα, είναι και εξαντλημένη.
Δύο ντουζίνες Ο.Π.Α.Π. θα έπρεπε να είχαμε διαθέσιμους, να τους εκποιήσουμε σε πρωθυπουργικούς γνωστούς και φίλους, ώστε να συγκεντρωθούν οι ισοδύναμοι πόροι που εκτιμάται ότι θα λείπουν από τον δημόσιο κορβανά μας, μόνο για το 2015!
Άλλους τόσους κι ακόμα ίσως περισσότερους για το 2016!!
Δεν μπορείς να κρύβεσαι για πάντα πίσω από λογιστικές αλχημείες και το ξέρομε. Όμως, επιμένουμε να τους ανεχόμαστε, λες κι όλα αυτά δεν είναι γνωστά από παλιά, λες κι οι ρήτρες αυτόματης προσαρμογής δεν είναι παλαιόθεν συνομολογημένες -απασφαλισμένες χειροβομβίδες στα χέρια μας, έτοιμες να εκραγούν οποτεδήποτε, προκειμένου να ταΐζεται με τις σάρκες μας ένα χρέος που είναι ύποπτο, επειδή δεν έχει ελεγχθεί και ειδεχθές, επειδή είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί. Τα ξέρομε όλα αυτά από παλιά και όλο τα λέμε και τα αναχαράζομε. Αλλά τους ανεχόμαστε κι εσύ ψάχνεις το γιατί! 
Λες και πιστεύει κανείς τις ασκήσεις επιστημονικής φαντασίας που κάνουν οι ακριβοπληρωμένοι αναλυταράδες και οι άλλοι ανεκδιήγητοι αληταράδες που θρονιασμένοι στα δροσερά γραφεία τους, μπροστά από τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές, υποθέτουν ότι τα εθνικά μας εισοδήματα -λες και θα μυγιαστούν- ξέφρενα και ξαφνικά θ' αρχίσουν να καλπάζουν. 
Ανερυθρίαστα υπολογίζουν ότι τα πλεονάσματα θα τρέχουν από τα μπατζάκια μας μέσα στα επόμενα χρόνια μόνο και μόνο για να δικαιολογούν αμέσως μετά τις διατυπώσεις των, την αποτυχία των προβλέψεών τους, με «ισοδύναμες» εντολές για ακόμα μικρότερους μισθούς, για ακόμα πενιχρότερες συντάξεις, για ακόμα λιγότερα σχολεία, για ακόμα χειρότερα νοσοκομεία, για ακόμα πιο άδικη και επαχθέστερη φορολογία. 
Οικονομικά μοντέλα που με την εξασφαλισμένη αποτυχία τους, παράγουν μόνο θλίψη, δάκρυα και αίμα, σε έναν ατέρμονο φαύλο κύκλο οδύνης, παραίτησης και αποδοχής του μοιραίου. 
Πηγή: My Pillow Book

Όλα σε δόσεις, το αφεντικό τρελάθηκε!

 Διαβάζοντας την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας   για τη ρυθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ειδικά την πρώτη παράγραφο , πίστεψα πως ζω σε άλλη χώρα  αναφορικά με τα αναπτυξιακά επιτεύγματα. Για του λόγου το αληθές ρίξτε μια ματιά κι εσείς στο αιτιολογικό  κομμάτι της εισήγησης:
 Τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και η σταδιακή ελάφρυνση των φορολογουμένων αποτελούν προτεραιότητα...

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ακτινογραφία των τραπεζικών καταθέσεων στην Ελλάδα (2001-2014)



Παρατηρώντας κανείς το διάγραμμα των τραπεζικών καταθέσεων (νοικοκυριών, μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και γενικής κυβέρνησης) φαίνεται πως από το 2004 έως το 2010 και την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα, τα νοικοκυριά είχαν διπλασιάσει σχεδόν τις τραπεζικές καταθέσεις τους (από 100 δισ. ευρώ σε 200 δισ. ευρώ). Ενώ παρατηρείται ανάλογη αύξηση, κατά την ίδια χρονική περίοδο και στις επιχειρήσεις, εντούτοις τα μεγέθη είναι πολύ μικρότερα.
Φυσικά με τον ερχομό της κρίσης το 2010 και μέχρι σήμερα βλέπουμε πως το 80% του ποσού αυτού των 200 δισ. ευρώ των καταθέσεων των νοικοκυριών έχει σχεδόν εξανεμιστεί. Ανάλογη κίνηση και στις καταθέσεις των επιχειρήσεων αλλά όχι της γενικής κυβέρνησης, οι καταθέσεις της οποίας συνεχώς αυξάνονται, ειδικά από το 2013 και έπειτα.
-

