Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Εξετάζεται η απαλλαγή από το φόρο επιτηδεύματος νομικών προσώπων που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος σε νομικά πρόσωπα που δεν ασκούν καμία επιχειρηματική δραστηριότητα και ειδικότερα σε αργούσες κοινοπραξίες και τεχνικές εταιρείες των οποίων το έργο έχει περαιωθεί και έχει λήξει η συνεργασία τους.  Η εξέταση γίνεται ύστερα από αίτημα  βουλευτών οι οποίοι πολύ ορθά είχαν προτείνει τη συνέχιση της επιβολής του Τέλους Επιτηδεύματος για χρονικό διάστημα μέχρι και τριών ετών από της ολοκληρώσεως του έργου, διότι αυτό είναι ένα χρονικό διάστημα που κρίνεται ότι επαρκεί για την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων των εν λόγω εταιρειών (αποπληρωμή, παράδοση έργου, λήξη εγγυήσεων κλπ).

Κατώτατοι μισθοί και ημερομίσθια σε χώρες της Ε.Ε.


Μηνιαίες αποδοχές
  • Λουξεμβούργο 1.921 €
  • Βέλγιο 1.502 €
  • Ολλανδία 1.478 €
  • Ιρλανδία 1.462 €
  • Γαλλία 1.430 €
  • Βρετανία 1.190 €
  • Ισπανία 645 €
  • Ελλάδα 586 €
  • Πορτογαλία 485 €
  • Πολωνία 383 €
Τα κατώτατα ωρομίσθια στην Ευρώπη
  • Λουξεμβούργο 11,10 €
  • Βέλγιο 9,10 €
  • Γαλλία 9,43 €
  • Ολλανδία 9,07 €
  • Ιρλανδία 8,65 €
  • Γερμανία 8,50 €
  • Βρετανία 7,78 €
  • Σλοβενία 4,53 €
  • Μάλτα 4,06 €
  • Ισπανία 3,91 €
  • Πορτογαλία 2,92 €
  • Ελλάδα 2,85 €
  • Κροατία 2,29 €
  • Πολωνία 2,21 €
  • Τσεχία 2,01 €
  • Ουγγαρία 1,97 €
  • Σλοβακία 1,94 €
  • Εσθονία 1,90 €
  • Λιθουανία 1,76 €
  • Λετονία 1,71 €
  • Ρουμανία 1,06 €
  • Βουλγαρία 0,95 €  * στην Ιταλία δεν υπάρχει κατοχυρωμένος κατώτατος μισθός .
  • Πηγή: Γ.Γ. Ε. - Γ. Γ. Ε. 
  • Μαζί τα βλέπουμε κατά το μαζί τα φάγαμε......

Οι άστεγοι των Ιωαννίνων.


                                                        Της Μαίρης Τζώρα, ανταποκρίτριας του ΑΜΠΕ
 Καταφύγιο εκείνων που χτύπησε η ανεργία και τους άφησε χωρίς σπίτι και οικογένεια, έχει γίνει ένα παλιό κτίριο, το άλλοτε αναψυκτήριο-εστιατόριο
"Οαση", το οποίο αποτελούσε σημείο αναφοράς για την πόλη των Ιωαννίνων τα περασμένα χρόνια.
Ρούχα που ήταν κρεμασμένα σε μία αυτοσχέδια απλώστρα μέσα σ' ένα παρτέρι με θάμνους, στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, αποκάλυψαν τους άστεγους της πόλης.
Στην Ήπειρο, η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες ανθρώπους, καθώς στην περιοχή καταγράφεται υψηλό ποσοστό ανεργίας που αγγίζει 30,5%. Η οικοδομική δραστηριότητα έχει καταρρεύσει σε ποσοστό 66,7, το πρώτο εξάμηνο του 2013 σε σχέση με την περασμένη χρονιά με αποτέλεσμα να πλήττονται και πολλά επαγγέλματα εργατοτεχνιτών που εξαρτώνται από αυτήν.
Στην «Όαση», η εικόνα σε αφήνει σιωπηλό. Είναι από τις φορές που τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν την εικόνα. Δύο νέοι άνθρωποι κάπνιζαν σκεπτικοί, καθισμένοι σε δύο ετοιμόρροπες καρέκλες. Πάνω από τα κεφάλια τους, κρεμόταν ένα κλουβί με μία καρδερίνα που έμοιαζε να τους κρατά συντροφιά. Πίσω τους έχασκε μία μεγάλη μισοφωτισμένη αίθουσα, όπου κάπου στο βάθος της διακρίνονταν κάποια στρώματα και λίγες κουβέρτες.
Στο άκουσμα της λέξης δημοσιογράφος, σηκώθηκαν από την καρέκλα και με φωνή απόγνωσης και απελπισίας ο ένας από τους δύο λέει: «έλα να δεις στην δυστυχία μας». Ήταν ο Νώντας Τ., ο οποίος όταν τελείωσε το έργο της Εγνατίας Οδού, όπου εργάστηκε για 12 χρόνια, βρέθηκε χωρίς δουλειά.
Το παλιό κτίριο της πλατείας έγινε η δική του «όαση» απελπισίας. Τέσσερα χρόνια άνεργος, έχασε λόγω οικονομικών προβλημάτων και ανέχειας την οικογένεια του, με αποτέλεσμα να βρεθεί στον δρόμο. Όπως αναφέρει, όταν πριν 3 χρόνια βρήκε «στέγη» στο κτίριο, ήταν ο μοναδικός Έλληνας, γιατί εκεί τις νύχτες έβρισκαν κατάλυμα 50 Πακιστανοί παράνομοι μετανάστες. Μάλιστα θυμάται, ότι ένιωθε άβολα, γι' αυτό κοιμόταν έξω από ένα παράθυρο.
Τη συζήτηση, διακόπτει ένας 35χρονος άνδρας, που φτάνει με δύο σακούλες στα χέρια. Ήταν το φαγητό που εξασφάλισε για την οικογένειά του, από τα συσσίτια της Μητρόπολης και καθημερινά το μοιράζεται με τους άστεγους της πλατείας. Παρά την οικογενειακή του ανέχεια, ο Γιώργος, δεν προσπέρνα τη δυστυχία των άστεγων συμπολιτών του.
Εξαθλίωση, στη σκιά της λαμπερής «Όασης» των περασμένων χρόνων
Μπαίνοντας μέσα στους χώρους του κτιρίου, δύο μεγάλα πλαστικά απ' αυτά που χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν τις σκαλωσιές στις οικοδομές, χωρίζουν τα δωμάτια. Παλιά στρώματα και κουβέρτες, ξεθωριασμένα παπλώματα, κρεμάστρες με λιγοστά ρούχα στους τοίχους, μία τηλεόραση της 10ετίας του ΄80, δύο μικρές κουζίνες με καμένα μάτια, χαρτόνια σκορπισμένα στο δάπεδο για την υγρασία, όλα «κουρέλια ζωής», που παραπέμπουν σε εικόνες και καταστάσεις τριτοκοσμικές.
Για τουαλέτες, χρησιμοποιούν στο υπόγειο, ότι έχει απομείνει από εκείνες της επιχείρησης, ενώ για πλυθούν, ζεσταίνουν νερό σε έναν τενεκέ. Το κρύο του χειμώνα που έρχεται τους τρομάζει, γιατί το ένιωσαν, τα τρία τελευταία χρόνια και «δεν αντέχεται».
Ο Γιάννης Κ., είχε μία καλή δουλειά όπως εξηγεί. Εργαζόταν σε μία οικοδομική εταιρεία, η οποία όμως, λόγω οικονομικής κρίσης έκλεισε. Έτσι, μέσα σε μία μέρα, βρέθηκε χωρίς δουλειά, αδύναμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καθημερινότητας. Στη συνέχεια, έχασε το σπίτι του και άρχισε την περιπλάνηση στους δρόμους της πόλης.
Μαζί με τον Νώντα και τον Γιάννη, ακόμη 8 έως 10 άστεγοι συμπολίτες τους, κάθε βράδυ βρίσκουν ένα στρώμα για να ξημερώσουν μέσα στο μισογκρεμισμένο κτίριο. Όπως λένε όλοι, ζητούν μία δουλειά, ένα μεροκάματο για να μπορέσουν να σταθούν και να συνεχίσουν τη ζωή του με αξιοπρέπεια.
apokaukos@gmail.com
Υ/Γ : Συγχαρητήρια  στην κ. Τζώρα. Όμως περισσότερα θα μπορούσε να αντλήσει από τη μαχητική τηλεόραση της ΗΡΤ και την εκπομπή  της Σοφίας Τσέπα και του Νϊκου Τσώλη ¨ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ¨.

