Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Πόλεμος για το γάλα με λαγούς και κοκόρια!!

Σε κανονικό γαλακτοπόλεμο εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, με το Νίκο Ζήκο να κλέβει την παράσταση καθώς τόνισε ότι δεν έχουν θέση στο σώμα ούτε ο Περιφερειάρχης αλλά ούτε και ο βουλευτής Μιχάλης Κασσής.
Τον μεν πρώτο τον χαρακτήρισε λαγό της Κυβέρνησης ενώ για τον κ. Κασσή ανέφερε ότι επί μέρες παρίστανε τον κόκορα στα τηλεοπτικά κανάλια και στη βουλή έγινε φραγκόκοτα.
 PERIFEREIAKO 12 2Η συζήτηση για το φρέσκο γάλα, η οποία έγινε κατόπιν εορτής, καθώς το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε, διεξήχθη σε υψηλούς τόνους.
Ο Περιφερειάρχης δέχθηκε ομαδικά πυρά για την πρόταση του «γάλα ημέρας με διάρκεια πέντε ημέρες» ενώ ο ίδιος την υπερασπίστηκε τονίζοντας ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τοπικών παραγωγών.
Ο κ. Καχριμάνης, για πολλοστή φορά, κατήγγειλε τις συστημικές ομάδες που δρουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και λειτουργούν σε βάρος της ανάπτυξης της χώρας ενώ υποστήριξε ότι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος που παραιτήθηκε από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού δεν την κατάλαβε.
Η συζήτηση άγγιξε και τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, με τον Βαγγέλη Αργύρη να υπερασπίζεται την απόφαση των Ενώσεων να πουλήσουν τις μετοχές τους και τον Περιφερειάρχη να υπενθυμίζει το σύμφωνο εμπιστευτικότητας μεταξύ της νέας ιδιοκτησίας και των Ενώσεων, υπονοώντας ότι η τωρινή απόφαση είναι συνέχεια κάποιας συμφωνίας που είχε προηγηθεί.
 Γράφτηκε από τον/την EpirusPost.gr

Θα πληρώσουν 28 εκατομμύρια για να πετάξουν τα λύματα στη θάλασσα… Ανάστατοι οι κάτοικοι στην παραλιακή ζώνη

Τα τραγικά λάθη που έχουν γίνει στο σχεδιασμό περιβαλλοντικών έργων στην Ήπειρο μάλλον δεν έχουν συνετίσει κανένα, με αποτέλεσμα να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν και σε ένα ακόμη, με δυσμενέστατες συνέπειες για μία μεγάλη περιοχή και μάλιστα από τις πιο τουριστικές.
ARTOLITIAΠρο πενταετίας περίπου ξεκίνησε ο σχεδιασμός για το έργο συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Ζαγόγγου και του οικισμού Λούτσας της Δημοτικής Ενότητας Φαναρίου.
 Η μελέτη ξεκίνησε από την Περιφέρεια Ηπείρου και στα διάφορα στάδια κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν διάφοροι φορείς, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Πρέβεζας, ο οποίος είναι και ο άμεσα ενδιαφερόμενος κι εμπλεκόμενος.
Οι διαδικασίες των εγκρίσεων ξεκίνησαν το 2011 και το 2014, δηλαδή μετά από τρία χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής που πίστευαν ότι θα λυθεί ένα μείζον πρόβλημα, διαπιστώνουν ότι βρίσκονται μπροστά στη δημιουργία ενός άλλου, πιθανόν και πιο σημαντικού.
Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, η μονάδα βιολογικού καθαρισμού προβλέπεται να κατασκευαστεί στην Καστροσυκιά ενώ τελικός αποδέκτης ορίζεται η παραλία Λεύκα, όπου εκεί θα οδηγούνται τα λύματα με υποθαλάσσιο αγωγό!!
Τα λύματα λοιπόν από όλη τη ζώνη θα οδηγούνται στην θάλασσα, κοντά στην παραλία Αρτολίθια, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας γνωμοδότησε θετικά για την εν λόγω μελέτη και την προτεινόμενη λύση, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση των κατοίκων και χωρίς οι ίδιοι να έχουν εκφράσει άποψη.
Το ακριβές σημείο του τελικού αποδέκτη βρίσκεται μεταξύ της παραλίας Λεύκα κι Αρτολίθια, κάτω από τη Μονή της Αγίας Πελαγίας, σε μία από καθαρές και παρθένες περιοχές της παραλιακής ζώνης.
Το πιο εξωφρενικό είναι ότι η συγκεκριμένη μελέτη ξεκίνησε προ Καλλικράτη, πριν δηλαδή η συγκεκριμένη περιοχή περάσει στο Δήμο Πρέβεζας και το ακόμη χειρότερο ότι άλλες λύσεις, πιο φιλικές προς το περιβάλλον, που υποδεικνύει σήμερα η επιστήμη αλλά και πιο οικονομικές για τους κατοίκους απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.
Το κόστος κατασκευής του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται στα 28 εκατομμύρια ευρώ και της ετήσιας λειτουργίας του ξεπερνά το μισό εκατομμύριο. Μισό εκατομμύριο που θα το καταβάλλουν οι τέσσερις χιλιάδες κάτοικοι της εν λόγω περιοχής.
Αξιοσημείωτο δε είναι ότι στην ίδια μελέτη δεν περιλαμβάνονται τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης, η κατασκευή των οποίων θα εκτοξεύσει το κόστος ακόμη περισσότερο.
Οι κάτοικοι της παραλιακής ζώνης της Πρέβεζας πάντως είναι πλέον ανάστατοι με τις εξελίξεις αυτές και έστω και τώρα ζητούν την επανεξέταση της μελέτης πριν περάσει στο στάδιο της κατασκευής, όπου πλέον τα πράγματα θα είναι μη αναστρέψιμα.
 Γράφτηκε από τον/την EpirusPost.gr

Η Ήπειρος βουλιάζει στην ανεργία, φτώχεια και υπανάπτυξη

Την ώρα που οι άλλες Περιφέρειες της χώρας σημειώνουν βήματα προόδου και χαράσσουν την προοπτική τους με συντονισμένους σχεδιασμούς, η Ήπειρος γυρίζει πίσω στο μακρινό παρελθόν βουλιάζοντας ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια, στην υπανάπτυξη και στην ανεργία με 30,4%. Αυτό πιστοποιείται όχι μόνο απ’ όσα ζούμε όλοι αλλά και από επίσημα στοιχεία της Eurostat που κατατάσσει την Ήπειρο στην τελευταία θέση μεταξύ των Περιφερειών της χώρας σ’ ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, με αρνητικό αντίκτυπο στην περαιτέρω πορεία της και όλων ημών φυσικά. Έτσι ηχούν ως κακόγουστο αστείο οι διαβεβαιώσεις της Περιφερειακής Αρχής και δη του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη ο οποίος επαίρεται για το… αναπτυξιακό έργο που παρήγαγε με τους συνεργάτες του και το οποίο υποτίθεται έχει οδηγήσει την Ήπειρο στην ευημερία, με διαχείριση 800 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ την τελευταία οκταετία, που προφανώς πήγαν «στράφι».
Σύμφωνα λοιπόν με την Eurostat, το μέσο εισόδημα των Ηπειρωτών το 2010 ήταν στα 13.700 ευρώ, για να μειωθεί το 2011 στα 12.800 ευρώ, με την αγοραστική δύναμη στο 55% του μέσου ευρωπαϊκού, ενώ ο δείκτης ποσοστού νέων επιχειρηματιών κατά το 2012 μετά βίας έφτανε στο 4% που είναι και ο χαμηλότερος της χώρας μας!
Οι αριθμοί λοιπόν είναι αδυσώπητοι και λένε ότι στην Ήπειρο το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ), σε όρους αγοραστικής δύναμης, με επιδεινούμενους όπως σημειώνεται δείκτες, σε σχέση με εκείνο του ευρωπαϊκού είναι 55%, της Θεσσαλίας 56%, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 57%, Δυτικής Ελλάδας 59%, Κεντρικής Μακεδονίας 62%, Βορείου Αιγαίου 63%, Πελοποννήσου 65%, Κρήτης 69%, Στερεάς Ελλάδας 72%, Ιονίων Νήσων 75%, Δυτικής Μακεδονίας 80%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεις της Ηπείρου είναι πρωταθλήτρια και στην ανεργία με 30,4% αλλά και στην φτώχεια – υπανάπτυξη που θα πει ότι έχουμε επιστρέψει δεκαετίες πίσω, ενώ οι τοπικοί άρχοντες καυχησιολογούν ανοηταίνοντες. 
 Γράφτηκε από τον/την StoTapsi.gr

Παράταση έως 30.4.2014 για όλους τους παρακρατούμενους φόρους

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι με διάταξη που ψηφίστηκε χθες βράδυ στην Βουλή, δόθηκε παράταση στην υποβολή των δηλώσεων και καταβολή των παρακρατηθέντων φόρων του Ιανουαρίου 2014, μέχρι την 30η Απριλίου 2014.

Βίντεο: Άγριος καυγάς Παπανδρέου - Βενιζέλου


Πληθαίνουν οι επιχειρήσεις του ενός ευρώ.

Ολο και περισσότεροι επιχειρηματίες, νέοι και παλαιότεροι, στρέφονται προς τον θεσμό των ΙΚΕ (επιχειρήσεις του ενός ευρώ), καθώς, οι εταιρείες αυτές δείχνουν να έχουν σημαντική διείσδυση στην ελληνική αγορά.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς, οι ΙΚΕ είναι σήμερα ο κυρίαρχος εταιρικός τύπος που ξεπερνά ακόμη και τις ομόρρυθμες εταιρείες.
«Σήμερα περίπου το 39% των εταιρειών που συστήνονται στη χώρα μας είναι με τη νομική μορφή της ΙΚΕ, έναντι 32% ΟΕ, 15% ΕΕ, 8% ΕΠΕ και 6% ΑΕ, πράγμα που αποδεικνύει ότι η ΙΚΕ, με τη σημερινή της διαμόρφωση είναι απολύτως επιτυχημένος θεσμός» αναφέρει ο κ. Σκορδάς.
Το έγγραφο του υφυπουργού Ανάπτυξης διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης για τα διάφορα εμπόδια στην ανάπτυξη, με την οποία είχε επισημάνει ότι οι Εταιρείες του ενός ευρώ (ΙΚΕ) έχουν, λογιστικά, όλες τις υποχρεώσεις μιας Ανώνυμης Εταιρείας, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να τηρούνται διπλογραφικά βιβλία, να συντάσσεται ισολογισμός και να τηρείται ταμείο στην επιχείρηση. Ότι οι ΙΚΕ φορολογούνται ακριβώς όπως οι ΑΕ και οι ΕΠΕ, σε αντίθεση με τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες που τηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων.
Οπως επισημαίνει στην απάντησή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, οι ΙΚΕ δεν είναι πλέον οι μοναδικές εταιρείες του 1 ευρώ. Και οι ΕΠΕ μπορούν να συσταθούν με μηδενικό πρακτικά κεφάλαιο (0,01 ευρώ). Δεν παύουν, όμως, αυτές οι κατηγορίες εταιρειών να είναι κεφαλαιουχικές (να ευθύνονται δηλαδή για τα χρέη τους μόνο με τη δική τους περιουσία) και όχι με την περιουσία των εταίρων, όπως οι προσωπικές εταιρείες (ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες). Αυτό καθιστά υποχρεωτικό, ως αντιστάθμισμα γι αυτή την περιορισμένη ευθύνη των προσώπων που συμμετέχουν σε αυτές, το να υπάρχει η μέγιστη διαφάνεια στις οικονομικές τους συναλλαγές, η οποία επιτυγχάνεται με το διπλογραφικό σύστημα.
Ο κ. Σκορδάς σημειώνει, επίσης, ότι το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της ΙΚΕ σε σχέση με τους παρεμφερείς εταιρικούς τύπους είναι η μη υποχρεωτική ασφάλιση όλων των εταίρων αλλά μόνο του διαχειριστή και του μοναδικού εταίρου (εφόσον είναι μονοπρόσωπη) στον ΟΑΕΕ. Επιπλέον, παρέχει πολύ μεγάλη ευελιξία στους τρόπους συμμετοχής σε αυτή, δεδομένου ότι οι εταίροι μπορούν να εισφέρουν κεφάλαιο, εξωκεφαλαιακά στοιχεία (πχ εργασία) ή εγγυήσεις, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες τους.