Ανάλυση των καταθέσεων των νοικοκυριών

Αναζητώντας τις επιμέρους κατανομές των καταθέσεων των νοικοκυριών, κατά την ίδια χρονική περίοδο, παρατηρούμε πως ενώ μέχρι το 2005 οι καταθέσεις ταμιευτηρίου των νοικοκυριών αυξάνονταν, έκτοτε και με εξαίρεση μόνο την περίοδο 2009-2010, συνεχώς μειώνονται, έχοντας φτάσει πλέον σε επίπεδα προ του 2001. Η μεγάλη άνοδος των καταθέσεων των νοικοκυριών, εξηγείται βάσει του διαγράμματος από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στην εκρηκτική άνοδο την περίοδο 2004 – 2010 των προθεσμιακών καταθέσεων. Έτσι ενώ αυτές κυμαίνονταν μέχρι το 2004 στα επίπεδα των 20 δισ. ευρώ, έκτοτε πήραν την ανιούσα φτάνοντας το 2009 στο ποσό των 120 δισ. ευρώ.
 Τα ρέπος ενώ βρίσκονταν την περίοδο 2001 – 2003 στο επίπεδο των 20 δισ. ευρώ, έχουν πλέον εξαλειφθεί και οι καταγραφές δεν ξεπερνούν τον μονοψήφιο αριθμό από το 2006 μέχρι και σήμερα.
Μικρές μεταβολές και στους λογαριασμούς όψεως των νοικοκυριών όπου ενώ σημειώνεται μείωση από την περίοδο της κρίσης και μετά εντούτοις δεν είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη.
Τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα (2001 - 2014)

 Κατανομή των καταθέσεων των φυσικών προσώπων

Αυτό που έχει αξία να σημειωθεί και να αναφερθεί είναι η κατανομή των καταθέσεων των φυσικών προσώπων. Η τελευταία καταγραφή έρχεται από το 2012 – προ της ανάληψης της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου όπου τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Έτσι η κατανομή έχει ως εξής:
από 0 έως 2.000 ευρώ – διέθετε το 81,5% των λογαριασμών των φυσικών προσώπων
από 2.001 έως 10.000 ευρώ – διέθετε το 11,3% των λογαριασμών
από 10.001 έως 50.000 ευρώ – διέθετε το 5,9% των λογαριασμών
από 50.001 έως 100.000 ευρώ – διέθετε το 0,9% των λογαριασμών και τέλος
άνω των 100.001 ευρώ – διέθετε το 0,4% των λογαριασμών
Κατανομή καταθέσεων (2012) Ελλάδα

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

«Παρεισέφρησε» τροπολογία που καταργεί τη Διαύγεια.

Να αποσυρθεί διάταξη που συμπεριελήφθη σε υπουργική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, ζήτησε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Πρόκειται για τροπολογία η οποία είχε κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που καθιερώνει την αρχή της ανοιχτής διάθεσης και περαιτέρω χρήσης εγγράφων και πληροφοριών του δημοσίου.
Η διάταξη της τροπολογίας που ανακοινώθηκε από την Εύη Χριστοφιλοπούλου ότι αποσύρεται, προβλέπει ότι πράξεις ανάληψης υποχρέωσης δαπάνης και σχετικές ανακλητικές αποφάσεις των διατακτών που έχουν εκδοθεί αποκλειστικά μέχρι 30.09.2014, ισχύουν από την ημερομηνία έκδοσης τους, ανεξάρτητα από τον χρόνο ανάρτησης αυτών στο διαδίκτυο (Πρόγραμμα "Διαύγεια").
Η τροπολογία εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη (σ.σ. το υπουργείο Οικονομικών ήταν επισπεύδον στην κατάθεση της τροπολογίας), υπογράφεται και από συναρμόδιους υπουργούς ανάμεσα στους οποίους και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως όμως εξήγησε η κ. Χριστοφιλοπούλου, έχοντας δίπλα της τον κ. Μητσοτάκη, η διάταξη αυτή παρεισέφρυσε από λάθος στην συγκεκριμένη τροπολογία και επειδή δεν διαπνέεται από πνεύμα της Διαύγειας που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα αποσυρθεί.
Η απόσυρση, όπως ενημέρωσε η κ. Χριστοφιλοπούλου, θα γίνει από το υπουργείο Οικονομικών. Όπως εξήγησε η υφυπουργός, πρόθεση του υπουργείου ήταν να ρυθμίσει το θέμα της μεταφοράς μαθητών, αλλά σε μια περίοδο που προωθείται η Διαύγεια και για τις ΜΚΟ τίθεται εν αμφιβόλω το συγκεκριμένο σημείο.
«Παρεισέφρησε από λάθος, παράγραφος σε τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία έθετε με τη διατύπωσή της εν αμφιβόλω το πρόγραμμα "Διαύγεια" για την αντιμετώπιση σοβαρού προβλήματος που αφορούσε τη μεταφορά μαθητών. Το συγκεκριμένο σημείο της τροπολογίας, δεν προωθεί το πρόγραμμα "Διαύγεια", κάτι που εμάς στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μας βρίσκει απολύτως αντίθετους» δήλωσε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με την απόσυρση διάταξης τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τα «Ανοιχτά Δεδομένα», που συζητείται στη Βουλή.
«Για τον λόγο αυτό θα έρθει το υπουργείο Οικονομικών να αποσύρει τη συγκεκριμένη παράγραφο της σχετικής τροπολογίας» σημείωσε η κ. Χριστοφιλοπούλου.
Πηγή: news.gr