Το χούι των Δημάρχων…

Του  ΧΑΡΗ ΛΕΟΝΤΑΡΗ, πρ. Δημοτικού Συμβούλου Ιωαννίνων
*  Τη νοοτροπία κάποιων ανθρώπων ή κοινωνικών συνόλων να έχουν ριζωμένη βαθιά μια συνήθεια και να μη θέλουν να την αλλάξουν ο λαός την αποκαλεί «χούι». Τούρκικη μεν λέξη, αλλά δηλωτική της ελληνικής ψυχής. Είναι δε χαρακτηριστική η λαϊκή ρήση: «πρώτα βγαίν’ η ψυχή κι ύστερα το χούι». Πρόκειται για έκφραση σοφίας του λαού που ξέρει να αξιολογεί τον άνθρωπο και τις συμπεριφορές του γενικά κι ας υπάρχει έλλειμμα επιστημονικής γνώσης. Η λαϊκή σοφία ως απόσταγμα εμπειρίας ζωής αντιλαμβάνεται τα πράγματα στην ουσία τους και όχι επιφανειακά.
Στις μέρες αυτές η λαϊκή ρήση έχει απόλυτη εφαρμο-γή στην πολιτική
συμπεριφορά πολλών δημάρχων. Τώρα που ξεκινάει η προεκλογική περίοδος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βλέπουμε ανθρώπους που για αρκετά χρόνια είναι δήμαρχοι να επιμένουν στην υποψηφιότητά τους και για άλλη τετραετία. Και μάλιστα ομιλούν με τέτοια έπαρση για τις ικανότητές τους και την προσφορά τους που σχεδόν δείχνουν ότι οφείλουμε και να τους… ευγνωμονούμε!
Πρόκειται για πολιτική συμπεριφορά που έρχεται και σε αντίθεση με το πνεύμα του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και υπερβαίνει τα όρια της ισορροπημένης ηθικά ανθρώπινης φύσης. Βέβαια, στο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που ζούμε τα πάντα είναι δυνατά παρ’ ανθρώπω.
Βεβαίως για τον αντίλογο οι πολίτες με την ψήφο τους καθορίζουν την μονιμότητα ή προσωρινότητα κάποιων σε αιρετά αξιώματα. Αυτό λέει η δημοκρατία και ο καθένας έχει την ευθύνη των επιλογών του.
Ο μεγάλος στοχαστής Κορνήλιος Καστοριάδης σε κείμενό του για τη δημοκρατία έχει γράψει: «Στη δημοκρατία διαμορφώνεται μια κοινωνία όπου όλοι οι πολίτες έχουν πραγματική δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής στη νομοθεσία, στη διακυβέρνηση, στη δικαστική εξουσία και τελικά στη θέσμιση της κοινωνίας». Δυστυχώς από τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικά ο κάθε θεσμός κρατικής εξουσίας η ισότιμη συμμετοχή των πολιτών ως δικαίωμα και ως δυνατότητα βρίσκεται στη θεωρία και δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα.
Παρατηρώντας τα δρώμενα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαπιστώνουμε ότι οι δήμαρχοι επιβάλλονται στις τοπικές κοινωνίες όχι τόσο από το έργο τους αλλά από τις σκοπιμότητες και τις επιλογές του όλου συστήματος εξουσίας. Γιατί η εικόνα και η πελατειακή λογική σκεπάζουν και τα πρόσωπα και τα πράγματα. Και έτσι η στάση των πολλών ετεροκαθορίζεται χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό. Νομίζει ο καθένας ότι εκλέγει πρόσωπο, αλλά στην ουσία κάποιοι άλλοι έχουν προαποφασίσει γι’ αυτόν.
Ο συμπολίτης διαμορφώνει μια επιδερμική άποψη για τον δήμαρχο, αφού αντικειμενικά είναι δύσκολη η αποτίμηση του έργου και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των αιρετών, ιδιαίτερα σήμερα που το άτομο βιώνει μια δραματική κατάσταση και η επιβίωση σκεπάζει και στειρώνει ενδιαφέροντα συλλογικής οργάνωσης. Άλλωστε, καθημερινά βιάζεται η συνείδηση του πολίτη, που δεν διαθέτει εξοπλισμό αντίστασης, από μηχανισμούς και συμφέροντα.
Το φαινόμενο αυτό εκτιμώ πως κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας και λειτουργεί ως σαράκι που κατατρώει πρόσωπα, ιδέες και θεσμούς. Αυτό το χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς των πολλών συντελεί τα μέγιστα ώστε το όλο κοινοβουλευτικό μας σύστημα να χωλαίνει και να πάσχει από σοβαρές πολιτικές και κοινωνικές παθογένειες. Λειτουργεί αποτρεπτικά σε κάθε σκέψη ενεργητικής συμμετοχής και η προσωπική ελευθερία θυσιάζεται στο βωμό της προσωπικής λογικής των ολίγων επωνύμων και ισχυρών.
Σχετικά με τη συμπεριφορά και την πρακτική των πολιτικών αρχόντων το 1947 ο Paul Porter, επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, γράφει: «Εδώ δεν υφίσταται κράτος σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Αντ’ αυτού υπάρχει μια χαλαρή ιεραρχία ατομιστών πολιτικών, μερικοί από τους οποίους είναι χειρότεροι από όλους, που είναι τόσο απασχολημένοι με τον προσωπικό τους αγώνα για εξουσία, ώστε δεν έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν οικονομική πολιτική ακόμα και αν υποθέσουμε ότι είχαν την ικανότητα» (επιστολή προς τον υφυπουργό εξωτερικών W. L. Clayton).
Επομένως, το πρόβλημα είναι διαχρονικό και αυτό θα πρέπει ή να μας παρηγορεί ή να αποκαλύπτει την ευθύνη και την αδιαφορία όλων μας για την κατάντια του τόπου μας και ειδικά των δήμων μας.
Στ’ αλήθεια, μήπως γνωρίζετε κάποιον δήμαρχο αυτό τον καιρό να δηλώνει με ταπεινότητα και με αίσθημα ευθύνης ότι έκανε αυτά που μπόρεσε, να ευχαριστεί τους δημότες για την εκλογή του και να εύχεται ο διάδοχός του να πάει το δήμο ένα βήμα πιο μπροστά; Δυστυχώς στην περιοχή μας όλοι, πλην του κ. Ρογκότη, Δημάρχου Ζίτσας, δηλώνουν, έστω και έμμεσα, ότι χωρίς αυτούς ο τόπος χάνεται και έρχεται το χάος!
Αν αυτά είναι αληθινά, ας παρακολουθήσουμε τις αποφάσεις του Δημάρχου Ιωαννίνων και τα συμπεράσματα θα δείξουν τι συμβαίνει. Στην τρίτη θητεία του κ. Φίλιου και στα τριάντα χρόνια παρουσίας του σε ρόλο ηγετικό στην Τ.Α., έχουν συμβεί με προσωπική του πολιτική ευθύνη γεγονότα τραγικά σε πρόσωπα και στον Δήμο Ιωαννιτών. Και όμως, χωρίς «αιδώ» επιμένει στην υποψηφιότητά του για επόμενη τετραετία. Και ερωτώ δημόσια τον Δήμαρχό μας: Αν αγαπάει τόσο πολύ τον τόπο μας και θέλει να βοηθήσει με τα χαρίσματά του τον Δήμο, γιατί δεν θέτει υποψηφιότητα μια φορά και ως δημοτικός σύμβουλος και να σταθεί δίπλα στον επόμενο δήμαρχο με το φορτίο της σοφίας του;
Δυστυχώς η μακρόχρονη άσκηση εξουσίας θολώνει τη σκέψη του ανθρώπου. Και το χειρότερο είναι, όταν η ηθική βρίσκεται πολύ μακριά από την πολιτική. Αλλά σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα υπάρχει λύση για όλα τα προβλήματα που έχουν σχέση με τους ανθρώπους, αρκεί να υφίσταται η πολιτική βούληση στους κάθε φορά κρατούντες στην κεντρική εξουσία. Οι θεσμοί λύνουν τα προβλήματα της δημοκρατίας και επιβάλλουν στον πολίτες συνείδηση και συμπεριφορά συλλογική.
Θα έπρεπε από χρόνια η Βουλή να είχε θεσπίσει τη θητεία των δημάρχων και των βουλευτών, που δεν θα μπορούσε να είναι πέρα από τρεις περιόδους. Δυστυχώς αργεί ακόμα να’ ρθει η μέρα αυτή, παρά τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούν στην κοινωνία τα τζάκια και οι αριστοκράτες γενικά.
Γι’ αυτό και οφείλουμε, αφού η νομοθετική εξουσία αδιαφορεί, εμείς οι πολίτες να δώσουμε το μάθημα που ταιριάζει σε ανθρώπους που θεωρούν ότι έχουν κληρονομήσει διά βίου προνόμια και εξουσίες.