"Σκονάκια" και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής από την "υπεύθυνη" κυβέρνηση Σαμαρά

Ο Πάνος Καμμένος αποκάλυψε μια "γκάφα" στην οποία υπέπεσε ο σύμβουλος του Άδωνι Γεωργιάδη.
"Για να καταλάβετε την προχειρότητα, μας μοίρασαν τις τεχνικές βελτιώσεις και μας έχουνε το εισηγητικό σημείωμα τι πρέπει να διαβάσει ο υπουργός και από πίσω πως πρέπει να αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ", τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρόσθεσε:...

Βενιζέλος σε Παπανδρέου : ¨Ντροπή σου¨

Με ιδιαίτερα προσβλητικό και αυστηρό ύφος απευθύνθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος
Βενιζέλος στον Γιώργο Παπανδρέου, για την επιλογή του να καταψηφίσει το κρίσιμο άρθρο 2, που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο πολυνομοσχέδιο.
Ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να μην διαγράψει τον πρώην πρωθυπουργό, ούτε και τον Απόστολο Κακλαμάνη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε ουσιαστικά στην απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, μετά τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη από την ΚΟ της ΝΔ.
Ντροπή σου
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος σε έξαλλη κατάσταση και απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου του είπε «ντροπή σου, δεν μίλησες σε κανέναν για τη στάση του, ούτε απευθύνθηκες σε κανέναν για να ενημερωθείς για τη ρύθμιση που καταψήφισες» με τον πρώην πρωθυπουργό να δείχνει αιφνιδιασμένος από την αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος, επίσης, απευθυνόμενος στον κ. Κακλαμάνη του είπε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι «προσβάλλεις την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ούτε όταν μίλησες στη συνεδρίασή της, ούτε όταν μίλησες στην Ολομέλεια δεν είπες κάτι για τις τράπεζες».
Προσωπικά πολιτικά παιχνίδια
Ο κ. Βενιζέλος κατηγορεί, έμμεσα τους δύο, για προσωπικά πολιτικά παιχνίδια, τα οποία η παράταξη πλήρωσε στο παρελθόν και πρόκειται για πρακτικές που πρέπει να ανατραπούν. Επίσης, πάλι έμμεσα, τους κατηγορεί ότι θέλουν να εμφανίζονται πιο ευαίσθητοι από τους βουλευτές που σηκώνουν το βάρος, χωρίς να έχουν το ηθικό δικαίωμα να το κάνουν.
Στο γραφείο του Παπανδρέου έγινε η σκηνή
Λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Βουλής ο κ. Βενιζέλος είχε συνομιλία τόσο με τον κ. Παπανδρέου, όσο και με τον κ. Κακλαμάνη, στις οποίες, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, χαρακτήρισε «ντροπή» τη στάση τους, από την οποία, ειδικά από αυτή του πρώην προέδρου της Βουλής, φάνηκε να αιφνιδιάζεται.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος πήγε στο γραφείο του κ. Παπανδρέου, στον οποίο καταλόγισε ότι δεν ζήτησε να ενημερωθεί πως έχει το θέμα των Τραπεζών, ενώ θα μπορούσε να τηλεφωνούσε στον ίδιο για να έχει ενημέρωση. Επισήμανε, επίσης, στον κ. Παπανδρέου ότι δεν πήγε στη συνεδρίαση της Κ.Ο., δεν έκανε τίποτε απ΄ όλα αυτά και στο τέλος καταψήφισε .
Στον κ. Κακλαμάνη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είπε ότι με τη στάση του προσβάλει όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του παρατήρησε ότι δεν πήρε τον λόγο στη συνεδρίαση της Κ.Ο. στην οποία ήταν παρών, ότι δεν είπε τίποτα για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και τελικά δεν ψήφισε το σχετικό άρθρο.
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τον Παπανδρέου και τον Απ. Κακλαμάνη
«H K.O του ΠΑΣΟΚ ενεργώντας συλλογικά και υπεύθυνα, υπερψήφισε συνολικά το νομοσχέδιο με το οποίο συντελείται η τελική στροφή προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.
Το νομοσχέδιο απέκτησε την τελική του μορφή, χάρις στις τεράστιες προσπάθειες και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Η ρύθμιση, ειδικότερα, για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αποτυπώνει το αποτέλεσμα μίας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δηλαδή με τους εταίρους και δανειστές μας και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επέμενε στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων του Ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού, όπως τους διατύπωσε αναλυτικά σε έγγραφό του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια.
Κανένα άλλωστε μέλος της Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε ζήτημα σχετικά με τη ρύθμιση αυτή, ούτε στη προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ούτε στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Δεν έχει συνεπώς κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές.
Οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.
Όλοι κρινόμαστε, από την παράταξη και τον ελληνικό λαό».
Τι απαντά ο Γιώργος Παπανδρέου
Με δήλωση στο προσωπικό του site στις 02:59 τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο για τα περί υποκρισίας και ηθικής που είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να καταψηφίσει το άρθρο του πολυνομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και χρησιμοποίησε τα ίδια λόγια:
«Πράγματι, οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση.
Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.
Πράγματι, ουδείς έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, σήκωσαν και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί.
Όλοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον Ελληνικό λαό».
Πηγή:iefimerida

Αλλαγές τις τελευταίας στιγμής για το γάλα - Επτά ημέρες η διάρκεια συντήρησης του παστεριωμένου

Ο υπουργός Ανάπτυξης, κάνοντας δεκτή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, γνωστοποίησε ότι το παστεριωμένο γάλα θα έχει ημερομηνία λήξης στις επτά ημέρες από την ημερομηνία παρασκευής του. Η συντήρηση γίνεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται στον έλεγχο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι αλλαγές στην υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου


Με την αντικατάσταση της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ΦΠΑ  καθιερώνεται η πλήρης αποσυσχέτιση της υποβολής των εμπρόθεσμων περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ με την καταβολή του οφειλόμενου φόρου, βάσει της οποίας (αποσυσχέτισης) είναι δυνατή πλέον η υποβολή των ανωτέρω δηλώσεων, ανεξαρτήτως της καταβολής του οφειλόμενου φόρου.
Η υποχρέωση καταβολής του οφειλόμενου ποσού λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης. Ειδικά για τις εμπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, εάν το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ, διατηρείται η δυνατότητα καταβολής του οφειλόμενου ποσού φόρου σε δύο (2) ισόποσες δόσεις, με την διαφορά, σε σχέση με την έως τώρα υφιστάμενη διάταξη ότι, με την προτεινόμενη ρύθμιση, η δεύτερη δόση δεν επιβαρύνεται με προσαύξηση.
Ειδικότερα στην περίπτωση αυτή το ποσό της πρώτης δόσης καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης και η δεύτερη δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου από την υποβολή της εμπρόθεσμης δήλωσης μήνα.
Τέλος με την προτεινόμενη ρύθμιση ορίζεται, αντί των τριών (3) ευρώ που ισχύει έως την δημοσίευση του παρόντος νόμου, σε τριάντα (30) ευρώ το ποσό του χρεωστικού υπολοίπου που μεταφέρεται για καταβολή στην επόμενη φορολογική περίοδο, καθώς αξιολογείται ο διοικητικός φόρτος για τους υποκείμενους και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την είσπραξη ποσών έως 30 ευρώ.
Με την περίπτωση 3 τροποποιείται το άρθρο 54 του Κώδικα ΦΠΑ και ορίζεται ότι η προθεσμία καταβολής του φόρου ταυτίζεται με την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης για όλες τις λοιπές περιπτώσεις, πλην των οριζομένων στην παράγραφο 2 του άρθρου 38.

Οι επιπτώσεις στις συντάξεις από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Μειώσεις συντάξεων. Αυτή είναι η σοβαρότερη συνέπεια από την κατάργηση της δυνατότητας των ασφαλιστικών ταμείων να εισπράττουν απευθείας τουλάχιστον 24 κοινωνικούς πόρους. Οι αναμενόμενες μειώσεις δεν αφορούν μόνο τις επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες, έτσι ή αλλιώς, θα ενεργοποιείται ρήτρα κάθε φορά που θα διαπιστώνεται (με ετήσια αναλογιστική μελέτη) ότι αυξάνεται το έλλειμμα, αλλά και τα Ταμεία κύριας σύνταξης.
Ενα παράδειγμα: το Ταμείο των Μηχανικών δεν θα εισπράττει το 1% επί πιστοποιήσεων παντός δημοσίου έργου. Το ποσοστό αυτό, σε συνδυασμό και με άλλους πόρους που εισπράττει το Ταμείο, είχε παραχωρηθεί έναντι της μη συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού σε τριμερή χρηματοδότηση του Ταμείου. Με την «απόσπαση» του 1%, χωρίς την αντικατάστασή του από άλλη πηγή, θεωρείται βέβαιο ότι το ΤΣΜΕΔΕ χάνει τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ (350 εκατ. ευρώ ήταν το έσοδο τις εποχές της ανάπτυξης).
Αυτομάτως η κάλυψη αυτής της «τρύπας» θα αναγκάσει το Ταμείο να μειώσει 8% τις συνταξιοδοτικές παροχές. Ανάλογες είναι ο επιπτώσεις από την κατάργηση των πόρων στα Ταμεία των γιατρών και των νομικών, ενώ το μεγάλο επικουρικό του ΙΚΑ ξεκινά με ελλείμματα που φτάνουν τα 100 εκατ. Συνολικά, η απόσπαση σχεδόν του 1/3 των κοινωνικών πόρων (οι υπόλοιποι θα επανεξεταστούν έως το τέλος του 2014) σε συνδυασμό με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, προκαλεί έλλειμμα που κυμαίνεται από 1 δισ. έως 1,7 δισ.
Στον βαθμό που αυτό το έλλειμμα δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τις εισφορές μιας ασθενικής οικονομικής δραστηριότητας ούτε από την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ραγδαίες μεταβολές στο συνταξιοδοτικό εισόδημα την περίοδο 2014-2015. Αλλωστε, θεωρητικά παραμένουν και τα σενάρια κάλυψης του κενού που θα αφήσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Τις σοβαρότερες συνέπειες από την απώλεια των κοινωνικών τους πόρων (από 1.1.2015) θα έχουν οι ασφαλιστικοί φορείς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (ΤΑΠΙΤ), στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ), στο ΤΠΔΥ (πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων), στο ΤΕΑΔΥ, στο ΤΕΑΠΟΚΑ, στο ΝΑΤ, καθώς επίσης και στο Ταμείο των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες όπου απουσιάζει εργοδοτική εισφορά.
Μία ειδικότερη επίπτωση θα αφορά τις επικουρικές συντάξεις όλων των Ταμείων. Θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο βάσει των αποτελεσμάτων που θα έχουν οι υποχρεωτικές αναλογιστικές μελέτες. Από την 1η Ιουλίου 2014 θα εφαρμόζεται μεικτό σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων στο μεγάλο επικουρικό του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ).
Λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση εισφορών - παροχών, όπως έχουν καταγραφεί στις ατομικές μερίδες των ασφαλισμένων που ενεργοποιήθηκαν από 1.1.2014, το τμήμα της σύνταξης που θα αναλογεί σε χρόνο που διανύθηκε μετά την 1η Ιουλίου 2014 θα υπολογίζεται με ανταποδοτικό τρόπο.
Τέλος, με άλλη διάταξη καταργείται ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και εντάσσεται στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Ολοι οι υπάλληλοι του ΟΠΑΔ με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου τίθενται σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα και στη συνέχεια εντάσσονται στο ΙΚΑ.
Πηγή: Καθημερινή