Ολγα Γεροβασίλη: "Σοβαρός κίνδυνος για τους βιοκαλλιεργητές εξαιτίας των τεράστιων καθυστερήσεων στη απόδοση των ενισχύσεων προηγούμενων ετών".

Η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, κατέθεσε, μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ερώτηση προς τον κ. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα "Σοβαρός κίνδυνος για τους βιοκαλλιεργητές εξαιτίας των τεράστιων καθυστερήσεων στη απόδοση των ενισχύσεων προηγούμενων ετών".
Στην ερώτηση αναφέρεται:
Απλήρωτοι συνεχίζουν να παραμένουν όσοι καλλιεργητές εντάχθηκαν στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας τα προηγούμενα έτη. Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων του μέτρου 214 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 δεν έχουν λάβει εδώ και τρία χρόνια τις προβλεπόμενες ενισχύσεις από τα σχετικά προγράμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απευθυνθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια για την επίλυση του ζητήματος, στα πλαίσια ερωτήσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου, χωρίς να λάβει καμία απολύτως απάντηση (αναπάντητες ερωτήσεις 1117/129-16.7.2014 και 13161-13.7.2013).
Σήμερα, πολλοί δικαιούχοι βιοκαλλιεργητές κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παραγωγής, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τις εταιρίες πιστοποίησης, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων. Η αδυναμία αυτή οφείλεται στις τεράστιες καθυστερήσεις από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ότι αφορά την απόδοση των ενισχύσεων προηγουμένων ετών, οι οποίες αφορούν ακόμα και οφειλές από το 2012.
Επειδή η ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας οφείλει να αποτελεί στρατηγικό στόχο της Πολιτείας.
Επειδή οι βιολογικές καλλιέργειες χαρακτηρίζονται από το αυξημένο κόστος παραγωγής.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :
Τι προτίθεται να πράξει ώστε να εξομαλυνθεί άμεσα ο ρυθμός καταβολής των οφειλομένων ενισχύσεων στους αγρότες δικαιούχους γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων βιολογικής γεωργίας;

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Οι δικαστές καλούν τους φορολογούμενους να προσφεύγουν στα δικαστήρια και προτείνουν να αρθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της ενδικοφανούς προσφυγής για τις υποθέσεις μέχρι 3.000 ευρώ

H Ένωση Διοικητικών Δικαστών με σημερινή ανακοίνωσή της Οι δικαστές καλούν τους φορολογούμενους να προσφεύγουν στα δικαστήρια για τις φορολογικές διαφορές τους. Η ένωση επισημαίνει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να «απεμπολούν το δικαίωμά τους σε δικαστική προστασία».

Διαθέσιμη η εφαρμογή στο TAXISnet για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Η εφαρμογή “Υπηρεσία Χορήγησης Επιδόματος Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης” για νέες αιτήσεις, είναι διαθέσιμη από σήμερα 21/10/2014.