2009 Αμέσως μετα τις εκλογές.

Το σήμερα το βιώνουμε..

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Το ¨success story ¨ της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων

Δραματικές προβλέπονται οι συνέπειες για το Δήμο , που κινδυνεύει  να καταδικαστεί σε πλήρη  περιθωριοποίηση από το  αναπαλαιωμένο  «καρτέλ» στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης . Από ό,τι διαφαίνεται    αντιλήψεις  αγκυλωμένες στο  καταδικασμένο πολιτικό παρελθόν των μνημονιακών κομμάτων   συσπειρώνονται  για τη διαχείριση  της επόμενης  δημοτικής εξουσίας  διάρκειας πέντε ετών, σε ένα κλίμα  αλληλοκατηγοριών  για  την οικονομική διαχείριση .

Προτεραιότητα  μάλιστα στο   ¨success story ¨     έχει ο επικεφαλής της παρούσας δημοτικής παράταξης  κ. Φίλιος ,ο οποίος  με την  πρωτοβουλία των πέντε  δημάρχων  έστησε την πολιτική του πλατφόρμα στα όρια της Κεντροαριστεράς, ορίζοντας ως άξονες   «τη θεσμική και διοικητική αυτονομία και τη χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κομματικό και κρατικό εναγκαλισμό».  Λες και  στέρεψε ο πολιτικός χώρος  και η πολιτική  αναζήτηση της σύστασης   ενός κεντροαριστερού κινήματος που αποτελεί ζητούμενο της σημερινής κοινωνίας, η οποία   πλήττεται από τις μνημονιακές πολιτικές και δεσμεύσεις.
Το κείμενο που συνυπέγραψαν έδωσε στον αναγνώστη την εικόνα ενός αυτοδιοικητικού κινήματος, ανατρεπτικού και πρωτοπόρου. Ακροβατώντας μάλιστα  να χαρακτηριστεί αντιμνημονιακή, προσπάθησε η κίνηση των πέντε  να φανεί το λιγότερο… επαναστατική.
 Έχοντας όμως, ως ενεργοί πολίτες, την εικόνα της δικής μας δημοτικής αρχής και του δημάρχου, που αποτελεί αναπόσπαστο μέλος των, πέντε, είμαι περισσότερο  πεπεισμένος ότι στην πολιτική πρακτική, ο δήμαρχος μας απέχει πολύ από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του. Πολλά τα παραδείγματα που μπορούμε να αναφέρουμε και που αποδεικνύουν ότι το διευθυντήριο της δημοτικής αρχής  και ο δήμαρχος  προσωπικά   δεν τήρησαν  κατά τη θητεία τους (αντίθετα με τις προεκλογικές  εξαγγελίες που πολλοί από εμάς πιστέψαμε) ούτε τέτοιου είδους αρχές ούτε προτεραιότητες. Οι πελατειακές αναξιοκρατικές σχέσεις , οι  προωθήσεις έργων για χάρη συγγενών, οι οικονομικές  υπεξαιρέσεις, οι εξυπηρετήσεις  του δημοτικού διευθυντηρίου κλπ, είναι  χαρακτηριστικά  γνωρίσματα  της σημερινής δημοτικής  αρχής.
      Η πορεία της αποδεικνύει  ότι   υπηρετεί δουλικά και μακροχρόνια όλες τις πολιτικές επιταγές  και τις επιλογές τοπικών συμφεροντολόγων,  αρκεί να καταλήγουν στην υποψηφιότητά του, μια και  πουθενά μέχρι σήμερα δεν  είδαμε πολιτικές που να ενισχύουν σταθερά την αυτονομία και αυτοδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
    Παραδείγματα αυτής της αδύναμης πολιτικής είναι  πάρα πολλά,  όπως η ανικανότητα στη διαχείριση  των απορριμμάτων, στην ολοκλήρωση των προεδρικών διαταγμάτων για τη λίμνη,  στη διεκδίκηση αναπτυξιακών έργων,  όπως είναι τα πολεοδομικά σχέδια , το αεροδρόμιο, η αγροτική παραγωγή, το περιβάλλον , οι θέσεις  για την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων, οι αθλητικές υποδομές κλπ .      Δυστυχώς, η κίνηση των πέντε  για το δήμο Ιωαννιτών αποδεικνύεται σε επίπεδο  διακηρυκτικό ένα πολύ καλό επικοινωνιακό «κόλπο» ,για  να θολώσουν  τα νερά και για άλλη μια φορά να παραπλανηθούν οι δημότες στην ψήφο τους.