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Ο Στουρνάρας το ... βιολί του: «Η Ελλάδα πραγματοποίησε άθλο άνευ προηγουμένου»

Δεν ξέρω αν μπορεί κανείς να αντέξει στο θυμό και στην οργή που ανακύπτουν από τα λεγόμενα στην ολομέλεια της βουλής, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου. Ιδιαίτερα όταν μιλά ο Στουρνάρας (όχι πως τα άλλα προβατάκια εξαιρούνται). Κάθετος, όμως αυτός και συνεπής στις εντολές που εκτελεί, δεν απαντά σε καμία ερώτηση, αλλά ως μαγνητόφωνο διαβάζει "πολιτικούς λόγους", γραμμένους και ραμμένους από ανθρώπους με ξύλινη πολιτική γλώσσα. «Το 2014 θα είναι έτος ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας», σημείωσε, μεταξύ άλλων ο υπουργός  Ως «άθλο άνευ προηγουμένου» χαρακτήρισε την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι «η περίοδος της εσωστρέφειας κλείνει τον κύκλο της… Ξεπεράστηκαν όσοι επένδυσαν στην καταστροφή και τον φόβο. Κέρδισε η κοινή λογική και ευρωπαϊκή προσέγγιση». Δηλαδή μας αηδίασε με την εφευρετικότητα  των επιχειρημάτων και κατορθωμάτων του. Εδώ πάμε κατά διαβόλου κι αυτός το θεωρεί επιτυχία.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση φάνηκε συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για μη λήψη νέων μέτρων λιτότητας, για πρόσβαση στις αγορές, για διανομή μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος στις ευπαθείς ομάδες κ.α.
Εξήγησε ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα άνοιξε την πόρτα της επιτυχούς διαπραγμάτευσης με την τρόικα» ενώ υπενθύμισε πως «Η τρόικα θεωρούσε ότι για το 2014 θα απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα 2,4 δις ευρώ. Σήμερα έχει αναθεωρήσει».
Απαρίθμησε τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όπως  η εξάλειψη των δίδυμων ελλειμμάτων, την μείωση των σπρέντς αλλά και τις δεκάδες διαρθρωτικές αλλαγές.
Είπε ότι παρατηρείται σημαντική αποκλιμάκωση της ύφεσης ενώ εκτίμησε ότι το 2014 θα είναι έτος ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας.
Όλα αυτά με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Ποιανού λαού, βρε άχρηστε; Ποιος θέλησε να θυσιαστεί για χάρη σας; Εσείς θυσιάσατε τις ελπίδες και τα όνειρα των ελλήνων ψηφοφόρων, αφού τους κατακλέψατε και τους κατακλέβετε ακόμα.
Χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία» την «εξαιρετικά» επιτυχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 2 συστημικών τραπεζών – Πειραιώς και Alpha bank -  ενώ ευχήθηκε να παραμείνουν στο ΤΧΣ τα 11 δισ. ευρώ ώστε το επόμενο διάστημα να ελαφρύνουν το δημόσιο χρέος.
Τέλος, απαντώντας στις ενστάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για ρύθμιση που επιφέρει μείωση φορολογίας σε οφ σορ είπε ότι «αυτό έγινε εκ παραδρομής».
Τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, έξι το λαδόξιδο! Μπράβο Σαμαροβενιζελοστρουρνάρια!
Πηγή:kapistri

Γιάννενα: 1400 κάτοικοι διεκδικούν να τελειώσει το σήριαλ Κενάν Μεσαρέ

Η ιστορία της οδού Κεναν Μεσαρέ στα Γιάννενα, δρόμου του «εσωτερικού (μικρού) δακτυλίου της πόλης  αποτελεί μια σύνοψη της αυθαιρεσίας που μπορεί κανείς να συναντήσει σε κάθε ελληνική πόλη. Η παντοδύναμη τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και κάθε είδους διοίκηση αυθαιρετεί εις βάρος των πολιτών και τους εκθέτει σε κινδυνο. Αλλά η παντοδυναμία και το ήθος της (ας μην ξεχνάμε ότι ο δήμαρχος της συγκεκριμμμενης πόλης αποτελεί το 1/5 της συμμαχίας των πέντε δημάρχων (Αθηναίων, Θεσσαλονικης, Βόλου, Πατρών και Ιωαννίνων που κάθε τρείς και λίγο παραδίδει μαθήματα ήθους και ονειρεύεται ένα δικό της ρόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή) την κάνει να μην αυθαιρετεί μόνον απέναντι στους πολίτες αλλά και να μην υποτάσεται στις συστάσεις του συνηγόρου του πολιτη.
Δυστυχώς τα ζητήματα της οδικής ασφάλειας και της προστασίας των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου είναι ζητήματα που δεν απασχολούν το εκλογικό σώμα. Η εικόνα των ελληνικών πόλεων είναι αδιάψευστος μάρτυρας γι αυτό. Και η απουσία έστω και νύξεων για το θέμα στα προεκλογικά προγράμματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των υποψηφίων για τους Δήμους και τις Περιφέρειες το ίδιο.
1366857
Στα Γιάννενα 1400 πολίτες προσπαθούνε εδώ και καιρό να προκαλέσουν την παρέμβαση που θα ανατρέψει/διορθώσει την κατάσταση στην οδο Κεναν Μεσαρέ. Δρόμο που «ολοκληρώθηκε» χωρίς να υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων και χωρίς καμια πρόβλεψη ασφαλείας…
Σύμφωνα με σχετική συζήτηση στη Βουλή : « σε μια και μόνον διασταύρωση και για διάστημα 20 μηνών έγιναν 68 τουλάχιστον ατυχήματα, για να επιβεβαιώσουν την ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα της συγκεκριμένης Οδού. Να σημειωθεί επίσης το γεγονός ότι τρεις φορές ο Εισαγγελέας Ιωαννίνων έδωσε διαταγή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ισάριθμες του επεστράφη χωρίς να προκύπτει κάτι άξιο αναφοράς σχετικά με τα ατυχήματα.» (Ερώτηση βουλευτή κου Χρ. Μαντά, Σεπτέμβρης 2012).
Τι άραγε πρέπει να γίνει για να ασχοληθεί επιτέλους κάποιος με το θέμα;
Οι κάτοικοι έχουν απευθυνθεί στους πάντες, Δημο, Περιφέρεια, Υπουργεία, Εισαγγελέα, Συνήγορο του Πολίτη, στον  Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή και οπουδήποτε μπορει κανείς να φανταστεί. Ειδικοί επιστήμονες από τογραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και κλιμάκια της Ευρωπαικής Επιτροπής  πραγματοποίησαν δυο επιτόπιους ελέγχους και ζήτησαν επανειλλημένα να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις ασφαλείας. Κανένα αποτέλεσμα.
Στις 1 Φεβρουαρίου 2014 ο Συνήγορος του Πολίτη επανέρχεται στο θέμα (ξανα μετά το 2011) στηλιτεύοντας την πρακτική του Δήμου: «Διαφαίνεται ότι ενώ  η ολοκλήρωση αλλα και η έναρξη νέων έργων πραγματοποιείται με την διασφάλισητων σχετικών πόρων από την Διοίκηση, δεν υπάρχει μέριμνα για την προώθηση και διασφάλιση πόρων ώστε να τηρούνται οι απαιτούμενες διαδικασίες αδειοδότησης και η επι της ουσίας λήψη μέτρων προστασίας. Συνεχίζεται ως εκ τούτου η πρακτική της Διοίκησης η οποία έχει ως αποτέλεσμα να κατασκευάζονται και να τίθενται σε λειτουργία οδοί ταχείας κυκλοφορίας, δίχως καθορισμένους όρους για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των πολιτών». Ολόκληρο το κείμενο: ΕΔΩ
Στις 13 Μαρτίου 2014 ποι κάτοικοι με έγγραφο τους προς την Γενική  Διεύθυνση Περιφερειακής και Πολεοδομικής Πολιτικής της ΕΕ, και την Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ, στις Βρυξέλλες  υπέβαλαν «Αίτηση για Ανάσυρση από το αρχείο και επανεξέταση του φακέλου για το έργο «Εσωτερικός Δακτύλιος Ιωαννίνων, Κατασκευή Οδού Κενάν Μεσαρέ».  Ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ
Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια ευκαιρία αλλά και μια υποχρέωση για να τοποθετηθουν όλοι. Η ιστορία της οδού Κενάν Μεσαρέ δυστυχώς επιβεβαιώνει απόλυτα την θέση μας πως τα τροχαία δεν είναι ατυχήματα.  Ελπίζουμε τα πράγματα να εξελιχθουν ομαλά και να μη θρηνήσουμε θύματα λόγω των εγκληματικών παραλείψεων  που έχουν γίνει.
Σε κάθε περίπτωση θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως η περίοδος που ο οποιοσδήποτε λεβέντης με μια δήλωση του τύπου «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη» κάλυπτε κάθε παρανομία και έγκλημα έχει περάσει. Εδώ και κάμποσο καιρό έχουμε αρκετες δικαστικές αποφάσεις που η ευθύνη των παρανομιών και των εγκλημάτων δεν μετατίθεται στην απρόσωπη «υπηρεσία» αλλά αφορά αυτούς που πήραν ή δεν πήραν τις αποφάσεις. Μονο πέριση απ τα λίγα που υπέπεσαν στην αντίληψη μας, ο τεως δημαρχος Αμαρουσίου και ο νυν δήμαρχος  Γαλατσίου καταδικάστηκαν τελεσίδικα από το Εφετειο Αθηνων σε ποινες φυλάκισης με αναστολή για μη απομάκρυνση παράνομων διαφημιστικων πινακίδων που προκαλεσαν το θανατο οδηγών, τ. αντιδήμαρχος και ο προιστάμενος της Διεύθυνσης Οδοποιίας του Δήμου Θεσσαλονίκης καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε τρία  χρόνια φυλάκιση με αναστολή για το θάνατο μοτοσικλετιστή συνεπεία παραλείψεων τους  σχετικά με την κατάσταση του οδοστρώματος. (ΕΔΩ)
ΥΓ. Η τελευταία υπόθεση στη Θεσσαλονίκη συνέβη το 2009 επι δημαρχίας Παπαγεωργόπαυλου. Ο νύν δήμαρχος παρα την καταδικαστική απόφαση του πρωτοδικείου σε βάρος του τότε προσταμένου του τομέα οδοποιίας και παρα την υπαρξη και δευτερου πανομοιοτυπου περιστατικου θανατου μοτοσικλετιστή στο ιδιο σημειο τις ιδιες ημέρες θεώρησε καλό να αναβαθμίσει τον καταδικασθέντα στη θέση του Διευθυντή του συνόλου των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.       Τι είχες Γιάννη::::::::::::
 "SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"