Σιγουρατζίδικες επενδύσεις

Επιτέλους, πήρε το Νόμπελ Οικονομίας και ένας οικονομολόγος (Ζαν Τιρόλ) που δεν ανήκει στη σχολή του επιθετικού νεοφιλελευθερισμού. Τα τελευταία χρόνια, με ελάχιστες εξαιρέσεις, βραβεύτηκαν καθηγητές που αποθέωναν την αγορά και προέτρεπαν τις κυβερνήσεις να μην παρεμβαίνουν στα οικονομικά πράγματα, γιατί όλα μπορεί να τα ρυθμίσει επωφελώς για την κοινωνία το αόρατο χέρι της αγοράς. Βεβαίως, οι ίδιοι άνθρωποι, όταν μεγάλες και συστημικές τράπεζες απειλήθηκαν με κατάρρευση, κάλεσαν τα κράτη (δηλαδή το ορατό χέρι) να παρέμβουν για να τις κρατήσουν στη ζωή γιατί έτσι θα σώζονταν και οι οικονομίες. Οι δεξιές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις έπραξαν το «καθήκον» τους και κοινωνικοποίησαν τις ζημιές, χωρίς βεβαίως να πειράξουν τις σχέσεις ιδιοκτησίας και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να ακουμπήσουν τις εξωφρενικές αμοιβές των στελεχών. Οπως γίνεται συνήθως στον καπιταλισμό-καζίνο, άλλοι πλήρωσαν και άλλοι ευνοήθηκαν. Ο Γάλλος νομπελίστας Ζαν Τιρόλ έχει υποστηρίξει ανοιχτά ότι το κραχ του 2008 και η κρίση ήταν συνέπεια των αναποτελεσματικών θεσμών εποπτείας του τραπεζικού τομέα. Με την άποψη αυτή έχουν συνταχθεί πολλοί ειδικοί, ωστόσο η συζήτηση για τη δημιουργία μηχανισμών ελέγχου είναι ακόμη στο αρχικό στάδιο, εξαιτίας της λυσσαλέας αντίδρασης από την πλευρά των ελίτ του χρήματος που έχουν ισχυρές προσβάσεις στην πολιτική τάξη και την αμέριστη συμπαράσταση των οργανικών διανοούμενων του συστήματος, οι οποίοι αναλαμβάνουν να λουστράρουν τη θεωρία του μονόδρομου. Ενα τμήμα της εργασίας του Ζαν Τιρόλ αφορά τα καρτέλ. Εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, γιατί σχεδόν παντού στη Δύση έχουμε συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και πέρασμα των μεγάλων φυσικών μονοπωλίων στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών.
 Τι μας λένε συστηματικά και επί χρόνια οι ντόπιοι οπαδοί του νεοφιλελευθερισμού; Οτι η Ελλάδα είναι η τελευταία εστία του υπαρκτού σοσιαλισμού (!) στην Ευρώπη γιατί έχει μεγάλο, σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος και γιατί δεν προχωράνε οι ιδιωτικοποιήσεις, που είναι κανόνας στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης. Εδώ και μια εικοσαετία έχουν ξεκινήσει οι παρεμβάσεις στο πεδίο αυτό, που στεγάζονται υπό τον κομψό και αθώο ιδεολογικά τίτλο «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Ιδιαίτερα όμως την περίοδο του μνημονίου και υπό την πίεση των ξένων δανειστών, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έχει βγάλει στο σφυρί φιλέτα του Δημοσίου με το επιχείρημα ότι έτσι θα εξοικονομηθούν πόροι που θα διατεθούν για κοινωνική πολιτική και θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην οικονομία, αφού στη θέση του κρατικού μονοπωλίου θα εγκατασταθούν ιδιώτες και το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα είναι φτηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες. Το ένα ψέμα μετά το άλλο. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τις ιδιωτικοποιήσεις, κατά κανόνα πολύ λιγότερα από την πραγματική αξία των επιχειρήσεων που εκποιούνται, πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ την ίδια στιγμή οι δημόσιες δαπάνες μειώνονται θεαματικά, με συνέπεια η Παιδεία και η Υγεία να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Επίσης, όπως έχει φανεί, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, η ιδιωτικοποίηση απλώς αντικαθιστά το δημόσιο μονοπώλιο με το ιδιωτικό και οι κυβερνήσεις σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν να χρηματοδοτούν τους ιδιώτες επενδυτές αντί να συμβαίνει το αντίθετο.
 Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Κόλιν Κράουτς θέτει δύο ερωτήματα: «Μια ιδιωτικοποίηση θα δημιουργήσει πραγματικό ανταγωνισμό, από τον οποίο θα επωφεληθούν οι καταναλωτές; Και ο ιδιωτικός τομέας θα παράσχει χρηματοδότηση, η οποία δεν θα απαιτεί πρόσθετη κυβερνητική υποστήριξη; Εάν η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι “ναι”, τότε υπάρχουν μικρά περιθώρια για να εναντιωθούμε στην ιδιωτικοποίηση. Ωστόσο, πολύ συχνά είναι πολύ δύσκολο για τους θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων να δώσουν πειστικά μια καταφατική απάντηση» («Εφ.Συν.», 27-7-2013). Συνέβη στη Μ. Βρετανία της Μάργκαρετ Θάτσερ, συμβαίνει και στην Ελλάδα των Σαμαρά – Βενιζέλου. Ο ΟΠΑΠ, κερδοφόρος οργανισμός, πέρασε σε ιδιώτες και το κρατικό μονοπώλιο αντικαταστάθηκε από ιδιωτικό μονοπώλιο. Στο λιμάνι του Πειραιά το κράτος παραχωρεί την εξουσία του στην COSCO. Η δεσπόζουσα θέση του Δημοσίου στο νερό και την ενέργεια πολιορκείται από πανίσχυρα συμφέροντα, με την κυβέρνηση να παίζει τον ρόλο της πέμπτης φάλαγγας. Πουλάνε τα περιφερειακά αεροδρόμια και ταυτοχρόνως δίνουν προίκα στους υποψήφιους αγοραστές, αφού θα επιβληθεί κεφαλικός φόρος από 14,5 έως 20 ευρώ ανά επιβάτη κατά τα πρότυπα του «σπατόσημου». Μ’ άλλα λόγια, εγγυάται το κράτος σταθερή κερδοφορία στους ιδιωτικούς ομίλους που θα έχουν την εκμετάλλευση των αεροδρομίων για 30 έως 50 χρόνια. Χωρίς ρίσκο και με εξασφαλισμένα τα κέρδη σε βάθος χρόνου, ο καθένας μπορεί να γίνει επενδυτής. Αρκεί φυσικά να έχει τις άκρες του στην «κυβέρνηση σωτηρίας». Αυτό το μοντέλο δεν παραπέμπει φυσικά στον υπαρκτό σοσιαλισμό, αλλά στον αρπακτικό καπιταλισμό, που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι και κρατικοδίαιτος.
 Του Τάσου Παππά