ΕΝ.Φ.Α. - Δεν θα φορολογηθούν οι στάνες και γενικά αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη

Το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι στο νέο
νομοσχέδιο για τα ακίνητα οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κλπ) δεν πρόκειται να φορολογηθούν.

Πλησίασαν τα 60 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.


Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΓΔΣ το σύνολο του ληξιπρόθεσμου χρέους προς το δημόσιο, στο πρώτο 9μηνο του 2013 ανήλθε στα 59,66 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα επίσης με τα ίδια στοιχεία συνεχίζεται η απροθυμία (ή η αδυναμία) υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ από μερικές χιλιάδες υπόχρεους.

Ενδεικτικό είναι το 1/4 των υπόχρεων συνεχίζει να μην υποβάλλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ, και βεβαίως να μην καταβάλλει τον επακόλουθο φόρο.

Κάτω των στόχων οι έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και άτομα μεγάλου πλούτου.

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Ερώτηση του Αλ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και την επιχείρηση κλοπής εισοδήματος και δήμευσης της περιουσίας των πολιτών .


Ο πρωθυπουργός ερωτάται γιατί δεν υλοποιείται επιτέλους η συνταγματική επιταγή σύμφωνα με την οποία η φορολογική επιβάρυνση οφείλει να απορρέει από τη φοροδοτική ικανότητα εκάστου και γιατί συνεχίζεται η προκλητική φοροαπαλλαγή του μεγάλου πλούτου εις βάρος μισθωτών και συνταξιούχων.
 Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης  έχει ως εξής:
 Θέμα : «Ενιαίος φόρος ακινήτων. Μια νέα επιχείρηση κλοπής εισοδήματος και δήμευσης της περιουσίας των πολιτών»
 Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων δεκάδες μικρά και μεγάλα φορολογικά νομοσχέδια. Όλα είχαν στόχο την οικονομική αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων. Το τελευταίο νομοσχέδιο που έφερε προς διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών είναι φανερό πως, εκτός από την κλοπή του εισοδήματος, έχει στόχο και τη δήμευση της περιουσίας των πολιτών.
        Η διαφθορά, η φορολογική ασυλία του μεγάλου πλούτου και των εξωχώριων εταιρειών, οι ενδοομιλικές συναλλαγές και η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή των εγχώριων ελίτ, ουδέποτε βρέθηκαν στο επίκεντρο της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, μιας και ο έλεγχος στις μεγάλες λίστες της φοροδιαφυγής δεν έγινε ποτέ, ούτε έγινε καμία απόπειρα αξιοποίησης ενός σύγχρονου περιουσιολογίου, που να στοχεύει στη φορολογική δικαιοσύνη.
  Η γνώριμη συνταγή της μνημονικής πολιτικής αποθεώνεται στα νέα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών. Καταργείται το αφορολόγητο όριο, το «έκτακτο» -υποτίθεται- χαράτσι της ΔΕΗ μονιμοποιείται, ενώ εκατομμύρια πολίτες καλούνται από το πρώτο τετραγωνικό και από το πρώτο ευρώ, να καταβάλλουν χρήματα που δεν έχουν. Επειδή το υπουργείο Οικονομικών ξεπέρασε κάθε νοσηρή φαντασία με τις προτάσεις φορολόγησης αγροτεμαχίων και χέρσων χωραφιών, επειδή πρέπει επιτέλους να σταματήσει η λεηλασία της μεσαίας τάξης και του κόσμου της εργασίας,
 Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός
·                                 Γιατί δεν υλοποιείται επιτέλους η συνταγματική επιταγή σύμφωνα με την οποία η φορολογική επιβάρυνση οφείλει να απορρέει από τη φοροδοτική ικανότητα εκάστου;
·                                 Ως πότε θα συνεχίζεται η προκλητική φοροαπαλλαγή του μεγάλου πλούτου εις βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, η ανοχή απέναντι σε έκνομες δραστηριότητες, όπως η λαθρεμπορία και τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, η μη σύνταξη και αξιοποίηση ενός σύγχρονου περιουσιολογίου που να αποσκοπεί στη φορολογική δικαιοσύνη;

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΟΥΜΕ

Νόστιμα για χαλάρωμα.

 -Τη γλώσσα μας την λέμε «μητρική», μάλλον γιατί ο πατέρας μιλάει σπάνια...
-Δεν έχουμε λόγο για να ανησυχούμε για το τέλος του κόσμου, καθώς ως χώρα (Ελλάς) είμαστε 100 χρόνια πίσω...
-Αναπολώ την εποχή που χρώσταγα μόνο μαθηματα...
-Μητσοτάκης σε Τατσόπουλο: Και εγώ έχω θάψει τη μιση Ελλάδα αλλα δεν το κάνω θέμα...
-Αυτό που στα γενέθλια σβήνεις τα κεράκια και όταν πεθάνεις στα ανάβουν ... δεν το καταλαβαίνω...
-Το shopping πλεον εχει καταντήσει βλέπing...
-Το όνειρο του Πολύφημου, ήταν να γίνει διπλομάτης
-Αν μπορούσες να πουλήσεις τις εμπειρίες σoυ, στην τιμή που σου κόστισαν, θα είχες χεστεί στο τάλιρο....
-Αφού θα κάνουν και το παιδί τεκμήριο, όσοι χρησιμοποιούμε προφυλακτικό θα θεωρούμαστε φοροφυγάδες;
-Σε κάθε αστυνομικό έλεγχο όλο η ίδια ερώτηση:-Έχετε πιει;;; Έχετεπιει;;; Παράπονο το έχω. Μία φορά να με ρωτήσουν αν έχω φάει...
-Ρωτάει ο μαιευτήρας την ετοιμόγεννη:
- Ο πατέρας του μωρού θα είναι παρών στον τοκετό;Και αυτή:
- Όχι. Δεν τα πάνε καλά με τον σύζυγό μου..