Συλλαλητήριο για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου


Η Όλγα Γεροβασίλη για την "πρόταση Καχριμάνη" και τις επιπτώσεις της στην γαλακτοπαραγωγική κτηνοτροφία

"Ο κ. Καχριμάνης, μετά την ταύτισή του με την κυβερνητική πολιτική για επίθεση στο συνεταιριστικό μοντέλο παραγωγής υπέρ των, κερδοφόρων για λίγους, ιδιωτικοποιήσεων, που στην περιοχή μας εκφράστηκε με την πώληση της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, συνδέει τώρα άρρηκτα το όνομά του και με μια απ’ τις καταστροφικότερες επιθέσεις που δέχεται η γαλακτοπαραγωγική κτηνοτροφία, όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την επιστολή παραίτησης του μέχρι πρότινος Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, η επιμήκυνση του χρόνου ζωής του «φρέσκου γάλακτος», που αναφέρεται κωδικοποιημένα ως «πρόταση Καχριμάνη», συμφωνήθηκε με την τρόικα, και είναι μία πρόταση που, αν εφαρμοστεί, θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική κτηνοτροφία και θα διευκολύνει τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος εις βάρος της εγχώριας παραγωγής.
Η «πρόταση Καχριμάνη», για την επιμήκυνση του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος, έγινε λοιπόν αποδεκτή από τον Υπουργό Ανάπτυξης και την τρόικα, τους «πάνω». Ήταν, προφανώς, μια βολική γι’ αυτούς πρόταση και -σύμφωνα, ξανά, με τον κο Χαρακόπουλο- η Τρόικα την εμφάνισε ξαφνικά ως προαπαιτούμενο για την καταβολή της επόμενης δόσης.
Όμως, η αντίστοιχη πρότασή του κου Καχριμάνη προς τους συμπολίτες μας, για επιμήκυνση του χρόνου θητείας του ως Περιφερειάρχη Ηπείρου, απευθύνεται σε πλατύτερα κοινωνικά στρώματα, «τους κάτω», έτσι δεν θα γίνει δεκτή από τον λαό της Ηπείρου, που στις εκλογές του Μάη θα αποδοκιμάσει όσους στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές που στρέφονται σε βάρος του τόπου τους".
Ερώτημα: Παστεριώνεται η πρόταση του κτηνοτρόφου  Καχριμάνη  και σε πόσους βαθμούς;

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

Την παραίτησή του από την κυβέρνηση υπέβαλλε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο κ. Χαρακόπουλος είχε θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του Αντώνη Σαμαρά από τις 18 Μαρτίου, αλλά ο πρωθυπουργός του ζήτησε να μην τη δημοσιοποιήσει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής,
όπως ανέφερε σε δήλωσή του.
Παράλληλα σημείωσε πως, «εφόσον η διάταξη για το γάλα δεν είναι ξεχωριστό άρθρο -που θα ήταν και το ορθό- η πολιτική μου ηθική δεν μου επιτρέπει, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, να θέσω σε δοκιμασία την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας», δηλώνοντας ουσιαστικά πως θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ ευχήθηκε να αποδειχθεί πως ο ίδιος είχε άδικο στο θέμα του γάλακτος.  
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Χαρακόπουλου«Από την πρώτη στιγμή που ηγέρθη, το φθινόπωρο του 2012, από το υπουργείο Ανάπτυξης, το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου ζωής του «φρέσκου γάλακτος», διατύπωσα δημοσίως τις σοβαρές αντιρρήσεις μου.
Το αυτό έπραξα και όταν το ίδιο ζήτημα, έπειτα από σιωπή ενός έτους, προέκυψε πλέον ως πρόταση του ΟΟΣΑ, σε έκθεση που συντάχθηκε μετά από παραγγελία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Με στέρεα επιχειρήματα αποδείξαμε ότι η πρόταση θα είναι αρνητική για την ελληνική κτηνοτροφία και με αμφίβολα οφέλη για τον Έλληνα καταναλωτή. Απαντήσεις πειστικές δεν πήραμε.
Αντ' αυτού, η εφαρμογή της έκθεσης του ΟΟΣΑ και ο χρόνος διάρκειας του φρέσκου γάλακτος εμφανίστηκαν ξαφνικά ως προαπαιτούμενο εκ μέρους της Τρόικας για την καταβολή της επόμενης δόσης!
Και στη συνέχεια, σε μια διαδικασία κατά την οποία ουδέποτε ερωτηθήκαμε και ουδέποτε ενημερωθήκαμε, πληροφορούμασταν από τα ΜΜΕ για εναλλακτικές προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, που όλες, όμως, ως αποτέλεσμα θα είχαν τη διευκόλυνση αθρόων εισαγωγών γάλακτος. Εις βάρος, εννοείται, της εγχώριας παραγωγής. Κι αυτό, δυστυχώς, ισχύει και για την τελική «πρόταση Καχριμάνη» που συμφωνήθηκε με την τρόικα, όπως με πληροφόρησε ο πρωθυπουργός.
Καθώς, λοιπόν, η διαφωνία μου για την προτεινόμενη ρύθμιση στο γάλα συνέχιζε να υφίσταται, θεώρησα ότι δεν ήταν έντιμο εκ μέρους μου να παραμείνω στη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
1. Για το λόγο αυτό, ήδη από την Τρίτη 18 Μαρτίου, έθεσα την παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο οποίος μου ζήτησε να μην τη δημοσιοποιήσω πριν τη Σύνοδο Κορυφής, κάτι το οποίο και σεβάστηκα.
2. Ενόσω ο πρωθυπουργός βρισκόταν στις Βρυξέλλες, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου με πληροφόρησε ότι η τελική συμφωνία δεν είχε ακόμη καθαρογραφεί και επιδεχόταν αλλαγών. Ταυτόχρονα, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δημοσίως, έκανε λόγο για βελτιώσεις προκειμένου να μην καταστραφεί η κτηνοτροφία. Ενόψει των επικείμενων αλλαγών δήλωσα ότι θα τοποθετηθώ αφού κατατεθεί στη Βουλή ως νομοσχέδιο το τελικό κείμενο της συμφωνίας.
3. Τη Δευτέρα 24 Μαρτίου, οι εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων κατέθεσαν συγκεκριμένη συμβιβαστική πρόταση, η οποία θεώρησα ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την άρση του αδιεξόδου. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε.
4. Την Πέμπτη 27 Μαρτίου, στη σύσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης με βουλευτές της ΝΔ ζήτησα τόσο εγώ όσο και άλλοι συνάδελφοι να οριστεί, από τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, Επιστημονική Επιτροπή που θα ορίσει τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος. Ανάλογη πρόταση, άλλωστε, είχε προτείνει και ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης. Ο Υπουργός Ανάπτυξης αρνήθηκε την υιοθέτηση της πρότασης επικαλούμενος την Τρόικα και ανακοίνωσε, ενώπιον 30 βουλευτών, ρύθμιση σύμφωνα με την οποία «η διάρκεια συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος θα γίνεται με ευθύνη του παρασκευαστή μετά από έγκριση των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων κατά τις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου». Μετά από αυτή την ουσιαστική διόρθωση, εξερχόμενος της σύσκεψης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικών συντακτών, δήλωσα ότι «απετράπησαν τα χειρότερα».
6. Ωστόσο, στο νομοσχέδιο, όπως κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 28 Μαρτίου, η προηγούμενη διατύπωση αντικαταστάθηκε με την άνευ ουσίας φράση «και υπόκειται σε ελέγχους των αρμοδίων αρχών».
Μετά την υπαναχώρηση του Υπουργού Ανάπτυξης είμαι αναγκασμένος να εμμείνω στην αρχική μου απόφαση και να δημοσιοποιήσω την παραίτησή μου από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στη ζωή μου έχω μάθει να βαδίζω «την οδόν την στενήν». Ξεκαθαρίζω, λοιπόν, όπως άλλωστε είπα και στον πρωθυπουργό, ότι εφόσον η διάταξη για το γάλα δεν είναι ξεχωριστό άρθρο -που θα ήταν και το ορθό- η πολιτική μου ηθική δεν μου επιτρέπει, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, να θέσω σε δοκιμασία την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας.
Εύχομαι να αποδειχθεί ότι έχω εγώ άδικο στο θέμα του γάλακτος...
Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για τη δυνατότητα που μου έδωσε να εργαστώ, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, κάτι που ασφαλώς, θα συνεχίσω να κάνω με όλες μου τις δυνάμεις».
ΣΧΟΛΙΟ: Αποτελεί απαίτηση του κτηνοτρόφου και του περιφερειακού συμβουλίου η δημοσιοποιηση της  πρότασης  Καχριμάνη  στην οποία ανφέρεται ο παραιτηθείς Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.  Χαρακόπουλος.

Γι αυτό γαβγίζει κάθε βράδυ η ορντινάντζα του Ευαγγελάτου

Από τη Σίβυλλα

ΣΥΡΙΖΑ: Η παραίτηση Χαρακόπουλου ξεγυμνώνει τον μύθο της δήθεν διαπραγμάτευσης

"Η παραίτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεγυμνώνει τον μύθο της δήθεν διαπραγμάτευσης και της δήθεν επιτυχίας της κυβέρνησης" επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση.
" Όταν ακόμα και υπουργός της κυβέρνησης την εγκαλεί ότι επιδιώκει τη διευκόλυνση των αθρόων εισαγωγών γάλακτος και κοροϊδεύει τους ίδιους της τους βουλευτές και υπουργούς, το δικό μας σχόλιο περιττεύει.. Ας τους κρίνει ο λαός"καταλήγει το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Χωρίς πρόστιμο οι εκπρόθεσμες τροποποιητικές των βεβαιώσεων

Ωστόσο και με βάσεις τις νέες διατάξεις του νέου πολυνομοσχεδίου (οι τροποποιητικές δηλώσεις δεν έχουνε πρόστιμο εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα) αλλά και όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων εσόδων όσοι έχουν στείλει τα αρχικά αρχεία με τις βεβαιώσεις στην ΓΓΠΣ  μπορούν να στείλουν τροποποιητικές οποτεδήποτε χωρίς πρόστιμο.