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ!


Οργιο σπατάλης και κακοδιαχείρισης στην ΠΑΣΕΓΕΣ αποτυπώνεται στο πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου.

ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ: «Να συμπεριλάβετε στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου τα ζητήματα Λειτουργίας και αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου»



κ. Πρόεδρε,
Σας παρακαλούμε να συμπεριλάβετε στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, το παρακάτω θέμα:

ΘΕΜΑ: «Ζητήματα Λειτουργίας και αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής του
Περιφερειακού Συμβουλίου»
Η παράταξή μας «Ήπειρος Ανατροπής» με επικεφαλής τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, από την ανάληψη των καθηκόντων της στις αρχές Σεπτέμβρη έχει εντοπίσει και αναδείξει στα Όργανα της Περιφέρειας, όπως και δημόσια, σοβαρά προβλήματα που άπτονται της λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά και προβλήματα που σχετίζονται με τις αποφάσεις αυτές καθ’ εαυτές της Οικονομικής Επιτροπής.
Υπέρβαση αρμοδιοτήτων από την Περιφερειακή Αρχή, έλλειψη επαρκούς και έγκαιρης ενημέρωσης των μελών της επιτροπής, πρακτικές της Περιφερειακής Αρχής που δημιουργούν εμπόδια στην απρόσκοπτη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής και τελικά υφαίνουν ένα αδιαφανές και βαθιά αντιδημοκρατικό πλαίσιο που προσβάλλει τους Ηπειρώτες.
Αυτή η τακτική της Περιφερειακής Αρχής έρχεται σε αντίθεση με τη λαϊκή απαίτηση για ξερίζωμα των πρακτικών που με ευθύνη των κομμάτων που κυβέρνησαν, καθώς και των τοπικών τους παραγόντων, έφτασαν τη χώρα μας στο χείλος της καταστροφής και στο καθεστώς πλήρους υποτέλειας.
Πιο συγκεκριμένα, είναι αδιανόητο η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής να γίνεται στο γραφείο του Περιφερειάρχη γύρω από ένα μικρό τραπέζι, που είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσει κανείς το αρχείο του, λες και πρόκειται για θεωρητική σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων.
Η συγκεκριμένη αίθουσα είναι τόσο μικρή, που δεν επιτρέπει στα μέλη της να ασκήσουν τα καθήκοντά τους με αξιοπρέπεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι δε δίνεται πρακτικά η δυνατότητα στα μέλη της Επιτροπής ούτε να σημειώσουν κάτι προσωπικό ούτε να ανοίξουν τους φακέλους τους, ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν τις εισηγήσεις της Περιφερειακής Αρχής.
Επίσης, η εμμονή του Περιφερειάρχη να γίνεται η συνεδρίαση στο μικρό του γραφείο εμποδίζει την παρακολούθηση των εργασιών της Επιτροπής ακόμα τόσο από τα αναπληρωματικά μέλη (για ευνόητους λόγους πλήρους ενημέρωσης) όσο και από τους απλούς πολίτες, που και δικαίωμα τους είναι, αλλά και η Περιφερειακή Αρχή θα έπρεπε να ενισχύει με κάθε τρόπο. Η τακτική αυτή αποτελεί σοβαρό δημοκρατικό παράπτωμα, εμποδίζει τον κοινωνικό έλεγχο των πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής από τους πολίτες και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι επικλήσεις και οι όρκοι στη δημοκρατία δεν μπορεί να μένουν μόνο στα χαρτιά ή να γίνονται μόνο προεκλογικά.
Θέματα που σχετίζονται άμεσα με το προηγούμενο είναι η κοινοποίηση της ημερήσιας διάταξης και των εισηγήσεων της Οικονομικής Επιτροπής μόνο δύο μέρες νωρίτερα από την ημέρα συνεδρίασης, η απουσία των υπηρεσιακών εισηγητών από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, η μη δημόσια ανάγνωση των βασικών σημείων των εισηγήσεων, καθώς και η εισαγωγή πολλών θεμάτων την τελευταία στιγμή.
Η κοινοποίηση της ημερήσιας διάταξης μόλις δύο μέρες νωρίτερα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής δεν επιτρέπει στα μέλη της να ασκήσουν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τα καθήκοντα τους, τα οποία έχουν ορκιστεί να επιτελούν με γνώμονα το συμφέρον του λαού. Δε τους δίνεται η δυνατότητα να ασκήσουν τον πρέποντα έλεγχο, να εντοπίσουν προβληματικά σημεία των εισηγήσεων και να βοηθήσουν, ώστε να παρθεί η ορθότερη απόφαση για το συμφέρον των Ηπειρωτών. Ακόμα όμως και σε αυτές τις δύο μέρες η Περιφέρεια δημιουργεί προσκόμματα στην ενημέρωση των μελών της Επιτροπής.