Είμαστε η γενιά που πρόλαβε τα καλοριφέρ αναμένα...
-Αυτό που στο κρεβάτι αν κλείσεις λίγο τα μάτια από 6:00 πάει 7:30 αλλα στη δουλεια αν κάνεις το ίδιο από 9:35 πάει 9:36, μεγάλη πουστιά...
-"θα σε κάνει άντρα ο στρατός".
Πλένω, σφουγγαρίζω, σκουπίζω,μαγειρεύω, χαιρετάω όποιον περνάει... Δεν έγινα άντρας, η μάνα μου έγινα...
-Τα μικρα παιδια φοβουνται το σκοταδι.Τα μεγαλα το φως, το νερο, το τηλεφωνο, την εφορια ....
-Το μόνο θετικό που βρίσκω σήμερα σε μένα είναι η ομάδα αίματος μου
-Mάνα έσπασα το χέρι μου -δεν πιστεύω να σκίστηκε η ζακετα?
-Γάμος είναι η αποτυχημένη προσπάθεια να δώσεις διάρκεια σε ένα τυχαίο γεγονός.-Albert Einstein
-Οι νεοέλληνες ξοδεύουν χρήματα που δεν έχουν για να αγοράσουν αντικείμενα που δε χρειάζονται ώστε να εντυπωσιάσουν ανθρώπους που δεν εκτιμούν
-Συζητάνε δυο γύφτοι:- Ρε συ, βρωμας πολυ ρε...- Ε, ειμαι και δυο χρόνια μεγαλύτερος ρε..
-Η σκληρή δουλειά θα σε ανταμείψει στο μέλλον. Η τεμπελιά θα σε ανταμείψει άμεσα
-Αν όλοι οι αντρες ειναι ιδιοι γιατι κανετε τοσο καιρο να διαλεξετε;
-Μην μπερδευεις τον χαρακτηρα μου με την συμπεριφορα μου...Ο χαρακτηρας μου ειμαι εγω..η συμπεριφορα μου εξαρταται απο εσενα...!
-Άσε, στη δουλειά έχουμε γίνει Big Brother!- Τι; Σας έβαλαν κάμερες;-
Όχι, αλλά κάθε βδομάδα έχουμε και μια αποχώρηση...
-Κοιτάζα,που λέτε,για διακοπές:-Γύρος Γαλλίας: E 1650-Γύρος Β. Ιταλίας:
E 730-Γύρος Πελοποννήσου: E 460 ...Τελικά διάλεξα γύρο με πίτα, E 2,20
-Δεν ξέρω αν η τύχη χτυπάει την πόρτα μου μόνο μια φορα... Αυτό που ξέρω είναι οτι η ατυχία έχει πολύ μεγαλύτερη υπομονή...
-Mη φοβασαι τους πειρασμους. Οσο μεγαλωνεις αρχιζουν να σε αποφευγουν..
-Ακόμα και μία κοινωνία ηλιθίων είναι ταξική. Έτσι ένας ηλίθιος πλούσιος είναι απλά πλούσιος ενώ ένας ηλίθιος φτωχός είναι απλά ηλίθιος
-Οταν είμασταν μικροί παίζαμε κρυφτό με τους φίλους μας, τώρα που μεγαλώσαμε παίζουμε κρυφτό με τα συναισθήματά μας...
-Καιρός να αφήσουμε τους εγωισμούς και να κοιτάξουμε μόνο τους εαυτούς μας...
-Ο γάμος είναι ο μοναδικός πόλεμος που κάποιος κοιμάται με τον εχθρό του..
-Μάγκες δεν αρκεί να έχετε στόχους, πρέπει να ξέρετε και σημάδι...


 

Υποχρεωμένες οι τράπεζες να δέχονται τα εκκαθαριστικά του TaxisNet

Διευκρινίσεις σχετικά με τα εκκαθαριστικά σημειώματα του TaxisNet τα οποία είναι εκτυπωμένα από το Διαδίκτυο έδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος τόνισε πως οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να τα δέχονται.
Στο υπουργείο Οικονομικών, έχουν καταφθάσει πάμπολλες καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες οι τράπεζες εισπράττουν μεν δόσεις από φορολογούμενους που προσκομίζουν εκτυπωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα, ωστόσο αρνούνται να καταβάλουν την όποια επιστροφή φόρου και αντί της διαδικτυακής εκτύπωσης απαιτούν το πρωτότυπο, αναφέρουν τα Νέα, ενώ μάλιστα οι ίδιες καταγγελίες επισημαίνουν πως ενώ τα πιστωτικά ιδρύματα δέχονται την εφάπαξ καταβολή του φόρου με τα εκτυπωμένα σημειώματα, αρνούνται να χορηγήσουν την έκπτωση του 5%.

Λίγα σχόλια στη δημόσια διαβούλευση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Εξέπνευσε η προθεσμία για την υποβολή σχολίων επί του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων (ΕΝ.Φ.Α.) και  μέχρι τώρα  έχουν γίνει λίγα σχόλια στη σχετική ιστοσελίδα της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου και η διαβούλευση έληξε σήμερα 29 Οκτωβρίου ώρα 13:00
 Σε ώτα μη ακουόντων περιττεύει κάθε σχόλιο...

ΘΕΜΕΛΗΣ: Γραμματέας των αφεντάδων και όχι των δημοκρατικών αρχών.

Την πορεία του πρώην αντιδημάρχου και  σημερινού αντιπροέδρου της εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσης  ΔΕΥΑΙ  και γραμματέα της παράταξης του δήμου  τη γνωρίζουν όλοι και μάλιστα  πολλοί αναθεωρούν τις στενές πολιτικές σχέσεις τους.
Η δημοτική παράταξη της ¨ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ¨ που διοικεί το δήμο βρίσκεται  μπροστά  στο μεγάλο δίλημμα   να συνεχίσει με επικεφαλής τον κ. Φίλιο ή να προχωρήσει σε ένα νέο προοδευτικό  δημοτικό κίνημα  που θα απηχεί  την  κοινωνία του αύριο,  δηλαδή τη μεταμνημονιακή  κοινωνία.
Και ενώ τις εξελίξεις και τη δρομολόγηση αυτών των  αποφάσεων  οφείλει να αναλάβει ο γραμματέας της δημοτικής παράταξης, απ΄ όσα   γνωρίζουμε    ουδέποτε  ασχολήθηκε ενεργά  με τη δράση  και τη λειτουργία της .  Ο λόγος  γνωστός  .  
  Ως ετερόφωτος  ενεργοποιείται  μετά  το πράσινο φως του δημοτικού διευθυντηρίου  και των αφεντάδων του . Η συμμετοχική  δημοκρατία και τα περί  αναβάθμισης των δημοκρατικών αρχών αποτελούν  ¨έπεα  πτερόεντα¨ . Αναμονή λοιπόν  για λευκό καπνό από την δημοτική  ¨Καπέλα Σιστίνα¨.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Οτι δώσαμε .. δώσαμε. Αρκετά.... ΑΕΡΑΑ:


Ερωτήματα που ζητούν ειλικρινείς τεχνοκρατικές απαντήσεις.