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Ψηφίστηκαν επί της αρχής οι διορθωτικές παρεμβάσεις στον «Καλλικράτη»

Υπερψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία επί της αρχής, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει διαρθρωτικές παρεμβάσεις στον «Καλλικράτη». Υπέρ τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν επιφυλάξεις. Από την πλευρά τους, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ καταψήφισαν, ενώ η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος επανέλαβε τη διαβεβαίωση για βελτιωτικές αλλαγές, χαρακτηρίζοντας πολύ εποικοδομητικές τις παρατηρήσεις που εκφράστηκαν τόσο από τα κόμματα, όσο και από τους αρμόδιους φορείς.
Μεταξύ των ενστάσεων, επιφυλάξεων και παρατηρήσεων βουλευτών και φορέων βρέθηκαν, κυρίως, οι διατάξεις που αφορούν τον θεσμό του Συμπαραστάτη Δημότη, για τον οποίο προτάθηκε να επιλέγεται από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και όχι από τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας αλλά και η δυνατότητα τετράμηνων συμβάσεων, καθώς -όπως υποστηρίχθηκε- ανοίγει την κερκόπορτα κατάργησης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ντόλιος επανέλαβε τη διαφωνία του στη ρύθμιση που αφορά περιπτώσεις αιρετών που τίθενται σε αργία. Έντονες επιφυλάξεις εκφράστηκαν και για την εκχώρηση ανταποδοτικών τελών, με τον εισηγητή της ΔΗΜΑΡ, Νίκο Αναγνωστάκη να επισημαίνει ότι «ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου».
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, επί των άρθρων.

Ψηφίστηκαν επί της αρχής οι διορθωτικές παρεμβάσεις στον «Καλλικράτη»

Υπερψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία επί της αρχής, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει διαρθρωτικές παρεμβάσεις στον «Καλλικράτη». Υπέρ τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν επιφυλάξεις. Από την πλευρά τους, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ καταψήφισαν, ενώ η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος επανέλαβε τη διαβεβαίωση για βελτιωτικές αλλαγές, χαρακτηρίζοντας πολύ εποικοδομητικές τις παρατηρήσεις που εκφράστηκαν τόσο από τα κόμματα, όσο και από τους αρμόδιους φορείς.
Μεταξύ των ενστάσεων, επιφυλάξεων και παρατηρήσεων βουλευτών και φορέων βρέθηκαν, κυρίως, οι διατάξεις που αφορούν τον θεσμό του Συμπαραστάτη Δημότη, για τον οποίο προτάθηκε να επιλέγεται από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και όχι από τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας αλλά και η δυνατότητα τετράμηνων συμβάσεων, καθώς -όπως υποστηρίχθηκε- ανοίγει την κερκόπορτα κατάργησης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ντόλιος επανέλαβε τη διαφωνία του στη ρύθμιση που αφορά περιπτώσεις αιρετών που τίθενται σε αργία. Έντονες επιφυλάξεις εκφράστηκαν και για την εκχώρηση ανταποδοτικών τελών, με τον εισηγητή της ΔΗΜΑΡ, Νίκο Αναγνωστάκη να επισημαίνει ότι «ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου».
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, επί των άρθρων.

"Σκοτωμός" στο studio του iatropedia μεταξύ Άδωνι-Λουράντου! Άδωνις:"Δεν είναι τρίχες τα όσα πετύχαμε"! Λουράντος: "Παραιτηθείτε"!

 Άναψαν τα αίματα μεταξύ του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνου Λουράντου στο studio του iatropedia.gr ενώ δεν έλειψαν και οι αλληλοκατηγορίες.

Το Debate που συντόνισε η Δήμητρα Ευθυμιάδου, διεξήχθη μέσα σε έντονο κλίμα καθώς τέθηκαν επί τάπητος τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο όπως η άδεια αλλά και τα πληθυσμιακά κριτήρια για τη δημιουργία νέων φαρμακείων, τα ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ αλλά και τη εφαρμογή του claw back στα φαρμακεία.

"Δεν είναι τρίχες τα όσα πετύχαμε" είπε σε έντονο ύφος ο υπουργός Υγείας για να ανταπαντήσει ο πρόεδρος των φαρμακοποιών: "τα 11.000 φαρμακεία θα είναι ο τάφος σας"!

Τα αίματα ...άναψαν αμέσως καθώς ήδη από την αρχή της συζήτησης ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής χαρακτήρισε τρίχες τις.. ''επιτυχίες'' του Άδωνι για τα όσα πέτυχε στην διαπραγμάτευσή του με την τρόικα, ενώ δεν δίστασε να ζητήσει την παραίτηση του. "Πάρε το ελικόπτερο και φύγε" του είπε χαρακτηριστικά ο κ.Λουράντος.

Ο Βασίλης Τσίκαρης υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε ενότητας Ιωαννίνων

Ο Βασίλης Τσίκαρης είναι ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του συνδυασμού της Όλγας Γεροβασίλη στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η κ.Γεροβασίλη, επισημαίνοντας ότι "με την σημερινή ανακοίνωση και του Βασίλη Τσίκαρη η παράταξή της  κλείνει τον πρώτο κύκλο, αυτόν των Αντιπεριφερειαρχών. Και ταυτόχρονα πετυχαίνει τον πρώτο της στόχο. Το να σηματοδοτήσει, μέσω αυτών, στην ηπειρώτικη κοινωνία την εικόνα της, την εικόνα μιας μεγάλης, ισχυρής, ανοιχτής, αγωνιστικής, αξιόπιστης, δυναμικής, κοινωνικά διεισδυτικής αυτοδιοικητικής παράταξης. Μιας παράταξης των αγώνων, των αρχών, της αλληλεγγύης, των κινημάτων, της διεύρυνσης, της συλλογικότητας και όχι των αυθεντιών, που θα εμπνεύσει και θα κερδίσει την εμπιστοσύνη και την στήριξη και άλλων ηπειρωτών συμπολιτών μας. Κι αυτό θα συμβεί όχι απλά επειδή υπάρχει, αλλά επειδή κοιτάζει, αφουγκράζεται, ανοίγει, συμπορεύεται και συμπαραστέκεται στην τοπική κοινωνία με τον προγραμματικό της λόγο, την καθημερινή της δράση και τα πρόσωπά της, επειδή πείθει ότι είναι η αξιόπιστη λύση για να κάνουμε τον τόπο μας «ΗΠΕΙΡΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ»

Ο Βασίλης Τσίκαρης γεννήθηκε στη Μεγάλη Κερασιά Καλαμπάκας το 1958. Τελείωσε το Γυμνάσιο στη Καλαμπάκα και σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Ιάσιο της Ρουμανίας (1977-1982).
Το Φλεβάρη του 1985 ήρθε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως υπότροφος όπου εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή στο Τμήμα Χημείας (1985-1988). Το 1989 εκλέχθηκε ως Λέκτορας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στη διάρκεια της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας μετεκπαιδεύτηκε επανειλημμένα στη Γαλλία. Το 2006 εκλέχτηκε στη βαθμίδα του Καθηγητή στην οποία υπηρετεί μέχρι σήμερα. Από το 2010 μέχρι σήμερα είναι Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας και μέλος της Συγκλήτου.
Εντάχθηκε στο κίνημα από τα μαθητικά του χρόνια (1973) μέσα από τις γραμμές της ΜΟΔΝΕ. Το 1977 εντάχθηκε στην ΚΝΕ και το 1978 στο ΚΚΕ στο οποίο δραστηριοποιήθηκε σε διάφορες στελεχικές θέσεις της οργάνωσης της Ηπείρου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος της πρώτης Γραμματείας του Ενιαίου ΣΥΝ στα Γιάννενα.
Το 1992 με τη διάσπαση βρέθηκε εκτός ΚΚΕ. Συνέχισε τη δράση του ως μέλος της Γραμματείας του ΣΥΝ αλλά η τότε κατάσταση (1994) τον οδήγησαν στην επιλογή της μη κομματικής ένταξης. Από τότε μέχρι σήμερα δεν εντάχθηκε ξανά σε κάποιο κόμμα. Αρκετά αργότερα και μέχρι το 2012, αν και διατηρούσε σοβαρές επιφυλάξεις και διαφωνίες, στήριξε πολιτικά και συνδικαλιστικά το ΚΚΕ.
Έθεσε υποψηφιότητα με το ΚΚΕ στις εθνικές εκλογές το 2007 στο νομό Τρικάλων και σε Νομαρχιακές εκλογές στο νομό Ιωαννίνων.
Δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά στο χώρο του ΔΕΠ και έχει διατελέσει επανειλημμένα μέλος του ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ. Υπηρέτησε επίσης το Σύλλογο ΔΕΠ από τις θέσεις του Πρόεδρου και του Γραμματέα, θέση την οποία κατέχει και σήμερα. Ήταν μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ την περίοδο της μεγάλης μάχης για το άρθρο 16.

Μπαράζ αποχωρήσεων από στελέχη της παράταξης "Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα"!!!