Παράλληλα, σοβαρό θέμα διαφάνειας αποτελεί η απουσία των εισηγητών από τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας και η μη δημόσια ανάγνωση των βασικών σημείων των εισηγήσεων. Η τακτική αυτή έχει ως δυσάρεστη συνέπεια τα μέλη να μην μπορούν να ενημερωθούν για σημαντικές πλευρές των εισηγήσεων και για τη σκοπιμότητα ορισμένων επιλογών, με αποτέλεσμα η διαδικασία των συνεδριάσεων της Επιτροπής να έχει τυπικό-διαδικαστικό μόνο χαρακτήρα και ουσιαστικά να αποτελεί όργανο επικύρωσης προειλημμένων αποφάσεων.
Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση επιδεινώνει η εισαγωγή πολλών θεμάτων την τελευταία στιγμή. Η δικαιολογία  για το δήθεν επείγον και έκτακτο χαρακτήρα κάποιων θεμάτων θα είχε βάση, αν περιοριζόταν σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως δείχνει την αδυναμία της Περιφερειακής Αρχής να ασκήσει με σοβαρότητα και προγραμματισμό τα καθήκοντα για τα οποία την εξέλεξε ο λαός της Ηπείρου.
Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας και διαφάνειας στη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής, με συνέπεια να δημιουργούνται οι συνθήκες για λήψη εσφαλμένων αποφάσεων, αποφάσεων που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον, που εκπέμπουν την εικόνα ότι ευνοούν συγκεκριμένους επιχειρηματίες, που ενισχύουν το πελατειακό κράτος των κομμάτων που συγκυβερνούν μέσω των τοπικών τους «ανεξάρτητων» παραγόντων.
Άλλωστε, και η στάση της προηγούμενης περιφερειακής αξιωματικής αντιπολίτευσης στα θέματα αυτά, τα οποία ουσιαστικά δεν έθιξε τέσσερα ολόκληρα χρόνια, δείχνει την πλήρη και ουσιαστική ταύτιση του ΠΑΣΟΚ στις πρακτικές του πελατειακού κράτους και της αδιαφάνειας.
Οι παραπάνω εκτιμήσεις μας ενισχύονται από το γεγονός ότι η Περιφερειακή Αρχή αρνείται συστηματικά να προχωρήσει στην τήρηση μαγνητοφωνημένων πρακτικών. Το επιχείρημα του κόστους της απομαγνητοφώνησης δεν μπορεί να αποτελέσει πειστική δικαιολογία, καθώς μπορούν να αναζητηθούν πληθώρα οικονομικών και τεχνικών λύσεων. Αντίθετα, τις εκτιμήσεις μας επιβεβαιώνει η εκ των υστέρων συμπλήρωσή των πρακτικών με τυποποιημένες τοποθετήσεις ή με τοποθετήσεις που  δεν ακούγονται δημόσια στη συνεδρίαση της επιτροπής.
Όλα τα παραπάνω θίγουν την ουσία της διαφανούς λειτουργίας της επιτροπής του ουσιαστικού δημοσίου ελέγχου και δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν τη μη ορθολογική αξιοποίηση των πόρων.
Με τον ελληνικό λαό να υποφέρει, με χιλιάδες να έχουν αυτοκτονήσει, με εκατομμύρια Έλληνες να έχουν χάσει τη δουλειά τους, να στερούνται ακόμα και τα προς το ζην, με εκατοντάδες χιλιάδες να μη μπορούν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, με εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους να  αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους δε νομιμοποιείται κανείς να συνεχίζει να δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν τη διαιώνιση των αιτιών που συντέλεσαν και έφτασαν αυτόν το λαό και αυτό τον τόπο σε αυτή την κατάσταση.
Και σε αυτό το σημείο ερχόμαστε στη βασικότερη πλευρά της λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής, που δεν είναι άλλη από τις αποφάσεις της.
Το πρώτο θέμα που θεωρούμε σοβαρό είναι αυτό των απευθείας αναθέσεων. Θεωρούμε ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να περιοριστεί στα άκρως απαραίτητα, να διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης των επαγγελματιών και του δημοσίου ελέγχου μέσω δημοσιοποίησης των ονομάτων των αναδόχων. Ένας ολοκληρωμένος προγραμματισμός των έργων και των αναγκών της Περιφέρειας μπορεί να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή.