Δεν θα σχολιάσω  την ανεπίτρεπτη  και παράνομη σε σχέση με τους νόμους και τους κανόνες  λειτουργίας των  ΟΤΑ   παραλαβή  της
μεταχρονολογημένης  επιταγής, δίκην ενεχυροδανειστή,  από τον κ. Δήμαρχο , αλλά δεν μπορώ να μη σταθώ  στην επιμελημένη  τοποθέτηση του αντιδημάρχου οικονομικών  κ. Μανταλόβα, ο οποίος  αναφέρθηκε στις λογιστικές εγγραφές  της κίνησης της επιταγής  που πραγματοποίησε  κατά τον πραγματικό  χρόνο της εξόφλησης (3/10/2013) , χωρίς να κάνει καμιά αναφορά για τις οφειλόμενες ή όχι  εγγραφές κατά την ημερομηνία  παραλαβής (26/7/2013) της επιταγής.
   Τα ερωτήματα  που γεννιούνται ασφαλώς είναι πολλά , πλην όμως εμείς θα  εστιάσουμε  μόνο στη λογιστική ευταξία που ακολουθήθηκε,  κατά δήλωση του αρμόδιου αντιδημάρχου:
 Πρώτον , γνώριζε για την παραλαβή  της επιταγής από τον κ. Δήμαρχο; Αν όχι, πότε  του δόθηκε  η επιταγή για τις σχετικές λογιστικές εγγραφές ;
Δεύτερον, υιοθετεί τη θέση του δημάρχου ότι πρόκειται για πολιτικό χειρισμό;
Τρίτον, με ποια    διαδικασία και σε ποια  νομική βάση  κινήθηκε  η φραγή και  στη συνέχεια η άρση της δημοτικής ενημερότητας  (αποφάσεις-εντολές φραγής & άρσης κλπ)  ;  Και
τέταρτον, στη λογιστική επιστήμη πώς αντιμετωπίζονται από πλευράς  εγγραφών οι μεταχρονολογημένες  επιταγές;
  Δε νομίζω  ότι οι απαντήσεις πρέπει να κινηθούν στην ξύλινη γλώσσα  και στη μικροπολιτική αντίληψη να μη δυσαρεστηθούν οι μόνιμοι   «χορηγοί»  της δημοτικής  πολιτικής ζωής, ακόμα και τώρα που η τοπική κοινωνία καταρρέει.
Οι  επιταγές τον καιρών επιβάλλουν για το παραπάνω θέμα τεχνοκρατικές απαντήσεις  και όχι παρωχημένες τεχνικές πολιτικού λόγου.
  Για να μην περισσεύει η φαντασία, αναμένουμε τις προκυπτόμενες από παραστατικά στοιχεία  απαντήσεις, γιατί πιστεύουμε ότι  η μόνη αξιολόγηση που έχει αξία  για ένα πολιτικό πρόσωπο είναι  αυτή της αλήθειας και της ιστορίας. 
 Διαφορετικά για τους παροικούντες εν Ιερουσαλήμ θα τους δοθεί η ευκαιρία   για διερεύνηση της διοικητικής και πολιτικής διαδρομής του.


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Ρεμπέτικο σε ανάμνηση της εποποιίας της 28ης Οκτωβρίου 1940

Ένα από τα πολλά ρεμπέτικα  που γράφτηκαν για το μέτωπο, ενόσω το μπουζούκι όπως και το ΚΚΕ ήταν παράνομα. Τραγουδήθηκαν τα ρεμπέτικα στο μέτωπο, ίσως και περισσότερο από τα ελαφρά, ωστόσο παραμένοντας εκτός ραδιοφώνου έμειναν γενικά άγνωστα.

 Η 4η Αυγούστου έσβησε αλλά το μπουζούκι και το ΚΚΕ επέζησαν!



  Οι φωτογραφίες είναι από το 2/39 σύνταγμα ευζώνων την εποχή του πολέμου του 1940 εκτός από αυτή με το κανόνι.Τα έγγραφα είναι του 2/39 συντάγματος και αναγράφουν πεσόντες και τραυματίες

Spiegel: Φόβος και οργή στην Ελλάδα - Οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ δείχνουν να μην έχουν επηρεαστεί από την κρίση

Η οικονομική ύφεση πλήττει ιδιαίτερα την μεσαία τάξη στην Ελλάδα υποστηρίζεται σε έρευνα που δημοσιεύει στα γερμανικά η ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel Online .
Στην έρευνα που έκαναν η Φραγκίσκα Μεγαλούδη και ο Στέλιος Παπαρδέλας αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«Ηράκλειο 2013. Ο Γιώργος Κουτσογιάννης δεν έχει χρόνο για πολιτική.
Είναι πολύ απασχολημένος προσπαθώντας να σώσει την οικογενειακή του επιχείρηση. Το εμπορικό του κατάστημα βρίσκεται σε μια από τις παλαιότερες οδούς του Ηρακλείου, πρωτεύουσα της Κρήτης. Άδεια μαγαζιά και άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια για τροφή δεν είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο για τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Και ο σαραντατριάχρονος πρέπει να δώσει τη δική του μάχη για να μην χρεοκοπήσει η επιχείρηση που κληρονόμησε από τον πατέρα του.
«Το πραγματικό πρόβλημα ξεκίνησε το 2010», διηγείται ο Κουτσογιάννης. «Τότε ο τζίρος μειώθηκε κατά 90%. Σε ένα καλό μήνα το μαγαζί αποφέρει 500 ευρώ, ενώ έχει πάγια μηνιαία έξοδα 1300 ευρώ. Δεν έχω τη δυνατότητα πια να πληρώνω τις εισφορές στο ασφαλιστικό μου ταμείο και δεν τις πληρώνω». Με τη γυναίκα του και τα τρία του παιδιά μετακόμισαν στο σπίτι της μητέρας του, ενώ έχουν μειώσει δραστικά τα έξοδα τους. Γάλα αγοράζουν μόνο σε προσφορά και δεν έχουν τη δυνατότητα για κάτι τόσο απλό, όπως ένα παγωτό για τα παιδιά. «Νιώθω», λέει, «σαν να γλίστρησε η ζωή μου μέσα από τα δάχτυλά μου».
Σαν τον Κουτσογιάννη είναι πολλοί, καθώς η οικονομική ύφεση διανύει τον έκτο χρόνο και η κρίση πλήττει τη μεσαία τάξη στην Ελλάδα. Από το 2009, το εισόδημα έχει μειωθεί κατά 30% και ο αριθμός των φτωχών μέσα σε δύο χρόνια, απο το 2009 εως το 2011, αυξήθηκε κατα 200,000 αγγίζοντας τα 2,3 εκατομμύρια, σε ένα πληθυσμό δέκα εκατομμυρίων. Το ένα τρίτο των ανθρώπων είναι άνεργοι.
Στην έρευνα τονίζεται πως αν κάποιος στην Ελλάδα θέλει να κατανοήσει τις αιτίες της σημερινής κρίσης, πρέπει να ανατρέξει στη δεκαετία του 70. Το τέλος της επτάχρονης δικτατορίας, τον Ιούλιο του 1974, καταγράφεται ως η πιο σημαντική ημερομηνία στη νεότερη ελληνική ιστορία. Τότε δημιουργήθηκαν νέες πολιτικές ελίτ που διεκδικούσαν σταθερή εκλογική βάση. Το κλειδί γι αυτό ήταν οι πελατειακές σχέσεις και ο λαϊκισμός.
Και συνεχίζει:
«Η πρώτη εκλεγμένη συντηρητική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή κρατικοποίησε τράπεζες, μέσα μεταφοράς και ναυπηγεία. Το αποτέλεσμα ήταν ένας δημόσιος τομέας στον οποίο έβρισκαν θέση οι κομματικοί φίλοι. Ο διάδοχος του Κ. Καραμανλή, ο σοσιαλιστής Ανδρέας Παπανδρέου συνέχισε την πελατειακή πολιτική από το 1981, ενώ παράλληλα είχε υποσχεθεί και ριζικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
Οι πολιτικοί μοίραζαν δώρα. «Παράλληλα υπήρχαν ήδη απο τις δεκαετίες του εβδομήντα και του ογδόντα πολλά προβλήματα: πληθωρισμός, δύο πετρελαϊκές κρίσεις, αποβιομηχάνιση. Οι οικονομικές ελίτ της χώρας στερέωσαν ένα σύστημα προβληματικό», λέει ο Ευστράτιος Τσοτσορός καθηγητής οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής μεταρρύθμισης στο Πάντειο πανεπιστήμιο. «Και το έκαναν αυτό εις βάρος της ανταγωνιστικότητας για να εξασφαλίσουν το προσωπικό τους όφελος».
Οι Έλληνες έγιναν πλουσιότεροι, αλλά αυτό είχε ελάχιστη σχέση με την αύξηση της παραγωγικότητας».
Όλα αυτά συνέβαιναν πολύ πριν την είσοδο στο ευρώ, που σηματοδοτεί και την υποτιθέμενη πτώση. Όταν εισήχθη το ενιαίο νόμισμα, το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος εκτοξεύτηκαν. Ο δανεισμός στη δεκαετία του ενενήντα αυξήθηκε κατά μέσο όρο 4% του ΑΕΠ φτάνοντας πλέον το 10%. Το ευρώ έφερε την ψευδαίσθηση της ευημερίας, αλλά οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης ήταν στο πλαίσιο των αναποτελεσματικών πολιτικών που εφάρμοσαν οι πολιτικοί στη δεκαετία του εβδομήντα. Παρόλα αυτά η ανάπτυξη στην Ελλάδα είχε θεωρηθεί θετική. «Οι οικονομικές προοπτικές στην Ελλάδα φαίνονται καλές», έγραφαν οι Times το 2007.
Οικονομολόγοι και αναλυτές αισιοδοξούσαν ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μόλις στο τέλος της δεκαετίας του 2000 και όταν ξεκίνησε η κρίση, άρχισε και η κριτική για τον δήθεν πολυτελή τρόπο διαβίωσης των Ελλήνων.
«Ο φόβος και η οργή του κόσμου πηγάζει από το γεγονός ότι οι πολιτικές και οι οικονομικές ελίτ δείχνουν να μην έχουν επηρεαστεί από την κρίση» τονίζεται στην έρευνα.
Το πρωτότυπο δημοσιεύτηκε στα γερμανικά στο Spiegel Online με τον τίτλο Der Verrat an Griechenlands Mittelschicht.
(AΠΕ-ΜΠΕ)