Σενάρια  για παρασκηνιακή συμφωνία
Στα εξ ων συνετέθη είναι έτοιμη να αποσυντεθεί η παράταξη του απερχόμενου δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου, υπό την πίεση των σοβαρών προβλημάτων ενότητας που υπάρχουν και ταλανίζουν τα στελέχη αλλά και τη βάση της παράταξης της δημοτικής πλειοψηφίας. Αυτά εστιάζονται, αφενός στις καταγγελίες που έκαναν λόγο για προκατασκευασμένη και μεθοδευμένη εκλογή της υποψηφιότητας του Θωμά Μπέγκα σε μια κλειστή και ελεγχόμενη δεξαμενή "παραγόντων" της παράταξης και αφετέρου στην πολιτική ατολμία που επέδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα ο επικεφαλής της παράταξης και σημερινός δήμαρχος, ο οποίος δεν κατάφερε να εγγυηθεί μια τρίτη ενωτική και ισχυρή πολιτικά υποψηφιότητα νίκης για την παράταξη και το δήμο. Μη μπορώντας ο ίδιος να συνειδητοποιήσει τα όρια της απαξίωσης στα οποία έφτασαν οι εσωτερικές διαδικασίες ανάδειξης του επικεφαλής αλλά κυρίως μη θέλοντας να χάσει το ρόλο του ρυθμιστή της τοπικής εξουσίας, άρχισε να τρέχει πίσω από τον κάθε τυχοδιώκτη διασπαστή της παράταξης, την οποία ο ίδιος δημιούργησε! Τα σενάρια που κυκλοφορούν το τελευταίο 48ωρο στην πόλη είναι συγκεκριμένα και μιλούν για παρασκηνιακή συμφωνία των δύο μέχρι χθες αντιμαχόμενων εσωκομματικών αντιπάλων, με δέλεαρ τη διανομή θέσεων εξουσίας στην επόμενη δημοτική αρχή. Μόνο που οι πρωταγωνιστές αυτής της άθλιας και κάτω από το τραπέζι συναλλαγής, υπολογίζουν το πολιτικό τους μέλλον χωρίς τον... ξενοδόχο. Την οργανωμένη δηλαδή βάση της παράταξης, η οποία στην
περίπτωση που επιβεβαιωθεί και επίσημα η συμφωνία της ντροπής, είναι έτοιμη να γυρίσει την πλάτη στο δίδυμο Φίλιου-Μπέγκα και να αναζητήσει αυτοδιοικητική στέγη σε όμορα σχήματα. Δυστυχώς και οι δύο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με παλαιοκομματικές νοοτροπίες, οι οποίες λειτούργησαν ως δύναμη ανάσχεσης της πραγματικής εξέλιξης και του γνήσιου οράματος τους για την πόλη. Ταυτόχρονα έθεσαν υπεράνω όλων, προσωπικές στρατηγικές και ιδιοτελείς σκοπούς και μωροφιλοδοξίες "λοχαγών" και λοιπών παρατρεχάμενων "παραγόντων" των δύο μέχρι χθες αντιμαχόμενων εσωκομματικών ομάδων. Πρόκειται για τους γνωστούς πολιτικούς διαδρομιστές, που έβαλαν δυναμίτη στα θεμέλια μιας διευρυμένης συνεργασίας που εδώ και χρόνια κτιζόταν με κόπο, εξαφανίζοντας κάθε ελπίδα να πάνε τα Γιάννενα μπροστά. Έχοντας ως γνώμονα τις αναχρονιστικές νοοτροπίες τους, θα τους μείνει ο τίτλος των "παραγόντων" μιας παραπαίουσας δημοτικής παράταξης και η αναπόληση δημοτικών αξιωμάτων που δεν θα ξαναδούν ούτε οι ίδιοι αλλά ούτε και τα παιδιά τους! Ήδη εν ενεργεία δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της δημοτικής πλειοψηφίας αλλά και μια πλειάδα υποψηφίων συμβούλων στην πόλη και τα χωριά, έχουν εγκαταλείψει την "Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα" και συστρατεύονται είτε με την παράταξη του Λάζαρου Νάτση στο δήμο Ιωαννιτών, είτε με τα σχήματα της Όλγας Γεροβασίλη και του Γιώργου Ζάψα στο χώρο της Περιφέρειας. Η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι θα είναι η πιθανολογούμενη σημερινή συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Φ. Φίλιου, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες από το ίδιο το περιβάλλον του- θα επιβεβαιώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο όλα τα παραπάνω. Με τις τύψεις ότι σταμάτησαν το χρόνο σε μια δημοκρατική και νικηφόρα παράταξη, το μόνο που απομένει για το θλιβερό αυτοδιοικητικό δίδυμο, είναι να βιώσει με την ψήφο των πολιτών στις προσεχείς εκλογές το πολιτικό του τέλος. Η ευθύνη για το ξεθεμέλιωμα των όσων επί 3,5 χρόνια κτίστηκαν με σκληρή δουλειά και πολύ ιδρώτα είναι ολοκληρωτικά δική τους. Το ίδιο και η ευθύνη για την επερχόμενη ήττα..

ευδοκίμησαν τα σχέδια όσων προωθούσαν την περίφημη τρίτη λύση, οι ενορχηστρωτές του παρασκηνίου βγαίνουν σήμερα και τον κατηγορούν για  συναλλαγή και προδοσία!. Περισσότερα αργότερα...


ΜΙΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ


Εδώ Χανιά!


Η δημοτικές αρχές που θα προκύψουν από τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, θα διαχειριστούν τις τύχες μας για τα επόμενα πέντε χρόνια και είναι πρόδηλο ότι δεν αντέχουμε πλέον την κοροϊδία, τον φαβοριτισμό, την κακή διοίκηση, την αναποτελεσματική διαχείριση, την έλλειψη οράματος όλων αυτών που τσιμέντωσαν τις ζωές μας και συνεχίζουν να μπαζώνουν τα όνειρά μας τα τελευταία, πολλά χρόνια.
Προς Θεού, όχι άλλα πέντε χρόνια αυτοί οι ίδιοι που τώρα κουκουλωμένοι με την προβιά της πολιτικής τους ανεξαρτησίας (sic) και σε απίθανους συνδυασμούς μεταξύ τους, ετοιμάζονται για μία από τα ίδια!
Δεν τους αντέχουν πλέον οι πόλεις μας, δεν τους αντέχουν τα χωριά μας, δεν τους αντέχουν τα φαράγγια μας, δεν τους αντέχουν οι παραλίες μας!
Κρισιμότερο διάστημα αυτής της πενταετίας θα είναι το πρώτο επτάμηνο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2014, οπότε θα αναλάβουν οι νέες δημοτικές αρχές, και Μαρτίου 2015, οπότε πιθανολογείται ότι θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές που θα μας απαλλάξουν από την κυβέρνηση των εθνικών Ολετήρων που μας κυβερνούν σήμερα.
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος να χαθεί: Η αιχμή του δόρατος του στρατηγικού σχεδιασμού για την ζητούμενη παραγωγική ανασυγκρότηση και την επιτακτική ανάγκη μιας γρήγορης ανάταξης της χώρας υπό μια αριστερή διακυβέρνηση το δεύτερο μισό του 2015, μπορεί και πρέπει να ξεκινά από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Μια δημοτική κίνηση που σέβεται τις αριστερές καταβολές της, πρώτα από όλα σέβεται τον πολίτη, τον άνθρωπο. Σε αυτό όλοι συμφωνούμε. Αυτός είναι ο κοινός τόπος.
Ξεκινώντας από αυτόν τον κοινό τόπο, χωρίς να παραγνωρίζει κανείς, ποιος είναι ο μέσος πολίτης και ποιες είναι οι ανάγκες του, μια έντιμη δημοτική αρχή, μια αριστερή δημοτική αρχή, οφείλει –εν μέσω της κρίσης που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές- να στοχεύσει κατά προτεραιότητα στην παροχή καλύτερων και φθηνότερων υπηρεσιών για τον δημότη, προκειμένου να υποκαταστήσει όσο επιτρέπουν οι δυνάμεις των τοπικών μας κοινωνιών, την κρατική αναλγησία.
Υπό το πρίσμα της πίεσης που ασκεί η κρίση, λοιπόν, ο διαχειριστικός ρόλος της ερχόμενης δημοτικής αρχής, ανάγεται εν τοις πράγμασι, σε ρόλο εξεχόντως πολιτικό.
Αυτός, αντιλαμβανόμαστε εδώ, είναι ο πρώτιστος στόχος μιας παράταξης που σέβεται τον πολίτη. Ας επικαλεστούμε, προς επίρρωση της αδήριτης ανάγκης να αναχαιτιστεί η προφανής και πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση, τον Ύμνο του ΕΑΜ που ξεκινούσε λέγοντας: «Το ΕΑΜ μας έσωσε απ' την πείνα…».
Αλληλεγγύη στους πιο αδύναμους, λοιπόν. Το λέμε όλοι. Το λένε και όλες οι δημοτικές παρατάξεις, άλλωστε, άλλες ειλικρινέστερα κι άλλες λιγότερο ειλικρινά. Αλλά το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, είναι πώς θα ενισχυθούν οι καταρρέουσες δημόσιες δομές, πώς θα συντονιστούν με τις υφιστάμενες κινηματικές και εθελοντικές δομές και πώς θα μειωθεί το κόστος λειτουργίας όλων αυτών, με αύξηση της ποιότητας και του εύρους των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενέστερους, κατά προτεραιότητα, που κάθε μέρα αυξάνονται αριθμητικά.
Ο μέσος πολίτης συμφωνεί με αυτήν τη θεώρηση, αλλά χωρίς να θέλει ή να μπορεί να πληρώσει περισσότερα δημοτικά τέλη. Έτσι, περιμένει ν' ακούσει πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι αναγκαίες δομές. Επειδή όμως τα κουκιά είναι μετρημένα, μέλημα πρέπει να δοθεί σε προτάσεις τεκμηριωμένες που θα εξαρτώνται είτε από την περιστολή περιττών εξόδων είτε από την εξεύρεση εσόδων. Εσόδων, βέβαια, άλλων από την αύξηση των δημοτικών τελών!
Προεκλογικά επιδόματα ανεργίας σε δημόσιους υπαλλήλους που απέλυσε ετοιμάζει η κυβέρνηση, μαθαίνουμε  από την τρέχουσα  επικαιρότητα. Εκφράζει έτσι τη μεγαθυμία της, η κυβέρνηση των Ολετήρων, και προς τους επισφαλώς εργαζόμενους στον Δημόσιο Τομέα που σύντομα θα πάρουν κι αυτοί τα παπούτσια στο χέρι.
Αυτές είναι οι διαπιστώσεις και ασφαλώς ανάμεσα στα επόμενα θύματα της πολιτικής των Ολετήρων που μας κυβερνούν, βρίσκονται και πολλές δημοτικές, επικουρικές δομές.
Καμία δημοτική αρχή, παρά την όποια ρητορική, δεν μπορεί να διατηρεί δημοτικούς υπάλληλους και προνοιακές δομές, αν δεν γίνονται παράλληλα οι αντίστοιχες μεταβιβαστικές πληρωμές μισθοδοσίας από την κεντρική διοίκηση.
Αλλά ας μην επαναλαμβάνομε τις διαπιστώσεις γιατί δεν έχουν σπουδαία αξία.
Οι επόμενες δημοτικές αρχές, από τη μία έως την άλλη άκρη της Ελλάδας θα πρέπει να μεριμνήσουν προγραμματικά, από τώρα δηλαδή, για το κενό που ήδη έχει αρχίσει να δημιουργείται στους κοινωνικούς μας ιστούς.
Έναν ρόλο απαιτούμε από τις νέες δημοτικές αρχές: να λειτουργήσουν ως πρώτη γραμμή άμυνας των τοπικών μας κοινωνιών. Παντού θα γίνουν απολύσεις και παντού, ως τρωκτικά, θα φυτρώσουν οι εργολάβοι -όπως έχουν τρυπώσει ήδη οι πρώτοι από αυτούς που σήμερα ροκανίζουν τα υπολείμματα του δημόσιου πλούτου, είτε ως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είτε ως ιδιώτες έμποροι κεφαλών.
Ένας κύριος στόχος των αυριανών δημοτικών αρχών, πρέπει να είναι το κλείσιμο της δημοτικής θύρας σε όλα αυτά τα τρωκτικά, θέτοντας υπό την αιγίδα των δημοτικών τους συμβουλίων, κοινωνικές επιχειρήσεις που -αφού ο νόμος δεν επιτρέπει να ανήκουν στους ίδιους τους Δήμους, θα πρέπει να ανήκουν στους άνεργους και στους απολυμένους εργαζόμενους, ώστε να προσφερθούν οι καταργημένες και οι υπό κατάργηση δημόσιες δομές και υπηρεσίες: στην καθαριότητα, στις κοινωνικές δομές, στον πολιτισμό, στις παραλίες, που τις ξεπουλάνε με προμήθεια 20% ∙ παντού!
Αυτο-οργάνωση των τοπικών μας κοινωνιών παντού, με «ανοιχτά λογιστικά βιβλία» είναι, λοιπόν, μια σοβαρή απάντηση στην πολυσχιδή κρίση. Αυτή η απάντηση ή μια καλύτερη, αλλά πάντως βιώσιμη, πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη, μόνο αν ξεκινήσει τώρα ο σχεδιασμός της. Σε αυτό έχουν ευθύνη όλοι οι θεσμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης!
Αν θέλομε να κάνομε εκείνο το περιπόθητο βήμα προς τα εμπρός και να πάρομε εμείς τη δημαρχία στα Χανιά, αποσπώντας την από τα γαμψά νύχια των ανάξιων, για τα σπουδαία οφείλομε να μιλήσομε και να τα σχεδιάσομε. Τώρα. Όχι μόνον εδώ στα Χανιά, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα στην οποία στέλνομε τους χαιρετισμούς μας.


Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ένα ακόμα προϊόν της άρνησης συμμόρφωσης των "υπευθύνων" με τους νόμους

Δείτε το έγγραφο που μας έστειλε για δημοσιοποίηση  η Επιτροπή Κατοίκων Εσωτερικού Δακτυλίου Ιωαννίνων.

Ασέλγεια

27.3.2014 Το Ποντίκι

Όλγα Γεροβασίλη: "Στεκόμαστε δίπλα στους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους και διεκδικούμε τα αυτονόητα"

Olga Gerovasili"Δεν έχει μείνει η παραμικρή αμφιβολία και στον τελευταίο κτηνοτρόφο, ότι τα συμφέροντα των πολυεθνικών και του καρτέλ του γάλακτος είναι τα μόνα που η μνημονιακή συγκυβέρνηση υπηρετεί με απόλυτη συνέπεια.
Η ρύθμιση που προωθείται για την αλλαγή του χαρακτηρισμού του φρέσκου γάλακτος, ύστερα από απαίτηση της Τρόικας και εισήγηση του ΟΟΣΑ, θα σημάνει την αρχή του τέλους της ελληνικής κτηνοτροφίας στην Ήπειρο και σε ολόκληρη την χώρα, σε μια περίοδο μάλιστα που νέοι άνθρωποι επενδύουν σε κτηνοτροφικές μονάδες και επιστρέφουν στην ύπαιθρο.
Η καθιέρωση του γάλακτος ημέρας, είναι το απόλυτο τέχνασμα για να βγουν από τη μέση οι μικρές -και απομακρυσμένες από τα δίκτυα συλλογής- κτηνοτροφικές μονάδες. Προσθέτοντας και το "φρέσκο" γάλα των 10 ημερών, το μόνο που θα συμβεί είναι να πλημμυρίσει η ελληνική αγορά από εισαγόμενο γάλα.
Λέμε ΟΧΙ στις επιδιώξεις των δανειστών και των εγχώριων συνομιλητών τους, που σαν μοναδικό στόχο έχουν την ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση των ήδη φτωχών και απομακρυσμένων περιφερειών της χώρας μας.
Στεκόμαστε δίπλα στους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους και διεκδικούμε τα αυτονόητα: στήριξη των κτηνοτροφικών μονάδων, διαφύλαξη της σωστής διατροφής των Ελλήνων, ουσιαστική συμβολή και συμπαράσταση της Περιφέρειας στην επιστροφή στον πρωτογενή τομέα των νέων ανθρώπων που αναζητούν λύσεις επιβίωσης στην οικονομική κρίση."
Πηγή: StoTapsi

Όχι από το ΣτΕ σε κατασχέσεις λογαριασμών από το Δημόσιο εν αγνοία του οφειλέτη



«Απαγορευτικό» έθεσε για το Δημόσιο το ΣτΕ στο ζήτημα των κατασχέσεων χρημάτων που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω οφειλών.
Όπως αποφάσισε η πενταμελής σύνθεση του ΣΤ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, επαναλαμβάνοντας παλαιότερη απόφασή της, δεν μπορεί το Δημόσιο να προβαίνει σε κατασχέσεις εάν προηγουμένως δεν έχει ενημερωθεί ο οφειλέτης, προκειμένου να ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικα μέτρα ενώπιον των δικαστηρίων ή να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του.
Λόγω της σπουδαιότητας όμως του ζητήματος, παραπέμφθηκε αυτό για νέα κρίση στην αυξημένη 7μελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος. Η υπόθεση θα συζητηθεί την 5η Μαΐου 2014, με εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτριο Τομαρά.
Το ΣτΕ απασχόλησε σχετικά περίπτωση διευθύνοντα συμβούλου Ανώνυμης Εταιρείας η οποία σήμερα δεν υφίσταται. Σε βάρος του διευθύνοντα συμβούλου συντάχθηκε έκθεση αναγκαστικής κατασχέσεως από τον προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Β.Ε. Αθηνών, σχετικά με απαιτήσεις του ΙΚΑ για οφειλές της πρώην Α.Ε. ύψους 565.392,73 ευρώ. Η κατάσχεση έγινε επί της σύνταξης του τέως διευθύνοντα συμβούλου και για ποσό ύψους 17.683 ευρώ.
Την κατάσχεση του ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του, ο διευθύνων σύμβουλος την πληροφορήθηκε τυχαία μετά από εννέα μήνες, όταν πήγε στην Τράπεζα για ανάληψη χρημάτων. Στη συνέχεια ο ίδιος άσκησε ανακοπή κατά της έκθεσης κατάσχεσης.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο Αθηνών, δικαίωσαν τον διευθύνοντα σύμβουλο. Το Δημόσιο άσκησε έφεση κατά της εφετειακής απόφασης και ακολούθησε η απόφαση από το ΣΤ’ Τμήμα του ΣτΕ που έκρινε ότι η απόφαση του Εφετείου είναι νόμιμη αλλά παρέπεμψε την υπόθεση στην μείζονα σύνθεση του ίδιου Τμήματος.

Δημιουργήστε τη δική σας κτηνοτροφική εκμετάλλευση



Η επιστροφή στις ρίζες και την επανασύνδεσή με το φυσικό περιβάλλον και τη γη είναι το ζητούμενο από όλο και περισσότερους ανθρώπους. Το όνειρο των περισσοτέρων κατοίκων των αστικών κέντρων περιλαμβάνει ένα σπίτι στην επαρχία, το οποίο διαθέτει μεγάλο κήπο και όπου εκτός από τα άνθη και τα καλλωπιστικά, κάπου σε μια γωνιά του έχει και ένα λαχανόκηπο. Ωστόσο, το σημείο που ξεφεύγει από τους περισσότερους είναι η σπουδαιότητα της συμβολής της εκτροφής, έστω και μικρού αριθμού ζώων, στο ιδανικό αυτό αγρόκτημα των ονείρων τους.

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Αξιοπρέπεια

Τέσσερα χρόνια μετά την χρεοκοπία της χώρας και δυο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, η ησυχία που επικρατεί είναι αξιοσημείωτη. Οι άνθρωποι δεν μιλάνε όταν σκέπτονται. Οπότε, θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει πως αυτή την εποχή οι Έλληνες σκέπτονται. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ.
Προσπερνάω τις πολιτικές και οικονομικές αναλύσεις –γκώσαμε πια- και σκέφτομαι πως σήμερα όλοι μας γνωρίζουμε τι έχει συμβεί στη χώρα μας και τι συμβαίνει τώρα στην χώρα μας.
Τι συμβαίνει στη χώρα μας και στις ζωές μας. Και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι γι’ αυτό.
Από δω και πέρα, είναι θέμα αξιοπρέπειας.
Καταλαβαίνω πως, για να φτάσει η χώρα στη σημερινή της κατάσταση, πολλοί Έλληνες την είχαν εντελώς χεσμένη την αξιοπρέπειά τους.
Οι εθνικές εκλογές του 2012 απέδειξαν πως πολλοί Έλληνες συνέχιζαν να την έχουν χεσμένη την αξιοπρέπειά τους.
Στις ευρωεκλογές θα μετρηθούμε ξανά.
Μη γελιέστε, δεν είναι οικονομικό πια το θέμα.
Είναι θέμα αξιοπρέπειας.
Μόνο.
  Εγραψε: Pitsirikoς

Ανακοίνωση της Ν.Ε Ιωαννίνων της ΔΗΜΑΡ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Στις δύσκολες συνθήκες που περνά η χώρα και η κοινωνία, η επέτειος της 25ης Μαρτίου συμβολίζει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Με όπλο τη μνήμη και εφόδια την αποφασιστικότητα και το όραμα, ο ελληνικός λαός αναζητά και σήμερα διέξοδο από τη ζοφερή πραγματικότητα.  Ο αγώνας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης είναι αγώνας για την αξιοπρέπεια της χώρας και των ανθρώπων της. Είναι εγγύηση για την κοινωνική συνοχή και το μέλλον της νέας γενιάς.

πτώματα...



ΣΗΜ: Ήταν  και αυτοδιοικητικά άστεγα πολιτικά  πτώματα  που δεν μπορούν να συνηθίσουν στους δεύτερους ρόλους  που τους  ετοιμάζουν πρώην φίλοι του δημοτικού διευθυντηρίου της " Ενότητας Πολιτών- Παλιά  Γιάννενα"

Αφιέρωμα στην 25η Μαρτίου η Ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη προς τους γυμνασιόπαιδες στην Πνύκα.

Παιδιά μου!
Εἰς τὸν τόπο τοῦτο, ὁποὺ ἐγὼ πατῶ σήμερα, ἐπατοῦσαν καὶ ἐδημηγοροῦσαν τὸν παλαιὸ καιρὸ ἄνδρες σοφοί, καὶ ἄνδρες μὲ τοὺς ὁποίους δὲν εἶμαι ἄξιος νὰ συγκριθῶ καὶ οὔτε νὰ φθάσω τὰ ἴχνη των. Ἐγὼ ἐπιθυμοῦσα νὰ σᾶς ἰδῶ, παιδιά μου, εἰς τὴν μεγάλη δόξα τῶν προπατόρων μας, καὶ ἔρχομαι νὰ σᾶς εἰπῶ, ὅσα εἰς τὸν καιρὸ τοῦ ἀγῶνος καὶ πρὸ αὐτοῦ καὶ ὕστερα ἀπ᾿ αὐτὸν ὁ ἴδιος ἐπαρατήρησα, καὶ ἀπ᾿ αὐτὰ νὰ κάμωμε συμπερασμοὺς καὶ διὰ τὴν μέλλουσαν εὐτυχίαν σας, μολονότι ὁ Θεὸς μόνος ἠξεύρει τὰ μέλλοντα. Καὶ διὰ τοὺς παλαιοὺς Ἕλληνας, ὁποίας γνώσεις εἶχαν καὶ ποία δόξα καὶ τιμὴν ἔχαιραν κοντὰ εἰς τὰ ἄλλα ἔθνη τοῦ καιροῦ των, ὁποίους ἥρωας, στρατηγούς, πολιτικοὺς εἶχαν, διὰ ταῦτα σας λέγουν καθ᾿ ἡμέραν οἱ διδάσκαλοί σας καὶ οἱ πεπαιδευμένοι μας. Ἐγὼ δὲν εἶμαι ἀρκετός. Σᾶς λέγω μόνον πὼς ἦταν σοφοί, καὶ ἀπὸ ἐδῶ ἐπῆραν καὶ ἐδανείσθησαν τὰ ἄλλα ἔθνη τὴν σοφίαν των.