Ανάλογο με το προηγούμενο θέμα είναι αυτό που αφορά τη κάλυψη των νομικών αναγκών της Περιφέρειας και η εμμονή στη συνεργασία της Περιφερειακής Αρχής με συγκεκριμένο Νομικό Σύμβουλο της Αθήνας. Τα ποσά που διαθέτει η Περιφέρεια για το σκοπό αυτό δεν είναι αμελητέα για αυτό και απαιτείται πιο συνολική και οικονομικότερη προσέγγιση του θέματος. Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης όλων των νομικών καθώς και η συνεργασία με τους αντίστοιχους Δικηγορικούς Συλλόγους είναι πλευρές που θα πρέπει να υιοθετεί η πρακτική της Περιφέρειας.
Το επόμενο πρόβλημα που εντοπίζουμε σχετίζεται με την μη αποδεκτή από την παράταξή μας πρακτική της Περιφερειακής Αρχής στο θέμα της εκτέλεσης των δημόσιων έργων. Η Περιφερειακή Αρχή με σχετική ευκολία υιοθετεί την  πρακτική των συνεχών παρατάσεων και αναθεωρήσεων των δημόσιων έργων και των προϋπολογισμών τους, με αποτέλεσμα να πληρώνονται πανάκριβα αρκετά έργα. Οι αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών των δημόσιων έργων σε ορισμένες περιπτώσεις εκμηδενίζουν και την όποια έκπτωση είχαν προσφέρει οι μειοδότες στο διαγωνισμό. Η πρακτική αυτή νοθεύει την ουσία του ανταγωνισμού στο όνομα του οποίου, κατά τα άλλα η Περιφερειακή Αρχή, ορκίζεται πίστη και προσήλωση. Ως παράταξη θεωρούμε ότι έργα που συνοδεύονται από σοβαρή αναθεώρηση προϋπολογισμού να παραπέμπονται για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναβαθμίζοντας έτσι και το ρόλο του.
Είναι γνωστό ότι η Περιφέρεια με άμεσο ή έμμεσο τρόπο ενισχύει αρκετούς Δήμους. Χωρίς να είμαστε αντίθετοι στη βοήθεια της Περιφέρειας σε ειδικές περιπτώσεις αναγκών των Δήμων, παρόλο που δεν είναι ευθύνη και υποχρέωσή της, θεωρούμε ότι η διαφάνεια και η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των Δήμων πρέπει να διέπει τέτοιου είδους ενέργειες. Δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν αντιλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο τα ζητήματα αυτά. Χαρακτηριστική περίπτωση η ενίσχυση του Δήμου Ζίτσας με 50.000 ευρώ την οποία θεωρούμε επιλεκτική και όχι διαφανή. Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο κανόνων και κριτηρίων, μέσα από το οποίο θα ενισχύονται, στις ειδικές περιπτώσεις, όλοι οι δήμοι που έχουν ανάγκες και όχι επιλεκτικά κάποιοι.  Σε αντίθετη περίπτωση δημιουργείται εύλογα η υπόνοια ότι η ενίσχυση αξιοποιείται για τη δημιουργία πολιτικών και πελατειακών δεσμών της Περιφερειακής Αρχής με συγκεκριμένους Δήμους. Η συζήτηση τέτοιων θεμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τις παραπάνω αρχές το οποίο  και θα μπορούσε να εξετάζει τέτοιου είδους αιτήματα με διαφάνεια και ιεραρχώντας τις προτεραιότητες. Σε οποιαδήποτε περίπτωση θεωρούμε ότι οι δήμοι θα πρέπει να διεκδικήσουν τους πόρους που τους αναλογούν.  Στη κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να βρουν ουσιαστικό συμπαραστάτη το Περιφερειακό Συμβούλιο. Παράλληλα η Περιφέρεια θα πρέπει να αποφεύγει πρακτικές κατακερματισμού των πόρων και να εστιάσει την προσοχή της στην χρηματοδότηση και υλοποίηση ιδιαίτερης σημασίας αναπτυξιακού τύπου έργα.
Ένα σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει επίσης από τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις της Παράταξής μας έχει να κάνει με την πρακτική που ακολουθεί ο κ. Περιφερειάρχης στο θέμα της μίσθωσης ιδιωτικών μηχανημάτων για την αντιμετώπιση προβλημάτων βατότητας των δρόμων. Η μεταβίβαση του σχετικού δικαιώματος του Περιφερειακού Συμβουλίου στον Περιφερειάρχη φαίνεται να οδηγεί σε κατάχρηση του δικαιώματος αυτού κάτω από το μανδύα της συνεχούς επίκλησης έκτακτων αναγκών. Η πρακτική αυτή είναι ασύμφορη για το δημόσιο, και αδιαφανής. Η θέση της παράταξής μας είναι η αποφασιστική ενίσχυση του Δημόσιου Πυλώνα της Πολιτικής Προστασίας, ο δε ιδιωτικός τομέας να λειτουργεί επικουρικά. Για το σκοπό αυτό στην αρχή κάθε έτους θα πρέπει η Περιφερειακή Αρχή να προβαίνει σε πρόσκληση κατάθεσης προσφορών και διαθεσιμότητας  για την ανάθεση τέτοιων εργασιών σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών.