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Ανοικτή η εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης.

Διαθέσιμη από σήμερα εκτός από την εφαρμογή για την διόρθωση του εντύπου Α21 (για τα οικογενειακά επιδόματα), είναι και η εφαρμογή της ΓΓΠΣ για την χορήγησης Επιδόματος Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης
Από την υπηρεσία αυτή μπορείτε να επιλέξετε αν θα υποβάλλετε Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος, ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής - Εκπρόσωπος των ενοίκων της. 

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

3 κλικ Αριστερά. Ναυάγιο των δυο παρατάξεων στην « Ακτή Αριάδνη»

b_400_225_16777215_0___images_stories_kommata_tria-klik-aristera.jpgΗ τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θα μπορούσε να θεωρηθεί πραγματικά απολαυστική εάν δεν ήταν  τραγικά αποκαλυπτική  για τις  δυο δημοτικές παρατάξεις, του Δημάρχου  κ.Φ.Φίλιου και του πρώην Δημάρχου κ.Ν. Γκόντα.
Συναγωνίστηκαν με ένταση, στο ποια από τις δυο εξυπηρετεί και προστατεύει καλύτερα τα συμφέροντα του κυρίου Μήτση και των επιχειρήσεών  του στην πόλη μας.
Ο κύριος Γκόντας και η παράταξή του  επί δημαρχίας τους  κατέστρεψαν το διατηρητέο κτίριο του Ξενία και  παρέδωσαν το δημοτικό χώρο- ανάσα της πόλης, βορά  στα ιδιωτικά συμφέροντα, πιστοί  στο δόγμα « Ο δήμος δεν είναι επιχειρηματίας αλλά μεσίτης».
Mπροστά σε ένα  νέο πιθανό οικονομικό ναυάγιο τύπου «Όασης & Καρούζου» για το οποίο φέρουν ακέραια την ευθύνη,  πλειοδοτούν σε οποιαδήποτε πρόταση και πολιτική του επιχειρηματία που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα του ιδίου ,έναντι των συμφερόντων της πόλης και των δημοτών της.
Ο δε νυν δήμαρχος κος Φίλιος και η παράταξή του, ομνύοντες  υποκριτικά στο όνομα της πόλης και των δημοτών, διευκολύνουν τον μεγαλοφειλέτη  ιδιοκτήτη της  επιχείρησης,  που τόσο διχάζει την πόλη , κρατώντας -όπως δήλωσε ο ίδιος ο Δήμαρχος - στο συρτάρι του την επιταγή μέχρι την πρόσφατη είσπραξή της,  ως εγγυητικό έγγραφο για να διατηρηθεί το ΑΦΜ της επιχείρησης.
Αλήθεια μπορεί να μας πει ο κύριος Φίλιος πόσο συχνές είναι ανάλογες  διευκολύνσεις του Δήμου προς επιχειρηματίες οφειλέτες του?
Με εμφανή χαρά ο Δήμαρχος διάβασε στο σώμα την επιστολή περί  «καλής και αγαστής συνεργασίας» με τον Δήμο, της επιχείρησης που της παραχωρήθηκε το «φιλέτο» της πόλης για να μας φέρει την ανάπτυξη!
Με λύπη διαπιστώνουμε, πως οι δυο παρατάξεις που φέρουν ακέραια την ευθύνη της υποβάθμισης της πόλης και της ζωής των δημοτών, είναι απόλυτα πιστές στις μνημονιακές λογικές και βάζουν την  προστασία των κερδών των λίγων, σκανδαλωδώς πάνω από την πόλη και από τα συμφέροντα των Δημοτών της.
Για μας και την παράταξή μας δεν είναι αποδεκτή η λογική του εύκολου, ανέξοδου και  αποδεδειγμένα αδιέξοδου δρόμου του ξεπουλήματος της δημοτικής περιουσίας, που εφαρμόζει  και η νυν Δημοτική αρχή.
Η πόλη δεν αντέχει νέους Καρούζους που με τις ευλογίες του Δήμου, τους παραχωρούνται πολύτιμα κομμάτια από την αρχιτεκτονική της παράδοση και τη συλλογική της μνήμη και τα επιστρέφουν στην πόλη και στους δημότες της ερείπια και με τεράστιες οφειλές!!
Καλούμε τους Δημότες, τους ενεργούς πολίτες και τους ευαίσθητους λειτουργούς της πόλης, να αντιδράσουν απέναντι στις δοκιμασμένες, ατελέσφορες και κοντόφθαλμες πολιτικές που την οδηγούν στην αποανάπτυξη και στον μαρασμό και να συστρατευθούν μαζί μας για την διαμόρφωση ενός κοινού οράματος που θα σηματοδοτήσει την κοινή μοίρα της πόλης και των δημοτών της.!!
Η Συντονιστική Γραμματεία

Διαγκωνισμός για τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης « Ενότητα πολιτών- Νέα Γιάννενα».