Εἰς τὸν τόπον, τὸν ὁποῖον κατοικοῦμε, ἐκατοικοῦσαν οἱ παλαιοὶ Ἕλληνες, ἀπὸ τοὺς ὁποίους καὶ ἡμεῖς καταγόμεθα καὶ ἐλάβαμε τὸ ὄνομα τοῦτο. Αὐτοὶ διέφεραν ἀπὸ ἡμᾶς εἰς τὴν θρησκείαν, διότι ἐπροσκυνοῦσαν τὲς πέτρες καὶ τὰ ξύλα. Ἀφοῦ ὕστερα ἦλθε στὸν κόσμο ὁ Χριστός, οἱ λαοὶ ὅλοι ἐπίστευσαν εἰς τὸ Εὐαγγέλιό του, καὶ ἔπαυσαν νὰ λατρεύουν τὰ εἴδωλα. Δὲν ἐπῆρε μαζί του οὔτε σοφοὺς οὔτε προκομμένους, ἀλλ᾿ ἁπλοὺς ἀνθρώπους, χωρικοὺς καὶ ψαράδες, καὶ μὲ τὴ βοήθεια τοῦ Ἁγίου Πνεύματος ἔμαθαν ὅλες τὲς γλῶσσες τοῦ κόσμου, οἱ ὁποῖοι, μολονότι ὅπου καὶ ἂν ἔβρισκαν ἐναντιότητες καὶ οἱ βασιλεῖς καὶ οἱ τύραννοι τοὺς κατέτρεχαν, δὲν ἠμπόρεσε κανένας νὰ τοὺς κάμῃ τίποτα. Αὐτοὶ ἐστερέωσαν τὴν πίστιν.

Οἱ παλαιοὶ Ἕλληνες, οἱ πρόγονοί μας, ἔπεσαν εἰς τὴν διχόνοια καὶ ἐτρώγονταν μεταξύ τους, καὶ ἔτσι ἔλαβαν καιρὸ πρῶτα οἱ Ρωμαῖοι, ἔπειτα ἄλλοι βάρβαροι καὶ τοὺς ὑπόταξαν. Ὕστερα ἦλθαν οἱ Μουσουλμάνοι καὶ ἔκαμαν ὅ,τι ἠμποροῦσαν, διὰ νὰ ἀλλάξη ὁ λαὸς τὴν πίστιν του. Ἔκοψαν γλῶσσες εἰς πολλοὺς ἀνθρώπους, ἀλλ᾿ ἐστάθη ἀδύνατο νὰ τὸ κατορθώσουν. Τὸν ἕνα ἔκοπταν, ὁ ἄλλος τὸ σταυρό του ἔκαμε. Σὰν εἶδε τοῦτο ὁ σουλτάνος, διόρισε ἕνα βιτσερὲ [ἀντιβασιλέα], ἕναν πατριάρχη, καὶ τοῦ ἔδωσε τὴν ἐξουσία τῆς ἐκκλησίας. Αὐτὸς καὶ ὁ λοιπὸς κλῆρος ἔκαμαν ὅ,τι τοὺς ἔλεγε ὁ σουλτάνος. Ὕστερον ἔγιναν οἱ κοτζαμπάσηδες [προεστοί] εἰς ὅλα τὰ μέρη. Ἡ τρίτη τάξη, οἱ ἔμποροι καὶ οἱ προκομμένοι, τὸ καλύτερο μέρος τῶν πολιτῶν, μὴν ὑποφέρνοντες τὸν ζυγὸ ἔφευγαν, καὶ οἱ γραμματισμένοι ἐπῆραν καὶ ἔφευγαν ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα, τὴν πατρίδα των, καὶ ἔτσι ὁ λαός, ὅστις στερημένος ἀπὸ τὰ μέσα τῆς προκοπῆς, ἐκατήντησεν εἰς ἀθλίαν κατάσταση, καὶ αὐτὴ αὔξαινε κάθε ἡμέρα χειρότερα· διότι, ἂν εὑρίσκετο μεταξὺ τοῦ λαοῦ κανεὶς μὲ ὀλίγην μάθηση, τὸν ἐλάμβανε ὁ κλῆρος, ὅστις ἔχαιρε προνόμια, ἢ ἐσύρετο ἀπὸ τὸν ἔμπορο τῆς Εὐρώπης ὡς βοηθός του ἢ ἐγίνετο γραμματικὸς τοῦ προεστοῦ. Καὶ μερικοὶ μὴν ὑποφέροντες τὴν τυραννίαν τοῦ Τούρκου καὶ βλέποντας τὲς δόξες καὶ τὲς ἡδονὲς ὁποὺ ἀνελάμβαναν αὐτοί, ἄφηναν τὴν πίστη τους καὶ ἐγίνοντο Μουσουλμάνοι. Καὶ τοιουτοτρόπως κάθε ἡμέρα ὁ λαὸς ἐλίγνευε καὶ ἐπτώχαινε.

Εἰς αὐτὴν τὴν δυστυχισμένη κατάσταση μερικοὶ ἀπὸ τοὺς φυγάδες γραμματισμένους ἐμετάφραζαν καὶ ἔστελναν εἰς τὴν Ἑλλάδα βιβλία, καὶ εἰς αὐτοὺς πρέπει νὰ χρωστοῦμε εὐγνωμοσύνη, διότι εὐθὺς ὁποὺ κανένας ἄνθρωπος ἀπὸ τὸ λαὸ ἐμάνθανε τὰ κοινὰ γράμματα, ἐδιάβαζεν αὐτὰ τὰ βιβλία καὶ ἔβλεπε ποίους εἴχαμε προγόνους, τί ἔκαμεν ὁ Θεμιστοκλῆς, ὁ Ἀριστείδης καὶ ἄλλοι πολλοὶ παλαιοί μας, καὶ ἐβλέπαμε καὶ εἰς ποίαν κατάσταση εὑρισκόμεθα τότε. Ὅθεν μᾶς ἦλθεν εἰς τὸ νοῦ νὰ τοὺς μιμηθοῦμε καὶ νὰ γίνουμε εὐτυχέστεροι. Καὶ ἔτσι ἔγινε καὶ ἐπροόδευσεν ἡ Ἑταιρεία.
Ὅταν ἀποφασίσαμε νὰ κάμωμε τὴν Ἐπανάσταση, δὲν ἐσυλλογισθήκαμε οὔτε πόσοι εἴμεθα οὔτε πὼς δὲν ἔχομε ἄρματα οὔτε ὅτι οἱ Τοῦρκοι ἐβαστοῦσαν τὰ κάστρα καὶ τὰς πόλεις οὔτε κανένας φρόνιμος μᾶς εἶπε «ποῦ πᾶτε ἐδῶ νὰ πολεμήσετε μὲ σιταροκάραβα βατσέλα», ἀλλὰ ὡς μία βροχὴ ἔπεσε εἰς ὅλους μας ἡ ἐπιθυμία τῆς ἐλευθερίας μας, καὶ ὅλοι, καὶ ὁ κλῆρος μας καὶ οἱ προεστοὶ καὶ οἱ καπεταναῖοι καὶ οἱ πεπαιδευμένοι καὶ οἱ ἔμποροι, μικροὶ καὶ μεγάλοι, ὅλοι ἐσυμφωνήσαμε εἰς αὐτὸ τὸ σκοπὸ καὶ ἐκάμαμε τὴν Ἐπανάσταση.
Εἰς τὸν πρῶτο χρόνο τῆς Ἐπαναστάσεως εἴχαμε μεγάλη ὁμόνοια καὶ ὅλοι ἐτρέχαμε σύμφωνοι. Ὁ ἕνας ἐπῆγεν εἰς τὸν πόλεμο, ὁ ἀδελφός του ἔφερνε ξύλα, ἡ γυναῖκα του ἐζύμωνε, τὸ παιδί του ἐκουβαλοῦσε ψωμὶ καὶ μπαρουτόβολα εἰς τὸ στρατόπεδον καὶ ἐὰν αὐτὴ ἡ ὁμόνοια ἐβαστοῦσε ἀκόμη δυὸ χρόνους, ἠθέλαμε κυριεύσει καὶ τὴν Θεσσαλία καὶ τὴν Μακεδονία, καὶ ἴσως ἐφθάναμε καὶ ἕως τὴν Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τοὺς Τούρκους, ὁποὺ ἄκουγαν Ἕλληνα καὶ ἔφευγαν χίλια μίλια μακρά. Ἑκατὸν Ἕλληνες ἔβαζαν πέντε χιλιάδες ἐμπρός, καὶ ἕνα καράβι μίαν ἁρμάδα...
Ἐγώ, παιδιά μου, κατὰ κακή μου τύχη, ἐξ αἰτίας τῶν περιστάσεων, ἔμεινα ἀγράμματος καὶ διὰ τοῦτο σᾶς ζητῶ συγχώρηση, διότι δὲν ὁμιλῶ καθὼς οἱ δάσκαλοί σας. Σᾶς εἶπα ὅσα ὁ ἴδιος εἶδα, ἤκουσα καὶ ἐγνώρισα, διὰ νὰ ὠφεληθῆτε ἀπὸ τὰ ἀπερασμένα καὶ ἀπὸ τὰ κακὰ ἀποτελέσματα τῆς διχονοίας, τὴν ὁποίαν νὰ ἀποστρέφεσθε, καὶ νὰ ἔχετε ὁμόνοια. Ἐμᾶς μὴ μᾶς τηρᾶτε πλέον. Τὸ ἔργο μας καὶ ὁ καιρός μας ἐπέρασε. Καὶ αἱ ἡμέραι τῆς γενεᾶς, ἡ ὁποία σας ἄνοιξε τὸ δρόμο, θέλουν μετ᾿ ὀλίγον περάσει. Τὴν ἡμέρα τῆς ζωῆς μας θέλει διαδεχθῆ ἡ νύκτα τοῦ θανάτου μας, καθὼς τὴν ἡμέραν τῶν Ἁγίων Ἀσωμάτων θέλει διαδεχθῆ ἡ νύκτα καὶ ἡ αὐριανὴ ἡμέρα. Εἰς ἐσᾶς μένει νὰ ἰσάσετε καὶ νὰ στολίσετε τὸν τόπο, ὁποὺ ἡμεῖς ἐλευθερώσαμε· καί, διὰ νὰ γίνῃ τοῦτο, πρέπει νὰ ἔχετε ὡς θεμέλια της πολιτείας τὴν ὁμόνοια, τὴν θρησκεία, τὴν καλλιέργεια τοῦ θρόνου καὶ τὴν φρόνιμον ἐλευθερία.
Τελειώνω τὸ λόγο μου. Ζήτω ὁ βασιλεύς μας Ὄθων! Ζήτω οἱ σοφοὶ διδάσκαλοι! Ζήτω ἡ Ἑλληνικὴ Νεολαία!