Το τελευταίο ζήτημα που ανέδειξε η περιφερειακή μας παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής» έχει σχέση με την παρουσία συνοδών στα σχολικά λεωφορεία. Η παράταξή μας έχει δεχθεί πολλές καταγγελίες για την απουσία συνοδών από τα σχολικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ κατά την περσινή σχολική χρονιά. Μετά την ανακίνηση του θέματος από την παράταξη μας είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες εμφανίστηκαν ξαφνικά οι συνοδοί στα σχολικά λεωφορεία. Μετά από αυτό ανακύπτει ένα σοβαρό θέμα έλλειψης ελέγχου από τη μεριά της Περιφέρειας για το κατά πόσο τα χρήματα που δίνονται πηγαίνουν στο σκοπό για τον οποίο δίνονται. Εμείς ως παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής» εκφράζοντας, κατά τη γνώμη μας, και το λαϊκό αίσθημα, ζητάμε από την Περιφερειακή Αρχή να ελέγξει τις καταγγελίες και να τεκμηριώσει κατά πόσο είναι βάσιμες ή όχι. Στο βαθμό που καταβλήθηκαν δημόσια κονδύλια για υπηρεσίες που δεν προσφέρθηκαν να απαιτήσει την επιστροφή των χρημάτων ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της τις παρατηρήσεις που καταγράφουμε και να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προστατευθεί τόσο η δημοκρατική και απρόσκοπτη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής και το δημόσιο συμφέρον μέσα από ουσιαστικό δημόσιο και υπηρεσιακό έλεγχο σε όλα τα έργα, σε όλες τις προμήθειες, σε όλες τις αναθέσεις.
Η παράταξη της «Ήπειρος Ανατροπής», δηλώνει ότι θα στηρίξει  οποιαδήποτε προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση, ενώ θα μας βρει απέναντί της εάν βασικά θέματα που θίγουμε στην παρέμβαση αυτή δεν αντιμετωπιστούν ανάλογα.
Ως απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Προτείνουμε:
·         Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.
·         Μαγνητοφώνηση των πρακτικών των συνεδριάσεων της  Οικονομικής Επιτροπής.
·         Παρουσία των υπηρεσιακών εισηγητών και παρουσίαση των βασικών πλευρών των εισηγήσεων.
·         Κοινοποίηση της ΗΔ και των εισηγήσεων σύμφωνα με όσα ισχύουν  για το Περιφερειακό Συμβούλιο.
·         Περιορισμό των απευθείας αναθέσεων σε άκρως επείγουσες περιπτώσεις. Στις υπόλοιπες αναθέσεις να προηγείται σύντομη πρόσκληση κατάθεσης προσφορών η οποία θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας σε συγκεκριμένη θέση και γνωστή στους επαγγελματίες της Περιοχής.
·         Δέσμευση της Περιφερειακής Αρχής για την ανάληψη πρωτοβουλίας πρόβλεψης στον επόμενο προϋπολογισμό ενίσχυσης των δημόσιων υποδομών  της Πολιτικής Προστασίας.
·         Διαφανής πρόσκληση κατάθεσης προσφορών και δέσμευση διαθεσιμότητας των κατόχων μηχανημάτων για την συμμετοχή τους σε εργασίες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.
·         Η Περιφερειακή Αρχή να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διαπιστώσει την ισχύ των καταγγελιών για μη ύπαρξη συνοδών την προηγούμενη σχολική χρονιά (2013-2014) στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Να ενημερώσει μετά τις ενέργειες το Περιφερειακό Συμβούλιο.
·         Έργα που συνοδεύονται από σοβαρή αναθεώρηση προϋπολογισμού να παραπέμπονται για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
·         Οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις Δήμων για ειδικές ανάγκες να αποφασίζονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Σας ευχαριστούμε
Ιωάννινα 20/10/2014
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Γεροβασίλη Όλγα
Τσίκαρης Βασίλειος
Μπασιούκας Κώστας
Πάϊκας Σπύρος
Γιολδάσης Βασίλειος
Ταπραντζή Τζένη
Γκούντας Κωνσταντίνος
Κωνής Δημήτριος
Πάνης Χαράλαμπος
Πάντος Παναγιώτης