 Την πρόθεσή του να συμμετάσχει  στις τυχόν διαδικασίες  για τη θέση του επικεφαλής της παράταξής του στις επερχόμενες εκλογές  εξέφρασε  εμμέσως ο κ. Μ.Ελισάφ , μη  διαψεύδοντας  από τη μια σχετικό δημοσίευμα του Π.Λ. κι αναφέροντας από την άλλη στον  κ. Γ. Γκόντζο πως « τώρα η κοινωνία μπορεί  ν’ αξιολογήσει τη θητεία μου στο Δήμο από τον τρόπο που άσκησα εξουσία, όπως και των υπόλοιπων στελεχών της Δημ. Αρχής. Ο πολίτης  μπορεί  να σχηματίσει καλύτερη εικόνα» .
 Άραγε, να είναι αγνές και  βάσιμες οι προθέσεις του,  μια και πράγματι έχει να παρουσιάσει αξιόλογο έργο, ή να πρόκειται  για  πολιτικό ελιγμό ,  με σκοπό  να  είναι  και πάλι  ο ρυθμιστής των πολιτικών   εξελίξεων , αφού  και κατά  την προηγούμενη εκλογική διαδικασία είχε θέσει υποψηφιότητα , αλλά στο τέλος παραιτήθηκε για χάρη του κ. Φίλιου; 
 Βέβαια, παραμένει  η  αγωνία  στους δημότες  για τη σιγή του κ. (Ν)άστου , ο οποίος  πρόσφατα είχε δηλώσει   την επιθυμία του να τεθεί επικεφαλής της δημοτικής παράταξης!.

Θα πάρουν και άλλα μέτρα, χαμηλόφωνα όμως.

Μιλώντας στα ΝΕΑ ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Δεν μπορούμε να λέμε κανένα μέτρο. Από το όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, το οποίο και εγώ στηρίζω, έως το όχι κανένα μέτρο, υπάρχει τεράστια απόσταση». Συγκεκριμένα ο κ.Στουρνάρας προσπαθεί να αποκαταστήσει την ισορροπία τονίζοντας τις διαφορές ανάμεσα στα μέτρα γενικώς και σαν οριζόντια μέτρα. «Εμείς δεχόμαστε ότι χρειαζόμαστε 500 εκ. ευρώ έναντι 2,5 δισ. ευρώ που ζητά η Τρόικα. Αυτά τα 500 εκ. θα πρέπει από κάπου να προέλθουν και αφού το κενό οφείλεται στα ασφαλιστικά ταμεία, εκεί θα πρέπει να αναζητηθούν. Δεν μπορούμε να λέμε κανέναν μέτρο».
Και προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην εφημερίδα «με το κανένα μέτρο κινδυνεύει να γκρεμιστεί, σταματώντας πρώτα κάθε συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους».
Το οικονομικό επιτελείο ανέμενε ότι θα ανοίξει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό, δεδομένου ότι μεγαλώνει η «τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων με την Τρόικα που επιστρέφει αρχές Νοεμβρίου να ζητά να καλυφθεί ένα κενό 2,5 δισ ευρώ.
Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επιμένει ότι θα εφαρμοστούν μόνο τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί δηλαδή η μείωση επικουρικών και εφάπαξ, μείωση κύριων συντάξεων ευγενών Ταμείων και δεν θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές.

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Νέος είσαι κάνε υπομονή!


Πνευματικό κέντρο Ιωαννίνων: ¨ Αρτος και θεάματα σε βάρος της πλειοψηφίας των δημοτών¨.

     Εγκρίθηκε, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης  Δήμου Ιωαννιτών  ( πρώην Πνευματικό Κέντρο) κ.  Μ. Ελισάφ, ο  προϋπολογισμός  του επόμενου προεκλογικού έτους 2014  (αρ. απόφασης 234α) και η εικόνα που σχηματίζει κανείς είναι απογοητευτική,  γιατί  οι   μέρες που περνάει ο πολίτης,  εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής και της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου, είναι δύσκολες.
   Το Πνευματικό Κέντρο  κατάρτισε τον προϋπολογισμό  στη βάση των  προηγούμενων οικονομικών δεδομένων  του προγραμματικού σχεδιασμού και  στη στρεβλή αντίληψη ότι  αφορά σε επιχείρηση  « ιδιοκτησιακού»  χαρακτήρα,  ξεκομμένη  από τη συνολική  οικονομική κατάσταση του Δήμου.

   Έτσι, με βάση  την τροποποίηση   του νόμου  (Ν.4071/2012  αρθ. 10 παραγρ. 14)  η οποία άλλαξε ριζικά  τον τρόπο χρηματοδότησης  των  κοινωφελών επιχειρήσεων από το δήμο, το Πνευματικό  Κέντρο κινήθηκε στην εξής λογική:  Καταρτίζουμε   το συνολικό πρόγραμμα  των δαπανών  και τη διαφορά κάλυψης  την αναζητούμε από το Δήμο.

  Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της επιχείρησης, η διαφορά των εσόδων και των εξόδων για το 2014 είναι 1.200.000 ευρώ και το  ποσό αυτό θα πρέπει να καλύψει με χρηματοδότηση ο δήμος, λαμβάνοντας  σχετική απόφαση που να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

     Έτσι, κατά τη  συζήτηση της έγκρισης του προϋπολογισμού στο Δήμο,  οι δημοτικοί σύμβουλοι  που ψήφισαν έπρεπε να αποφασίσουν τη χρηματοδότηση του Π.Κ. με το ποσό του 1.200.000, λαμβάνοντας υπόψη, κατά την ταπεινή μου άποψη ,και τις ακόλουθες παραμέτρους:

Πρώτον ,  το αυξημένο κόστος των εκδηλώσεων  που επιβαρύνει τους πολίτες,  μια και τα έσοδα από  διάφορες εκδηλώσεις  ήταν μηδαμινά, ή καλύτερα,  ανύπαρκτα, και δεν  καλύπτουν  το κόστος ,   παρά  τις εκ του αντιθέτου  διαβεβαιώσεις του προέδρου.  

Δεύτερον, την εκλογίκευση των διδάκτρων, ώστε οι δραστηριότητες  να μην οδηγούνται σε στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού και

Τρίτον -πράγμα που αποτελεί ανάγκη των καιρών- την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου  με μεταφορά  σημαντικού ποσού  από την αιτούμενη  χρηματοδότηση του Π.Κ. στον ΟΚΠΑΠΑ.

 Πιστεύουμε ότι η δημ. Αρχή  δεν έδωσε την οφειλόμενη βαρύτητα στα οικονομικά στοιχεία της   αδόκιμης  εισήγησης για έγκριση του προϋπολογισμού,   για να  ευθυγραμμιζόμαστε πλήρως και   με την πρόσφατη ορολογία του κ. Ελισάφ  περί αδόκιμου  χειρισμού  της επιταγής  από τον ενεχυροδανειστή  δήμαρχο.